Mistä sähkölaskusi loppusumma muodostuu?

Mistä sähkölaskusi loppusumma muodostuu?

Moni saa useamman kerran vuodessa sähkölaskun kotiinsa ja maksaa sen miettimättä enempää, mistä oikeastaan maksaakaan. Tärkeintä yleensä onkin, että valot syttyvät, kun painaa katkaisijasta. Sähkön ostajan on kuitenkin hyvä olla tietoinen sähkölaskunsa sisällöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sillä osaavalla ostajalla on mahdollisuus myös vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen.

Sähkölaskun loppusumma on kolmen kauppa

Sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa pääasiassa kolme asiaa: sähköenergian hinta, sähkön siirtohinta ja verot.

Sähköenergian hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ostaessasi pörssisähköä sähkölaskusi suuruus vaihtelee siis sähkön kulutuksen lisäksi myös sähkön pörssihinnan vaihteluiden mukaan. Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähköyhtiö arvioi puolestaan sähkölle jonkin keskihinnan, jolla se myy sähköä kuluttajalle. Tällöin sähkölaskun loppusummaan vaikuttaa vain sähkön kulutus.

Sähkön siirrolla viitataan sähkön siirtämistä voimalaitoksilta sähköverkkojen kautta sähkönkuluttajalle. Siirtohinta koostuu puolestaan sähkön siirrosta, sähkön kulutusmittauksista ja taseselvityksestä. Sähkön siirtohinnan määrittää aina paikallinen sähköverkonhaltija, eikä siirtohintaa voi kilpailuttaa.

Sähkölaskuun on muiden kulujen lisäksi lisätty myös lainmukaiset verot. Sähkölaskusi loppusummaan on lisätty sekä sähkön siirrosta että sähköenergiasta maksettava arvonlisävero ja valmisteveroksi luettava sähkövero.

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on helppo ja turvallinen valinta. Erikoisetuna ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua. 

  • Kiinteä kWh-hinta 6,49 snt
  • Perusmaksu 0 € ensimmäiset 2 kk
  • Maks. 6 000 kWh/v

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]