Kesämökin tai omakotitalon aurinkopaneelit, maatilan tuulimylly sekä maalämpö ovat ensimmäisen askeleen ratkaisuja irrottautua verkosta ja katkaista yhteys myös päästöihin. Viimeaikoina entistä suuremmat toimijat ovat tarttuneet ilmastonmuutoksen vaatimaan kehitykseen siirtymällä kohti omavaraista energiantuotantoa.
Kalustejätti IKEA on jo Suomessa omavarainen käyttämänsä energian suhteen, sen tuulipuistot tuottavat sähköä yli 100 000:n kotitalouden verran. Lähivuosina IKEA tulee lisäämään tuulivoiman määrää tavoitteena omavaraisuus globaalilla tasolla, Suomeen nousee 25 uutta tuuliturbiinia. Teknologiayhtiö Google taas on ostanut olemassa olevien tuulivoimaloiden kapasiteettia jopa kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.
Yritykset panos tekee myös tuulivoimasta omavaraista
Markkinoiden panostus tuulivoiman kehitykseen ja kaupankäynti uusien tuulipuistojen sekä nykyisen kapasiteetin tarjoamasta sähköstä irroittaa uusiutuvia myös kritiikin kohteena olleista tukirahoista. Sähkön pörssihinnan ollessa korkealla perinteinen teollisuus kääntää katseita halpenevaan tuulivoimaan.
Tuulivoimayhdistyksen mukaan viime vuonna uusia tuulivoimaloita nousi Suomeen yli 150 kappaletta. Kasvutahti on kiihtymässä yksityisen rakentamisen myötä. Monet tahot ovat laskeneet, että tuulivoimasta saadaan esimerkiksi ydinvoimaa edullisempaa ilman tukia juuri määrää kasvattamalla. Voimakas tuulivoiman lisääminen avaisi myös mahdollisuuden saavuttaa EU:n määräämät päästötavoitteet.
Lue myös: Tuulisähköstä rakentamalla reilusti edullisempaa kuin ydinvoimasta
Ylen uutinen IKEA:n hankkeesta
Sähkösyöpöt yritykset ostavat tuulivoimaa pitkillä sopimuksilla