Lumo Energia

Energiansäästöviikolla kannustetaan tehokkaaseen energiankäyttöön

Energiansäästöviikolla kannustetaan tehokkaaseen energiankäyttöön
Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan koordinoimaa vuosittaista energiansäästöviikkoa vietetään 11.–17.10.

Kuinka paljon kiinnität huomiota päivittäiseen energiankulutukseesi? Pidätkö huonelämpötilan suositusten mukaisena ja muistatko sammuttaa turhat valot ja käyttämättömät laitteet? Energiansäästöviikon tavoitteena on kiinnittää huomiota energiankäyttöön ja energiankulutuksen tehostamiseen. Energiankäyttöä tehostamalla voimme vähentää hiilidioksidipäästöjämme ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia, mikä on välttämätöntä ympäristömme hyvinvoinnin kannalta.

Yksi keino energiankulutuksen tehostamiseen on oman sähkönkulutuksen tarkkailu, joka on helppoa kulutuksen seurantapalvelun avulla. Lumo Energian asiakkaat voivat seurata omaa kulutustaan kuukausi-, päivä- ja tuntitasolla Oma Lumo -palvelussa. Palvelun avulla saa nopeasti selville oman kulutuksensa piikit ja suvannot.

Omaa kulutusta tarkkaillessa voi huomata yllättäviäkin asioita energiankäytöstä: vaikuttaako joku kodin laitteista kuluttavan erityisen paljon sähköä ja ovatko kaikki laitteet turhan usein samaan aikaan päällä. Kun tuntee ja tiedostaa oman kulutuksensa, sen huiput ja niiden aiheuttajat, on kulutusta myös helpompi ohjailla. Päivän ja viikon kulutuspiikkejä kannattaakin tasoittaa eri päiville ja tunneille. Uusilla laitteilla kulutusta on erityisen helppo ajastaa tasaisemmaksi, ja mikäli käytössä on Tuntispot-sopimus, voi sähkönkulutusta suunnitella halvimmille tunneille.

Pienillä teoilla on väliä – myös energiansäästössä

Sähkönkulutukseen vaikuttaa paljon se, miten asuu: kerrostaloasunnon ja pientalon kulutusprofiilit poikkeavat melko paljon toisistaan. Kerrostaloasunnossa kylmäsäilytys- ja ruoanvalmistuslaitteet sekä elektroniikka vievät suurimman osan kulutuksesta, kun taas sähkölämmitteisessä pientalossa yli puolet kulutuksesta muodostuu lämmityksestä ja vedenkäytöstä. Asumismuodosta huolimatta sähkönkulutusta on kuitenkin tärkeä seurata ja mahdollista tehostaa.

Koska yli neljäsosa Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen, on huonelämpötilan aisoissa pitäminen yksi merkittävimmistä energiansäästövinkeistä. Toinen huomattava energiankulutukseen vaikuttava yksittäinen tekijä on veden käyttö. Jokainen suihkuajasta lyhennetty minuutti säästää 12 litraa vettä.

Pienistä puroista koostuu iso virta, ja siksi on tärkeää huolehtia myös siitä, miten kotona käytetään erilaisia sähkölaitteita. Ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää uunin esilämmitystä ja jälkilämpöä ja astian- ja pyykinpesussa miettiä, tulisiko puhdasta jälkeä hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Tietokoneet ja televisiot kuluttavat sähköä valmiustilassakin, ja turhaan päällä olevat valot tulee aina sammuttaa.

Energiansäästö ei ole vain sähkölaskun syynäämistä

Energiaa säästettäessä myös sähkölasku pienenee, mutta kannattaa muistaa, että energiansäästö ei ole vain rahallista säästöä: energiaa säästäessä pienennämme myös hiilijalanjälkeämme. Energiansäästöä onkin siksi hyvä miettiä myös muualla kuin kotona. Esimerkiksi töissä voi kannustaa miettimään, miten energiaa voitaisiin käyttää työpaikalla tehokkaammin.

Energiansäästö ei myöskään ole vain suoraan havaittavan sähkönkulutuksen vähentämistä. Tehokas energiankäyttö on myös valintoja erilaisten kulkuvälineiden, ruokailutottumusten ja tuotteiden välillä energian alkuperää unohtamatta. Kestävät valinnat vähentävät ympäristön kuormittumista ja mahdollistavat sen hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa.

Lisää energiansäästöviikosta ja vinkkejä tehokkaampaan energiankäyttöön löydät Motivan verkkosivuilta.

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.