Sähkölaskun loppusumma on kolmen kauppa
Sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa pääasiassa kolme asiaa:
- sähköenergian hinta
- sähkön siirtohinta ja
- verot.
Sähköenergian hinta
Sähköenergian, eli käyttämäsi sähkön, hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti. Se, paljonko sähköstä maksat riippuu siitä, millainen sähkösopimus sinulla on. Voit ostaa sähköä kiinteään tai muuttuvaan kWh-hintaan.
Sähkösopimuksessa on monesti myös perusmaksu, joka veloitetaan kuukausittain. Perusmaksun suuruus voi vaihdella. Useimmiten se on muutamista euroista viiteen euroon.
Voit itse valita sähkömyyjäsi ja kilpailuttaa sähkösopimuksesi saadaksesi edullisempaa sähköä. Se, paljonko sinulta kuukausittain sähköstä veloitetaan, riippuu paitsi sopimuksesi hinnasta myös siitä, paljonko sähköä käytät. Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, mieti, miten voisit vähentää kulutusta.
Sähkönsiirron hinta
Sähköenergia siirretään voimalaitoksista sähköverkkojen kautta käyttöösi. Tätä kutsutaan sähkönsiirroksi.
Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, joka määrittyy sen mukaan, missä asut. Verkkoyhtiötä voi vaihtaa vain muuttamalla toisen verkkoyhtiön alueelle.
Verkkoyhtiö määrittää sähkönsiirron hinnan alueellaan. Siirtohinta muodostuu kilowattituntihinnasta sekä kuukausittaisesta perusmaksusta.
Sähkön siirtohinnat puhuttavat paljon. Verkkoyhtiö vastaa sähkön siirron lisäksi sähkönkulutuksen mittauksesta ja mittaustietojen toimittamisesta sähköyhtiöille, eli sähkönmyyjille. Lisäksi verkkoyhtiöt huolehtivat sähköverkon uusimisesta, ylläpidosta ja esimerkiksi myrskyn aiheuttamien tuhojen korjauksesta. Siirtomaksuilla huolehditaan näistä palveluista ja varmistetaan, että sähkönjakeluun ei tulisi katkoksia.
Myös sähkönsiirrosta maksetaan käytettyjen kilowattituntien mukaan. Jos siis haluat pienemmän sähkönsiirtolaskun, mieti, miten voisit vähentää sähkön kulutusta.
Verot
Sähkölaskuun sisältyy muiden kulujen lisäksi myös lainmukaiset verot.
Sähköenergiasta maksat arvonlisäveron, joka on 24 %. Yleensä arvonlisävero sisältyy sähkönmyyjän ilmoittamaan sähkön hintaan.
Myös sähkönsiirrosta maksetaan arvonlisäveroa. Lisäksi sähkönsiirron yhteydessä laskutetaan sähkövero, joka muodostuu valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta.
Mikä muu vaikuttaa sähkölaskuun?
Sähköenergian hinnan, sähkön siirtohinnan ja verojen lisäksi sähkölaskun loppusummaan vaikuttavat mahdolliset sähkösopimuksen lisäpalvelut. Tällaisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi määräaikaisen sähkösopimuksen vaihto-oikeus ja sähkön alkuperä.
Miksi saan kaksi sähkölaskua?
Sähkönmyyjä laskuttaa sinua sähkönkulutuksestasi omalla laskullaan. Verkkoyhtiö taas laskuttaa sinua sähkönsiirrosta omalla laskullaan. Jos ostat sähkösi samalta yhtiöltä, joka siirtää sähkön asuinalueellasi, saat vain yhden laskun.
Jos sinulla on sähkölaskuun ja laskutukseen liittyviä kysymyksiä, tutustu Sähkölasku ja maksaminen -sivuun sekä Usein kysyttyihin kysymyksiin.
Miten omaan sähkölaskuun voi vaikuttaa?
1) Valitse omaan kohteeseesi parhaiten sopiva sähkösopimus.
Vaikka esimerkiksi pörssisähkö ei aina ole paras vaihtoehto sähkölämmitteiseen omakotitaloon, se voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on mahdollisuus ohjata sähkönkulutusta edullisimmille tunneille. Pörssisähkö sopii myös pieneen kulutukseen. Kun kulutus on matalaa, hinnan heilahdukset eivät ole merkittäviä sähkölaskussa.
2) Mieti, miten voisit vähentää sähkön käyttöä.
Sähkön käyttöä vähentämällä voit vaikuttaa suoraan sekä sähköenergian että sähkönsiirron laskuun.