Lapin hyvä lumitilanne lupailee paitsi erinomaisia lasketteluolosuhteita, myös halpaa sähköä

Lapin hyvä lumitilanne lupailee paitsi erinomaisia lasketteluolosuhteita, myös halpaa sähköä

Kittilässä lumipeitteen paksuus on komeat 96 senttiä*. Lappiin suunnataan nyt hienojen olosuhteiden perässä. Pyhältä tavoitettu matkailuyrittäjä, jääkiipeilyyn sekä talviretkeilyyn keskittyneen Bliss Adventuren Artturi Kröger vahvistaa että lunta on pohjoisessa todella hyvin. “Lunta on, jopa niin paljon että parasta aikaa paikalle saapuu vapaalaskijoita puuterilumen perässä”. Kröger on juuri ollut kuvaamassa tunnettujen lumilautailun ammattilaisten Antti Autin ja Miikka Hastin kanssa, jotka järjestävät Pyhällä vapaalaskutapahtumia.

Pyhän hiihtokoulu tunnetaan vapaalaskuopastuksista ja alue on lunastanut paikkansa kansainvälisten lumilautavideoiden näyttämönä juuri Autin myöstä. Pyhä mainostaa itseään “maailman parhaana paikkana kokeilla vapaalaskua”, alan tapahtumat tuovat ihmisiä paikalle läpi sesongin.

Yhä useampi valitsee kotimaan kohteen myös ekologisista syistä

“Yleensä olemme käyneet lumen perässä Alpeilla, nyt kun hyvää lunta on junamatkan päässä niin tuntuu mukavalta jättää saastuttavat lennot tekemättä. Varmasti suositaan jatkossakin Lappia jos olosuhteet sallii. Lähestyminen kohteeseen on helppo ja laskupaikat löytyy helposti. Isompia ja jyrkempiä rinteitä on edelleen haettava kuitenkin muualta, mutta helppous sekä ekologisuus vaikuttavat valintoihin merkittävästi”, sanoo lumilautailija Jari Salo.

Ammattilumilautailija uskoo tulevaisuuteen rakentaessaan hiihtokeskusta Pohjois-Norjaan

Pohjois-Norjan Tamokdahlenissa majoituspalveluita ja alueen ensimmäistä hiihtohissiä pyörittävä vapaalaskulegenda Jarkko-Juhani Henttonen vasta odottelee kevättalven huippuhetkiä. Tamokin laaksossa talvi on ollut kuiva, kausi on kuitenkin vasta alkamassa vapaalaskijoiden suosimalla alueella, joka isännöi huhtikuussa vapaalaskun SM-kilpailuita.

“Suomen Lapissa lunta on erittäin hyvin, ollut alusta saakka. Pohjois-Norjassa tilanne on täysin päinvastainen, lunta on poikkeuksellisen vähän. Viimeksi on satanut kunnolla joulukuussa, sen jälkeen on ollut vain muutamia pieniä sateita. Toisin sanoen tämän vuoden puolella aluetta on riivannut kuivuus”, Henttonen kertoo. Tamokissa on totuttu laskemaan hyvällä lumella pitkälle toukokuuhun, nyt lunta on “vain 80 senttiä”.

Henttonen luottaa alueen olosuhteisiin, siitä kertovat investoinnit palveluihin. “Tamok on todella lumivarma paikka. Se on sen verran pohjoisessa että pakkasia tulee olemaan vastakin. Lisäksi laakso on melko korkealla, 250 metrissä, mikä on sen leveyspiireillä merkittävä korkeus. Tamok on myös sisämaan kuivan ja rannikon kostean ilmaston välissä, sekin auttaa asiaa.”

Omasta vesivoimalasta ratkaisu hiihtokeskuksen energiatarpeeseen

Henttosen luotsaamalla hiihtokeskuksella on edessään myös omat energiaratkaisunsa. “Jos päästään siihen asti että rakennetaan isompi hissi, joka vaatii enemmän sähköä, meillä on vaihtoehtoina vetää parilla miljoonalla kaapelia tai rakentaa vesivoimala. Jälkimmäinen olisi todennäköisesti taloudellisesti parempi ratkaisu. Vesisähköä kaapelistakin tulee, mutta olishan se oma mylly kivempi”, Henttonen laskelmoi.

Uuden sähkökaapelin arvioidut 20 miljoonan kruunun kustannukset ovat yrittäjän vastuulla. Samalla rahalla saa uuden voimalan, jonka liittäminen verkkoon tulisi olla sähköyhtiön vastuulla. “Näin itse maksetun kaapelin hinnalla saadaan sekä kaapeli että voimala, josta sähköyhtiö on vielä velvollinen ostamaan ylijäämään”, Henttonen selittää.

Paksu lumipeite lupailee edullista energiaa vastapainoksi hintapiikeille

Kovat pakkaset ovat aiheuttaneet ennätyksellisen kovaa sähkön kysyntää. Norjassa on paikoin jouduttu sulkemaan vientihanoja ja hinnat ovat olleet huipussaan kaikkialla Pohjoismaissa. Sähkön hinta kuitenkin halpenee pian ja suositulle vesivoimalle povataan nyt vahvaa kevättä.

“Kun nämä lähes metrin lumihanget alkavat sulaa, vesivoiman tuotanto kiihtyy kovalla vauhdilla. Voi siis lähestulkoon hyvillä mielin tuhlata laskureisuun. Kaiken uusiutuvan energian tuotanto kasvaa joka tapauksessa kesää kohti, samalla kulutus putoaa lämmityksen tarpeen poistuessa. Sähkön hinta voi siis pian heilahtaa aivan pohjalukemiin”, laskelmoi Lumo Energian Samuli Melanko.

Huom: Paksu lumipeite lisää myös takamaastoissa tapahtuvan vapaalaskun riskejä. Ilmatieteenlaitoksen ennusteessa lumivyöryriski on nostettu tasolle kolme, jolloin luonnolliset lumivyöryt tulevat mahdollisiksi ja ihmisten aiheuttamat ovat maastosta riippuen jopa todennäköisiä. Norjan rajalla sijaitsevalla Kilpisjärvellä riski on tasolla kaksi, alue on kuitenkin saanut jo artikkelin julkaisun aikaan reilusti tuoretta lunta.

Kuva: Lumilautailija Jari Salo nauttii Pyhätunturin puuterilumesta, Erkki Izarra.

Lisätietoja:

Tamokin keskuksen kotisivut
Keskuksen havainnekuvat arkkitehtitoimiston sivuilla
Tutustu Pyhän vapaalaskumahdollisuuksiin
Bliss Adventure kotisivut

Lähteet:

*Foreca 20.3.2018

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on helppo ja turvallinen valinta. Erikoisetuna ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua. 

  • Kiinteä kWh-hinta 6,49 snt
  • Perusmaksu 0 € ensimmäiset 2 kk
  • Maks. 6 000 kWh/v

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]