Lumo Energia

Hyvin suunniteltu valaistus lisää viihtyisyyttä ja säästää sähköä

Hyvin suunniteltu valaistus lisää viihtyisyyttä ja säästää sähköä

Valaistus on suomalaisissa kodeissa suurempi energiankuluttaja kuin monet kodin sähkölaitteet. Valaistus onkin kotitalouksien suurin energiasyöppö lämmityksen jälkeen. Fiksulla ja energiatehokkaalla valaistuksella voi pienentää sähkölaskua. Kiinnitä sisä- ja ulkotilojen valaistuksen suunnittelussa huomiota laitteiden ja lamppujen laatuun sekä valon käyttötapoihin.

Huomio lamppuihin

Valaistus on erittäin tärkeä kodin viihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Lampuissa on paljon eroja: valitse oikeanlainen lamppu riippuen siitä, haluatko tilaan yleisvaloa, työvalaistusta, tehoste- vai kohdevaloja. Helpoin tapa parantaa valaistuksen energiatehokkuutta on vaihtaa itse lamput.

Hehkulamput poistuivat myynnistä kokonaan uuden EU:n direktiivin myötä vuonna 2012. Huonotehoiset ja lyhytikäiset hehkulamput ovat korvautuneet halogeenivaloilla ja niin sanotuilla energiansäästölampuilla. Energiansäästölamput eivät tuota hukkaan menevää lämpöenergiaa, ja sama valomäärä saadaan pienemmällä energiankulutuksella. Energiansäästölamput sopivat hyvin yleistilojen valaisimiksi.

Halogeenilamput soveltuvat samaan tarkoitukseen kuin energiansäästölamput. Halogeenilamput kestävät lisäksi hyvin lämpöä ja kosteutta, joten niitä voi hyödyntää myös märkätilojen ja esimerkiksi saunan valaistuksessa. Halogeenilamput sopivat parhaiten tiloihin, joihin halutaan himmennettävä valaistus.

LED-lamput ovat tänä päivänä kaikkein energiatehokkain vaihtoehto. LED-lamput syttyvät välittömästi maksimaaliseen valaistustehoon. Ne kestävät parhaiten käyttöä silloin, kun valoja sytytetään ja sammutetaan usein. LED-teknologiaa hyödyntäviä lamppuja saa laajalti eri muotoisina ja kokoisina, ja niitä valmistetaan korvaamaan myös perinteisiä hehkulamppuja. LED-lamput eivät sisällä lainkaan ympäristölle haitallista elohopeaa, mikä tekee niistä muita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

LED-lamput sopivat esimerkiksi työhuoneeseen tai keittiöön. LED-valot tarjoavat parhaiten tasaisesti hajautettua kirkasta valoa lampun usean eri valopisteen takia. Näin lampun kantaakin kohti säteilee valoa toisin kuin hehku- tai energiansäästölampuissa. LED-valoja suositellaan myös ulkovaloiksi.

Unohda watit – opettele kelvinit ja lumenit

Lamppua valitessa ei voida enää arvioida lampun tehoa wattien määrän perusteella, koska ne kertovat vain sähkönkulutuksesta, joka taas vaihtelee lamppujen mallin ja laadun mukaan. Kiinnitä huomio sen sijaan lamppujen kelvin- ja lumen-arvoihin.

Lampun värisävy tai värilämpötila vaikuttaa valaistuksen tunnelmaan ja väriin. Mitä korkeampi lampun kelvin-arvo on, sen lähempänä se on päivänvaloa muistuttavaa kylmää ja sinertävää valoa. Lämmin, keltasävyinen hehkulampun valo syntyy alhaisella, noin 2 000–3 000 kelvinin lampulla. Päivänvalolamput ovat arvoltaan yli 5 500 kelviniä. Kodin perusvalaistuksen paras vaihtoehto on useimmiten jotain tältä väliltä: yleistiloihin noin 4 000 kelviniä.

Lumen-arvo kertoo valon määrästä. Perinteistä 60 watin hehkulamppu vastaa arviolta valovirraltaan 800 lumenin lamppua.

Suunnittele valaistus osana sisustusta

Ota valaistus osaksi sisustussuunnittelua niin aikaisin kuin mahdollista. Erilaiset upotettavat valot ja koteloinnit on helpointa toteuttaa remontin tai rakentamisen yhteydessä. Myös seinien ja lattioiden väri- ja materiaalivalinnat voivat joko lisätä tai vähentää valoa, joten ota myös nämä tekijät huomioon sisustusta suunnitellessa! Päivänvalon määrä ja asunnon ikkunoiden ilmansuuntien huomiointi auttaa valaistuksen suunnittelussa.

Kotiin kannattaa asentaa ylimääräisiä valaisinkytkentöjen paikkoja, mikäli sisustus ja mieli muuttuvat ajan kanssa. Valmis kytkentä on helpompi pitää piilossa ja ottaa käyttöön tarpeen tullen kuin rakentaa valmiiseen seinään.

Käytä valoa fiksusti ja hyödynnä teknologiaa

Hyödynnä teknologiaa niin sisä- kuin ulkovalaistuksessa. Erilaiset liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja aikakytkimet säästävät kulutusta, eikä valaistus jää turhaan päälle. Myös erilaiset himmentimet ja valotason säätimet auttavat optimoimaan valonkulutusta paremmin kuin yksipuolinen, vanhanaikainen päälle–pois-kytkin.

Aikakytkimet ja liiketunnistimet auttavat säästämään energiaa erityisesti kodin aputiloissa, kuten kellarissa, autotallissa tai työhuoneilla. Liiketunnistimet ja aikakytkimet ovat useimmin käytössä ulkotilojen valaistuksessa.

Älykodin valaistus on kytketty WiFi-verkkoon

Uusi teknologia tuo myös valaistukseen muokattavuutta ja etäohjausta. Modernin valojärjestelmän asetuksia hallitaan älypuhelimen applikaation kautta ja valaistuksesta voidaan luoda valmiita profiileita eri tarkoituksiin. Parhaimmillaan valaistus on kytkettynä puheohjattuun laitteeseen kuten Amazon Echo tai Google Home. Myös Ikea tarjoaa oman applikaation ja tuotesarjan älykkääseen ja muokattavaan valaistukseen.

Lisää artikkeleita

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Usein kysytyt kysymykset

Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.