Lumo Energia

Kun sähköt katkeavat, arkiset asiat mutkistuvat

Kun sähköt katkeavat, arkiset asiat mutkistuvat

Siinä missä osissa maailmaa sähkökatkot ovat osa arkea, ollaan Suomessa totuttu siihen, että sähköä virtaa tasaisesti päivittäisiin tarpeisiimme. Oletko miettinyt, miten sähkökatko vaikuttaisi arkeesi ja kuinka siihen tulisi varautua?

Kesäkuun puolivälissä sähköt katkesivat Etelä-Amerikassa kahden valtion, Argentiinan ja Uruguayn, alueelta kokonaan. Vastaavat tilanteet ovat maailmallakin harvinaisia, mutta tapahtunut sai median Suomessa pohtimaan, voisiko täällä käydä samoin.

Periaatteessa mahdollisen, mutta käytännössä epätodennäköisen tilanteen tullessa eteen sähkökatko kestäisi pisimpään Etelä-Suomessa, sillä sähköjen palauttaminen aloitettaisiin Pohjois-Suomesta. Etelä-Amerikassa sähköjen palauttaminen kesti kokonaisuudessaan yli 12 tuntia. Suomessakin sähköjä jouduttaisiin odottamaan useita tunteja takaisin.

Poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttavat sähkökatkoja

Vaikka pitkät sähkökatkot koko Suomen alueella ovat käytännössä epätodennäköisiä, koetaan Suomessakin toisinaan alueellisia sähkökatkoja, jotka voivat kestää pitkäänkin.

Tavallisesti yllättävät sähkökatkot johtuvat Suomessa luonnonilmiöistä, toisinaan myös teknisistä vioista. Sähkölinjojen päälle kaatuvat puut, tykkylumi, kova pakkanen, tulvat sekä salamat saattavat aiheuttaa sähkökatkoja. Pitkät sähkökatkot Suomessa ovatkin johtuneet sääolosuhteista.

Ilmastonmuutoksen myötä poikkeussääolosuhteiden odotetaan lisääntyvän, mikä saattaa lisätä myös sähkökatkoja. Sähkö ja sen mahdollistamat päivittäiset toimet ovat meille niin itsestään selviä, että harva on miettinyt, mitä sähkökatkosta seuraa ja miten siihen tulisi varautua.

Mitä pidempi sähkökatko, sitä laajemmat seuraukset

Kun sähkökatkon havaitsee, on hyvä ottaa valot ja sähkölaitteet pois päältä. Kodinkoneet, niin isot kuin pienetkin, voivat aiheuttaa tulipalon sähköjen palauduttua, mikäli ne jätetään päälle.

Tavallisesti sähkökatkot eivät aiheuta sähkölaitteisiin vaurioita vanhentuneita tai tyyppivikaisia laitteita lukuun ottamatta. Ukkosella laitteet on kuitenkin syytä ottaa irti verkkovirrasta, sillä salaman iskun aiheuttama ylijännite voi aiheuttaa vikoja laitteisiin. Tästä artikkelistamme voit lukea tarkemmin, miten kodin ja sen sähkölaitteet voi suojata ukkosen aiheuttamilta vaurioilta.

Sekä lyhyiden että pitkien sähkökatkojen varalta kannattaa varautua. Kotoa olisi hyvä löytyä elintarvikkeita, joiden valmistus ei vaadi sähköä, juomavettä, taskulamppuja ja paristoja tai kynttilöitä ja tulitikkuja. Myös paristokäyttöinen radio, käteinen raha ja täyteen ladatut varavirtalähteet ovat sähkökatkon aikana hyödyksi.

Mitä pidempään sähkökatko kestää, sitä laajemmat vaikutukset sillä on jokapäiväiseen elämään. Vedenjakelu saattaa keskeytyä jopa välittömästi sähkökatkon alettua, ja jo muutaman tunnin kuluttua jääkaapin lämpötila alkaa nousta liian korkeaksi. Kodissa havaittavien ongelmien lisäksi on syytä huomioida, että sähkökatkon aikana esimerkiksi korttimaksut eivät pääsääntöisesti toimi, ruokakaupat joutuvat sulkemaan ovensa varavirran loputtua ja huoltoasemilta ei saa polttoainetta. Pitkillä sähkökatkoilla on siis merkittäviä vaikutuksia arkeen. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia, sillä sähköverkkoyhtiöiden toimitusvarmuus on Suomessa hyvällä tasolla.

Mikäli sähkökatko joka tapauksessa yllättää, kannattaa etsiä tietoa katkosta alueellisen sähkönsiirtoverkkoyhtiön palveluista. Monet verkkoyhtiöt tiedottavat asiakkaitaan sähkökatkoista tekstiviestitse. Palvelun piiriin kuulumalla voit varmistaa, että saat ajantasaista tietoa oman alueesi sähkökatkoista.

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.