Lumo Energia

Muuttajan muistilista – Näin teet muuttamisesta helppoa ja huoletonta!

Muuttajan muistilista – Näin teet muuttamisesta helppoa ja huoletonta!

Sähkösopimus, muuttoauto, osoitteenmuutos. Muuttaessa pitää muistaa monta asiaa, jotta muutto sujuu vaivattomasti. Kokosimme avuksesi muuttajan muistilistan!

Hoida sopimukset kuntoon

Solmi uusi sähkösopimus ja irtisano vanha. Sähkösopimus ei siirry automaattisesti vanhasta asunnosta uuteen, vaan sinun tulee ilmoittaa osoitteenmuutos tai solmia uusi sähkösopimus uuteen asuntoon. Osoitteenmuutos tai uusi sopimus kannattaa tehdä noin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että sähköt ovat uudessa asunnossasi päällä jo muuttopäivänä.

Arvioi uuden kotisi lämmitystarve ja huomioi asunnon koko. Mikäli uusi asunnto on selvästi suurempi tai etenkin jos lämmitystapa muuttuu, on tärkeää vaihtaa kulutukseen sopiva sähkösopimus ja välttyä yllätyksiltä.

Siirrä kotivakuutuksesi tai hanki uusi. Ole hyvissä ajoin yhteydessä vakuutusyhtiöösi, jotta kotivakuutuksesi on voimassa myös muuton aikana ja vastaa uuden asuntosi tarpeita.

Sovi internet-yhteyden siirrosta operaattorisi kanssa. On tavallista, että uusissa taloissa ei ole valmiutta kaikkien operaattorien liittymillä.


Tee tarvittavat ilmoitukset ajoissa

Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan muuttoilmoituksen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Lain mukaan muuttoilmoitus on tehtävä aina pysyvän muuton tai yli kolme kuukautta kestävän väliaikaisen oleskelun yhteydessä. Muuttoilmoituksen voi hoitaa helposti verkossa Postin sivuillla. Postin kautta tieto muutostasi kulkee virastoihin ja useimpiin yrityksiin, eikä sinun tarvitse ilmoittaa muutostasi erikseen kaikkialle.

Ilmoita muutostasi vuokranantajallesi. Jos asut vuokra-asunnossa, muista ilmoittaa vanhalle vuokranantajallesi, että olet muuttamassa pois. Useissa vuokra-asunnoissa irtisanomisaika on seuraavan kuukauden loppuun asti. Jos et siis tee ilmoitusta ajoissa, saatat joutua maksamaan päällekkäistä vuokraa.

Ilmoita muutosta työnantajallesi. Työntekijänä saat useissa tapauksissa myös yhden päivän muuttovapaata.

Selvitä lasten kouluun ja päivähoitoon liittyvät muutokset. Näiden osalta on oltava liikkeellä hyvissä ajoin.

Omakotitaloon muuttavan tulee muistaa myös vesi- ja jätehuoltosopimus. Kerros- tai rivitalosta muuttaessa kannattaa kysyä apua vaikka omakotitalossa asuvalta ystävältä.

Muista siirtää myös kaukolämpösopimus muuttaessasi. Sopimus voidaan muuttaessa solmia uudelleen tai siirtää luovutuskirjalla.

Tee osoitteenmuutos Kelalle, jos saat asumistukea tai muita etuuksia, jotka liittyvät asumismuotoosi.


Varmista muuttopäivän järjestelyt ja tavaroiden kuljetuksen sujuvuus

Selvitä muuttotiimisi kokoonpano ajoissa. Selvitä muuttotiimisi kokoonpano ajoissa. Muuttaminen on rankkaa puuhaa, ja harva selviää siitä yksin. Yksiön kokoiseen asuntoon riittää yleensä kolme muuttoapuria, kaksioon taas viisi on sopiva määrä.

Vuokraa muuttoauto avuksi. Jos et omista omaa pakettiautoa tai saa sellaista lainaan, varaa vuokra-auto muuttopäivälle hyvissä ajoin. Muuttopalvelut kannattaa kilpailuttaa alueesi eri toimijoiden kesken.

Hanki kunnon muuttolaatikot ja kilpailuta niiden hinta. Muuttolaatikot helpottavat tavaroiden pakkaamista ja niitä on helpompi kantaa. Nyrkkisääntönä on laatikko per neliö. Monet yritykset tarjoavat käteviä paketteja muuttamiseen sisältäen pakkausmateriaalit, laatikot ja tarrat, joilla nimeät laatikot oikein.

Aloita muuttosiivous kellari- ja vinttikomerosta ja autotallista. Asunnon ulkopuolella olevat säilytystilat ja autotalli jäävät yleensä viimeiseksi muuttovalmistelujen rytäkässä. Kokeile aloittaa muutto varastotiloista: voit aloittaa järjestelyt rauhassa sotkematta itse asuntoa tavaroillasi. Varastotilojen siivoukseen kuluva aika myös usein aliarvioidaan, joten näistä on siksikin parempi aloittaa kuin useammin arjessa käytettävistä tiloista ja tavaroista.

Varaa esteetön kulku muuttopäivälle. Huolehdi jo etukäteen, että muuttoautolla on paikka kohteen edessä ja tavaroiden kantaminen sujuu esteettömästi.

Huoletonta ja mukavaa muuttoa sekä onnea uuteen kotiin!

Unohtuiko sähkösopimus? Toimi näin, kun tarvitset sähköä heti.

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.