Fossiilisten polttoaineiden tuotannolle haetaan loppua, lapset haastavat Trumpin hallinnon oikeuteen

Fossiilisten polttoaineiden tuotannolle haetaan loppua, lapset haastavat Trumpin hallinnon oikeuteen

Vuonna 2015, Barack Obaman vielä toimiessa Yhdysvaltojen presidenttinä, keräsi Julia Olson yhteen joukon nuoria ympäristöaktivisteja sekä asianajajia. Alkoi selvitys oikeudenkäynnistä, jota nykyinen presidentti Donald Trump on yrittänyt pysäyttää huonolla menestyksellä.

Lokakuussa Oregonin osavaltiossa alkava oikeudenkäynti on merkityksellinen tapahtuma taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Nuorimmat korkeimman oikeuden luvalla tehtävän joukkokanteen osapuolista ovat 11-vuotiaita. Ryhmän mukaan tietoinen seurauksien laiminlyönti ja fossiilisten polttoaineiden tuotannon jatkaminen rikkoo heidän perustuslaillisia oikeuksiaan.

Nuoren joukon lisäksi kaksi järjestöä, Our Children´s Trust sekä Earth Guardians, ovat jättäneet haasteen. “Odotamme pääsevämme esittämään tieteellistä näyttöä hallituksen toimien näille lapsille aiheuttamista haitoista ja vaaroista”, toteaa Olson, Our Children´s Trustin lakiasianjohtaja.

Suomalaiset nuoret tyrmäävät varallisuuden tavoittelun ja uskovat omaan mutta eivät maailman tulevaisuuteen

Maailmanlaajuinen poliittinen lupaus tehdä työtä tulevien sukupolvien hyväksi, jonka toteutuminen kaatuu usein ympäristölle haitallisten toimialojen ja yritysten taloudellisen vallan alla, ei vakuuta nuoria. Nuorisotutkimusseuran julkaiseman raportin mukaan maailman tulevaisuuden näkee positiivisena vain 25 % 15–29-vuotiaista Suomalaisista.

"Tämä haaste muuttuu joka päivä kiireellisemmäksi ilmastonmuutoksen vahingoittavien vaikutusten kasvaessa", toteaa kanteessa mukana oleva 19-vuotias Victoria, joka kertoo uskonsa palanneen kaikkien kolmen oikeusasteen näyttäessä vihreää valoa haasteen etenemiselle. Jos Trumpin hallinto tuomitaan tahallisesta ja tietoisesta vahingon aiheuttamisesta tuleville sukupolville, toivotaan ratkaisun vaikuttavan laajemmin ilmaston muutokseen, päästöihin sekä vesistöjen huolestuttavaan tilaan.

Nuoret toivovat ympäristön tilan ja tasa-arvon parantuvan, mutta eivät usko sen toteutumiseen. Oman asunnon tai auton hankkiminen kiinnostaa tutkimuksen mukaan yhä harvempaa nuorta, vain joka kymmenes uskoo oman ja seuraavan sukupolvensa talouden kohenevan. Omaan tulevaisuuteensa suhtautuu silti positiivisesti peräti 83 % suomalaisnuorista.

Talouselämän uutinen asiasta

Nuorisobarometrin raportti

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]