Lumo Energia

Energiatalous muuttaa yhteiskuntaa kun fossiiliset polttoaineet eivät enää kiihdytä taloutta

Energiatalous muuttaa yhteiskuntaa kun fossiiliset polttoaineet eivät enää kiihdytä taloutta

Uusiutuvan energian kehitys voi ratkaista ilmastonmuutoksen, mutta sillä ei tulla ylläpitämään edellisten sukupolvien talouskasvua. Polttoaineista luovuttaessa energiasta tulee rajallisemmin saatava ylellisyyshyödyke. Energiapihiydestä puolestaan tulee tulevia sukupolvia leimaava elämäntapa.

BIOS-yksikön tutkijan Paavo Järvensivun mukaan voidaan turvallisesti sanoa, ettei mikään yleisesti käytössä oleva talousmalli ole kehitetty palvelemaan tulevaa aikakautta. Markkinat mullistuvat energian saatavuuden ja kulutuksen väistämättömän laskun myötä.

Kuluttajan kiinnostus sähkön alkuperään ohjaa sähköntuottajia

Vuonna 2017 jo 86 % kotimaan uusiutuvasta energiasta toimitettiin EU:n standardin mukaisilla alkuperätakuilla. Takuukäytäntö on vapaaehtoinen, mutta takuilla käytävä kauppa tekee siitä houkuttelevan sähköntuottajalle. Lisäksi takuut helpottavat kuluttajaa ymmärtämään, että juuri hänen hankkimansa määrä sähköä ajetaan verkkoon tietystä lähteestä.

Alkuperätakuut ja siirtyminen läpinäkyvään sekä kestävään energiatalouteen ovat arvovalintoja. Toistaiseksi niihin tarttuminen on ollut taloudellisin perustein mielekästä: uusiutuva energia on meillä pääsääntöisesti halpaa. Kuluttaja on jo valmis valitsemaan tuotteen tai palvelun energian lähteen mukaan, ja jopa maksamaan siitä korkeampaa hintaa. Hyvä niin, sillä ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää tällaista suhdetta kuluttamiseen.

Energiamarkkinat teknologian ja kulttuurin muokkaajiksi

Miten energiaa tuotetaan valmistavalle teollisuudelle ja logistiikalle fossiilisten polttoaineiden jälkeisessä maailmassa? Energian mullistus muovaa kulutusyhteiskuntaa ja vaikuttaa tavaroiden valmistus- ja jakeluketjuun. Energian hinnan ollessa alttiimpi luonnonilmiöille kuten auringonpaisteelle ja tuulelle, rajoittaa energian saatavuus valmistusta ja tekee kuluttamisesta kalliimpaa. Tällaisessa ympäristössä talouskasvulla on aivan uudenlaisia hillikkeitä. Valmista talousmallia polttoaineiden jälkeisille markkinoille ei ole vielä kehitetty. Tarjolla ei ole myöskään vaihtoehtoja.

Siinä missä Yhdysvallat vetäytyy ilmastosopimuksista ja jatkaa fossiilisten käyttämistä, EU voi tavoitella paikkaa maailman ilmastojohtajana. Planeettaamme kuormittavien miljardien ihmisten käyttäytymistä on syytä ohjailla, eikä halpaa energiaa voi enää pitää itsestäänselvyytenä. Meidän on luotava uusi kulttuuri ja parhaiten sen voi aloittaa siirtymällä uusiutuviin energiamuotoihin sekä tulemalla ilmastotietoiseksi omissa arkipäivän kulutustottumuksissa.

Suomalaisen BIOS-tutkimusryhmän julkaisu Mediumissa

Ilmastotakuut Energiaviraston Reilua Energiaa -julkaisussa

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.