Lumo Energia

Mistä sähkölaskusi loppusumma muodostuu?

Mistä sähkölaskusi loppusumma muodostuu?
Moni saa useamman kerran vuodessa sähkölaskun kotiinsa ja maksaa sen miettimättä enempää, mistä oikeastaan maksaakaan. Tärkeintä on, että valot syttyvät, kun painaa katkaisijasta. Sähkön ostajan on kuitenkin hyvä olla tietoinen sähkölaskunsa sisällöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sillä osaavalla ostajalla on mahdollisuus myös vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen.

Sähkölaskun loppusumma on kolmen kauppa

Sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa pääasiassa kolme asiaa:

Sähköenergian hinta

Sähköenergian, eli käyttämäsi sähkön, hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti. Se, paljonko sähköstä maksat riippuu siitä, millainen sähkösopimus sinulla on. Voit ostaa sähköä kiinteään tai muuttuvaan kWh-hintaan.

Sähkösopimuksessa on monesti myös perusmaksu, joka veloitetaan kuukausittain. Perusmaksun suuruus voi vaihdella. Useimmiten se on muutamista euroista viiteen euroon.

Voit itse valita sähkömyyjäsi ja kilpailuttaa sähkösopimuksesi saadaksesi edullisempaa sähköä. Se, paljonko sinulta kuukausittain sähköstä veloitetaan, riippuu paitsi sopimuksesi hinnasta myös siitä, paljonko sähköä käytät. Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, mieti, miten voisit vähentää kulutusta.

Sähkönsiirron hinta

Sähköenergia siirretään voimalaitoksista sähköverkkojen kautta käyttöösi. Tätä kutsutaan sähkönsiirroksi.

Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, joka määrittyy sen mukaan, missä asut. Verkkoyhtiötä voi vaihtaa vain muuttamalla toisen verkkoyhtiön alueelle.

Verkkoyhtiö määrittää sähkönsiirron hinnan alueellaan. Siirtohinta muodostuu kilowattituntihinnasta sekä kuukausittaisesta perusmaksusta.

Sähkön siirtohinnat puhuttavat paljon. Verkkoyhtiö vastaa sähkön siirron lisäksi sähkönkulutuksen mittauksesta ja mittaustietojen toimittamisesta sähköyhtiöille, eli sähkönmyyjille. Lisäksi verkkoyhtiöt huolehtivat sähköverkon uusimisesta, ylläpidosta ja esimerkiksi myrskyn aiheuttamien tuhojen korjauksesta. Siirtomaksuilla huolehditaan näistä palveluista ja varmistetaan, että sähkönjakeluun ei tulisi katkoksia.

Myös sähkönsiirrosta maksetaan käytettyjen kilowattituntien mukaan. Jos siis haluat pienemmän sähkönsiirtolaskun, mieti, miten voisit vähentää sähkön kulutusta.

Verot

Sähkölaskuun sisältyy muiden kulujen lisäksi myös lainmukaiset verot.

Sähköenergiasta maksat arvonlisäveron, joka on 24 %. Yleensä arvonlisävero sisältyy sähkönmyyjän ilmoittamaan sähkön hintaan.

Myös sähkönsiirrosta maksetaan arvonlisäveroa. Lisäksi sähkönsiirron yhteydessä laskutetaan sähkövero, joka muodostuu valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta.

Mikä muu vaikuttaa sähkölaskuun?

Sähköenergian hinnan, sähkön siirtohinnan ja verojen lisäksi sähkölaskun loppusummaan vaikuttavat mahdolliset sähkösopimuksen lisäpalvelut. Tällaisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi määräaikaisen sähkösopimuksen vaihto-oikeus ja sähkön alkuperä.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkönmyyjä laskuttaa sinua sähkönkulutuksestasi omalla laskullaan. Verkkoyhtiö taas laskuttaa sinua sähkönsiirrosta omalla laskullaan. Jos ostat sähkösi samalta yhtiöltä, joka siirtää sähkön asuinalueellasi, saat vain yhden laskun.

Jos sinulla on sähkölaskuun ja laskutukseen liittyviä kysymyksiä, tutustu Sähkölasku ja maksaminen -sivuun sekä Usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten omaan sähkölaskuun voi vaikuttaa?

1) Valitse omaan kohteeseesi parhaiten sopiva sähkösopimus.

Vaikka esimerkiksi pörssisähkö ei aina ole paras vaihtoehto sähkölämmitteiseen omakotitaloon, se voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on mahdollisuus ohjata sähkönkulutusta edullisimmille tunneille. Pörssisähkö sopii myös pieneen kulutukseen. Kun kulutus on matalaa, hinnan heilahdukset eivät ole merkittäviä sähkölaskussa.

2) Mieti, miten voisit vähentää sähkön käyttöä.

Sähkön käyttöä vähentämällä voit vaikuttaa suoraan sekä sähköenergian että sähkönsiirron laskuun.

Usein kysytyt kysymykset

Miten luen sähkölaskuani ja mitä se sisältää?

Sähkölaskusta ilmenee seuraavat tiedot: laskun numero, eräpäivä ja viite sekä omat yhteystietosi ja asiakasnumerosi.

Laskusta löydät myös käyttöpaikkatunnuksen sekä sopimuksen tiedot, kuten sen nimen, voimassaoloajan ja laskutustavan. 

Kulutuslaskun erittelystä selviää myös, paljonko sähköä olet kuluttanut (kWh) ja miltä ajalta kulutus on mitattu. Yksikköhinta kertoo, mitä maksat sähköstäsi.

Laskun loppusumman erittely kertoo arvonlisäveron osuuden sähkölaskun loppusummasta ja laskun arvonlisäverottoman loppusumman.

Huom. Laskuerittelyssä esitetään toteutunut sähkökäyttö, mutta ei mittarin lukemia.

Kuinka usein saan sähkölaskun?

Sähköstä laskutetaan toteutuneen kulutuksen mukaan joka kuukausi jälkikäteen, ellei muuta ole sovittu. Toteutunut kulutus määräytyy verkkoyhtiön mittausdatan perusteella.

Voit myös valita lisäpalveluna kolmen kuukauden välein tapahtuvan laskutuksen, josta veloitetaan 4,90 €/kk.

Huom. Emme lähetä asiakkaille laskua, jos sen loppusumma on alle viisi euroa. Pienellä sähkönkulutuksella, esimerkiksi kesämökkikohteessa, voi käydä niin, että et saa laskua pitkään aikaan. Laskutettava summa siirtyy aina seuraavalle laskulle, ja lasku lähetetään vasta kun laskutettavaa on yli viisi euroa.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkönmyyjä laskuttaa sinua sähkönkulutuksestasi omalla laskullaan. Verkkoyhtiö taas laskuttaa sinua sähkönsiirrosta heidän omalla laskullaan.

Mitkä laskutustavat ovat käytettävissä?

Voit valita, saatko sähkölaskusi e-laskuna suoraan verkkopankkiisi, sähköpostitse vai paperilaskuna.

E-laskusopimuksen voit tehdä verkkopankissasi saatuasi meiltä ensimmäisen laskusi.

Kaikki laskutustavat ovat maksuttomia. Lähetämme sähkölaskun kuukausittain.

Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hintaan?

Sähkön hintaan vaikuttavat kysyntä ja tarjonta sekä monet muut tekijät, kuten sää ja tuuli, veden saatavuus, ydinvoiman tuotannon häiriöt, teollisuusolosuhteet, polttoaineiden hinnat, kysyntä ulkomailla ja valuuttakurssit. Sähkön hintoihin vaikuttavat myös finanssimarkkinoiden ja poliittisen tilanteen tapahtumat. Talvikuukausina sähkönkulutus ja sähkön hinnat nousevat koko maassa, kun taas kesällä ne laskevat.

Hinta, jonka sähkönkäyttäjä viime kädessä maksaa sähköstään, koostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, sähkönsiirtoyhtiön laskuttamasta sähköverosta sekä sähköenergiasta, jonka sähkömyyjä laskuttaa.

Miten säästän energiaa?

Säädä kodin lämmöt viileämmälle – jo asteen lämpötilan pudotuksella säästät suuren summan vuoden aikana. Ja sammuta tietysti valot, kun lähdet huoneesta. Hyvin mietitty valaistus nimittäin säästää energiaa.

Lue lisää valaistukseen liittyviä vinkkejä

Lue muut vinkkimme energian säästämiseen

Kysy lisää Asiaa energiasta -sivuston Facebook-chatissa, jota ylläpitää Motiva.

Motivan Facebook-chattiin

Lisää artikkeleita

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Usein kysytyt kysymykset

Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.