Helteinen sää heikentää sähkön tuotantoa ja pitää hinnat korkealla

Helteinen sää heikentää sähkön tuotantoa ja pitää hinnat korkealla

Toukokuun puolivälissä vietetty äitienpäivä oli lämpimämpi kuin mikään päivä viime vuonna. Lämpötila nousi 13.5.2018 useilla paikkakunnilla 30 asteen tuntumaan, kuivan ja kuuman kelin jatkuessa lähes poikkeuksetta läpi kesän. Noin puolet Pohjoismaiden sähköstä tuotetaan vesivoimalla ja upea lomasää vaivaa energiamarkkinoita. Sähkön pörssihinta on ollut ajoittain noin 50 prosenttia korkeammalla edellisvuoteen verrattuna.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 30.7. sähkön pörssihinnan nousseen toukokuun 22 eurosta megawattitunnilta 53 euroon. Pohjoismainen hintataso on ollut viimeiset viisi vuotta kohtalaisen alhainen, vain 25–35 euroa megawattitunnilta, Suomessa tukkuhinta on alueellisesti yleisesti reilut 5 euroa kalliimpi.

Lähialueiden kuivuus ja päästökauppa vaikuttavat voimakkaasti

Vahvaa vesivoiman tuottajamaata Norjaa on myös vaivannut poikkeuksellinen kuivuus, tämä lisää painetta Suomen markkinoilla. EU on lisäksi pienentänyt kiintiöitä päästöoikeuksiin, mikä on nostanut niiden kustannuksia. Tämä yhdessä veden puutteen kanssa on ajanut myös fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

“Norjassa vesivoimalla tuotetaan noin 90 prosenttia sähköstä. Kuivan ja sateisen vuoden ero voi olla Suomen koko vuoden sähkönkulutusta vastaava määrä”, kertoo Energiaviraston johtaja Antti Paananen Ylen haastattelussa.

Kohti Eurooppalaisia sähkömarkkinoita

Suomi on osa yhteispohjoismaisia energiamarkkinoita ja koko alueen tuotantotilanne vaikuttaa hintakehitykseen. Asiantuntijoiden mukaan hintataso tulee laskemaan ja ennusteet tukevat markkinahintaisen sopimuksen tekemistä. Nopeaa laskua hintoihin ei ole kuitenkaan odotettavissa, sääennusteen mukaan kuumasta ja kuivasta kelistä nautitaan vielä ainakin heinäkuun loppuun.

EU tasolla on pyrkimys siirtyä kohti yhtenäisiä sähkömarkkinoita. Paananen toteaa Ylen haastattelussa kehityksen olevan kuitenkin hidasta, erityisesti sähkön siirtoyhteyksien rakennuskustannusten vuoksi.

(Päivitetty 30.7.2018)

Ylen uutinen Norjan kuivuuden vaikutuksista sähkön hintaan

Hintakehityksestä uutisoi myös Taloussanomat

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on helppo ja turvallinen valinta. Erikoisetuna ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua. 

  • Kiinteä kWh-hinta 6,49 snt
  • Perusmaksu 0 € ensimmäiset 2 kk
  • Maks. 6 000 kWh/v

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]