Lumo Energia

Kasvihuonekaasujen määrä uuteen ennätykseen – suurin päästöjen tuottaja löytyy läheltä

Kasvihuonekaasujen määrä uuteen ennätykseen – suurin päästöjen tuottaja löytyy läheltä

Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) julkisti ilmakehän kasvihuonepäästöjen nousseen taas uuteen ennätykseen. Suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja on fossiilisen energian käyttö, joka jättää taakseen paljon esillä olevan metsäkadon sekä lihantuotannon.

Valtioista Kiina ja Yhdysvallat tunnetaan maailman suurimpina saastuttajina. Yksittäiset päästöhirmut löytyvät kuitenkin yllättävän läheltä.

Belchatowin hiilivoimala sijaitsee alle 400 kilometrin päässä Itämeren rannalta, Helsinkiin matkaa kertyy noin 1 200 kilometriä. Vuosikymmeniä vanhalla teknologialla pyörivä voimala tuottaa läheltä louhittavalla ruskohiilellä lähes 30 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa, mikä tekee siitä todennäköisesti maailman suurimman yksittäisen hiilidoksidipäästöjen tuottajan. Päästöjen syntymistä voi seurata Carbon Briefin sivuilta.

Päästöt aiheutuvat kulutuksesta ja vaikuttavat kaikkiin

Ilmastosopimuksista ja tavoitteista huolimatta hiilidioksidin määrä jatkaa kasvuaan, ja fossilisia polttoaineita käytetään kasvavissa määrin. Esimerkiksi Kiina panostaa ennätyksellisesti puhtaampaan energiaan tuottaen neljänneksen maailman uusiutuvasta energiasta, mutta samalla myös hiilen käyttö kasvaa vastatakseen kulutuksen tarpeeseen.

Kolmanneksi suurin saastuttaja Intia on onnistunut kääntämään kasvukäyrää loivemmaksi. Maan pääkaupungin ilmanlaatu on muuttunut asukkaille haitalliseksi, ja vahva savusumu on estänyt jopa lentoja laskeutumasta Delhin lentokentälle.

Aivan Helsingin keskustassa sijaitseva Hanasaaren voimalaitos tuotti vuonna 2018 “vain” 1,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Kiinan ja Yhdysvaltojen toimintaan on vaikeampi vaikuttaa, mutta omilla valinnoilla voimme edistää kehitystä kotimaassa sekä EU:ssa. Uusiutuvan energian käyttö vaikuttaa suoraan fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Käännä omat päästöt laskuun – sähkölasku seuraa

Voimakkaalla lisärakentamisella Suomelle suotuisasta tuulivoimasta ennustetaan jopa ydinvoimaa merkittävästi edullisempaa tuotantomuotoa. Myös hiilinieluista voidaan jatkossa saada meille merkittävä toimiala.

Kuluttajan tärkein ase päästöjä vastaan on varmistaa, että oma sähkö tuotetaan ympäristöystävällisesti. Seuraavana tulee energian säästäminen. Molempien toimenpiteiden seurauksena on myös pienentyvä sähkölasku, sillä kysynnän kasvun myötä puhdas energia on edullisempaa.

Helsingin Sanomien artikkeli aiheesta

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.