Hiihtämään ja laskemaan pääsee etelässäkin, Hangossa surffataan, poikkeava keli ei hidasta ulkoilun harrastajia

Hiihtämään ja laskemaan pääsee etelässäkin, Hangossa surffataan, poikkeava keli ei hidasta ulkoilun harrastajia

Ennätyksellinen laskukauden avaus tehtiin tänä vuonna Rukan hiihtokeskuksessa. Kuusamossa hissit pyörähtivät käyntiin 5.10.2018 kello 9:30. Ruka tunnetaan kauden avauksesta ja tykkilumen lisäksi keskus valmistautuu uuteen kauteen varastoimalla lunta.

Lumipallo.fi verkkopalvelun rinnetiedoissa Pallaksen tunturikeskuksella näyttäisi olevan 40 senttiä paksu, alueen runsain lumipeite. Lumetuksen puute pitää silti keskuksen suljettuna. Suuremmat keskukset ovat joulukuun alkupuolella avanneet lähinnä satunnaisia rinteitä peitteen ollessa laajalti alle 20 senttiä.

Ruka on lumetuksen osalta alan edelläkävijöitä, samaan haasteeseen ovat tarttuneet muutkin. Harmaa keli on omiaan innokkaille harrastajille ja sitoutuneille yrittäjille näyttää panostuksensa omaan lajiin.

Talviurheilun resursseissa energia näyttelee suurta roolia

Lumettaminen, lumen varastointi sekä hiihtokeskusten pyörittäminen kuluttavat valtavasti energiaa. Rukan liiketoiminnassa energiatehokkuus on tärkeässä roolissa ja samaan konserniin kuuluva Pyhä on päästöttömän vesivoiman ansiosta maamme ensimmäinen hiilidioksidineutraali hiihtokeskus.

“Hiih­to­kes­kuk­set käyt­tä­vät to­del­la pal­jon ener­giaa. Yk­si las­ket­te­lu­päi­vä se­ka­säh­köä käyt­tä­väs­sä kes­kuk­ses­sa vas­taa pääs­töil­tään noin 30:tä ajo­ki­lo­met­riä au­tol­la. Se on enem­män kuin useim­mil­le ker­tyy rin­ne­ki­lo­met­re­jä”, ker­too Pro­tect Our Win­ters (POW) -jär­jes­ton Suo­men osas­ton pu­heen­joh­ta­ja Nik­las Kas­kea­la. POW on järjestö, joka houkuttelee keskuksia uusiutuvan energian pariin sekä auttaa talvilajien harrastajia tekemään oikeita valintoja.

Aktiivit seuraavat olosuhteita tarkkaan, massat liikkuvat vasta kun merkit ovat selkeitä

Syksyinen sää ei pidä ulkoilusta innostuneita ihmisiä sisällä. Hangossa on joulukuun myrskyissä päästy lainelautailemaan, eteläsuomessa rinteet ovat auki ainakin Serenan ja Talman hiihtokeskuksissa, joista jälkimmäinen avasi ensimmäisen rinteen jo lokakuun puolella.

Etelärannikolla innokkaimmat ovat hyödyntäneet avoimia rantoja myös kalastuksen ja melonnan parissa. Hiihtolatuja on joulukuun alussa auki Helsingin Paloheinässä, Vantaan Sotungissa ja Espoon Oittaalla. Pääkaupunkiseudun latutilanteen voi tarkistaa kaupunkien yhteiseltä ulkoliikunta.fi -sivustolta.

“Näillä keleillä keskukset tekevät kovaa markkinointia, että ihmiset tajuaisivat niiden olevan auki. Ensimmäiset ruuhkat syntyvät vasta lumisateiden myötä. Pieni ja tiivis surffaajayhteisö seuraa tuulikarttoja, intohimoiset hiihtäjät hyppäävät laduille heti kun alle löytyy lunta edes muutaman sadan metrin matkalta. Nämä kauden avaukset ja päätökset ovat harrastajille riemukasta aikaa. Olen nähnyt melojien ja kalastajien työntävän veneitään vesille vielä jäitäkin pitkin. Tietty hulluus kiteyttää rakkautta harrastuksiin ja tekee niistä elämäntavan”, kertoo vuosien ajan eri lajeja seurannut Helsinkiläinen valokuvaaja Kalle Viira.

Valkoista joulua odotellessa voi kodin lämmitystä pitää vielä säästöliekillä ja lähteä ulos nauttimaan leudosta säästä. Ainakin etelässä lämpötila pysyy ennusteen mukaan vielä pari viikkoa lähellä nollaa.

Lue Niklas Kaskealan haastattelu POW hankkeesta

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on helppo ja turvallinen valinta. Erikoisetuna ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua. 

  • Kiinteä kWh-hinta 6,49 snt
  • Perusmaksu 0 € ensimmäiset 2 kk
  • Maks. 6 000 kWh/v

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]