Lumo Energia

Aurinkoenergia tuottaa uusia ennätyksiä ja lupaa paljon tuleville vuosille

Aurinkoenergia tuottaa uusia ennätyksiä ja lupaa paljon tuleville vuosille

Maailman suurin aurinkosähkön varastointilaitos aukesi vuodenvaihteessa Havaijille. Samalla Kiina käynnisti maailman suurimman kelluvan aurinkovoimalan ja maailman laajin aurinkovoimala saatiin tuottamaan miljoonan kodin tarpeen verran sähköä Marokon maaperällä Saharan autiomaassa.

Marokon voimala ei ole suoraan kennoista sähköä tuottava laitos, vaan se edustaa keskittävää aurinkovoimaa. Säteily ohjataan peileillä nesteeseen, joka kuumentuessaan pyörittää turbiinia ja generaattoreita. Lopullisessa valmiudessa laitos tuottaa yli 580 megawattia sähköä, joka on enemmän kuin Loviisan ydinvoimalan yksittäiset yksiköt. Hanke näyttää suuntaa koko maanosan tulevaisuudelle kohti riippumatonta ja omavaraista energiantuotantoa.

Hawaiin järjestelmän tavoite on irtauttaa alue öljystä, sillä aiemmin pimeän aikaan energia on tuotettu pääosin erilaisilla generaattoreilla, joiden moottoreita pyörittävät tuontipolttoaineet. Ennätyksellisen järjestelmän myötä aurinkoenergiaa voidaan varastoida akkuihin jopa 100 megawattituntia. Tämä säästää vuodessa 14 miljoonaa litraa polttoainetta.

Suomalaiset yrityksen kasvattavat omavaraista sähköntuotantoa aurinkovoimalla

Tuulivoimasta tunnetussa Tanskassa tuotettiin viime vuonna ennätykselliset 2,8% vuotuisesta energiasta aurinkovoimalla. Luku voi tuntua pieneltä, mutta taustalla on merkittävä suuntaa näyttävä nousu sekä tehokkuudessa että tuotannon kasvussa.

Myös Suomessa on aurinkovoiman nousukausi, sillä taloyhtiöt ja yritykset täyttävät aktiivisesti kattoja aurinkopaneeleilla. Kaupallisten toimijoiden roolista kertoo se, kuinka S-Ryhmä on ABC-asemien ja supermarkettien lähes 40 000 paneelilla maamme suurin aurinkosähkön tuottaja.

Johtavien verkkoyhtiöiden, Carunan ja Elenian, verkoissa oli vuonna 2017 yli 5 000 sähkön pientuottajaa. Pientuottajien määrän uskotaan kaksinkertaistuneen lyhyessä ajassa. Pohjoismaiden suurin yksittäinen aurinkovoimala on Atrian Nurmon tehtaalla, jossa 24 000 paneelia tuottaa omavaraista sähköä.

Lue myös:

Energiaomavaraisuus on megatrendi, joka vie tuulivoimaa uuteen aikakuteen

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.