Muuttajan muistilista, näin teet muuttamisesta helppoa ja huoletonta

Muuttajan muistilista, näin teet muuttamisesta helppoa ja huoletonta

Sähkösopimus, muuttoauto, osoitteenmuutos. Muuttaessa pitää muistaa monta muuttuvaa tekijää, jotta muuttosi sujuisi vaivatta. Kokosimme avuksesi muuttajan muistilistan!

Hoida sopimukset kuntoon

Solmi uusi sähkösopimus ja irtisano vanha. Sähkösopimus ei siirry automaattisesti vanhasta asunnosta uuteen, vaan sinun tulee ilmoittaa osoitteenmuutos tai solmia uusi sopimus. Osoitteenmuutos tai uusi sopimus kannattaa tehdä noin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että sähköt ovat uudessa asunnossasi jo muuttopäivänä. Kiinteistökauppaa tehdessä voit solmia sähkösopimuksen osaksi asunnon tai talon kauppakirjaa, jolloin sähköliittymää ei tarvitse siirtää.

Arvioi uuden kotisi lämmitystarve ja koko. Jos muutat merkittävästi isompaan asuntoon tai taloon, jossa on käytössä sähkölämmitys, sinun kannattaa myös solmia uusi sähkösopimus. Erityisesti lämmitystavan muutos vaikuttaa sähkölaskuun roimasti.

Siirrä kotivakuutuksesi tai hanki uusi. Ole hyvissä ajoin yhteydessä vakuutusyhtiöösi, jotta kotivakuutuksesi on voimassa myös muuton aikana ja vastaa uuden asuntosi tarpeita.

Sovi internet-yhteyden siirrosta operaattorisi kanssa.


Tee tarvittavat ilmoitukset ajoissa

Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Lain mukaan muuttoilmoitus on tehtävä aina pysyvän muuton tai yli kolme kuukautta kestävän väliaikaisen oleskelun yhteydessä. Muuttoilmoituksen voi hoitaa helposti verkossa osoitteessa http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/. Postin kautta tieto muutostasi kulkee virastoihin ja useimpiin yrityksiin, eikä sinun tarvitse ilmoittaa muutostasi erikseen kaikkialle.

Ilmoita muutostasi vuokranantajallesi. Jos asut vuokra-asunnossa, muista ilmoittaa vanhalle vuokranantajallesi, että olet muuttamassa pois. Useissa vuokra-asunnoissa irtisanomisaika on seuraavan kuukauden loppuun asti. Jos et siis tee ilmoitusta ajoissa, saatat joutua maksamaan päällekkäistä vuokraa.

Ilmoita muutosta työnantajallesi. Useiden alojen työsopimuksiin on kirjattu, että työntekijä saa vuodessa yhden muuttopäivän vapaaksi.

Selvitä lasten kouluun ja päivähoitoon liittyvät muutokset. Näiden osalta on oltava liikkeellä hyvissä ajoin.

Omakotitaloon muuttavien tulee muistaa myös vesi- ja jätehuoltosopimus. Kerrostalosta tai rivitalosta muuttaessa kannattaa kysyä apua vaikka omakotitalossa asuvalta ystävältä.

Koiran veromerkki tulee hankkia uudelleen, mikäli muuta kunnasta toiseen. Lemmikkikoirien koiraveron merkit ovat kuntakohtaisia, joten joudut hakemaan uuden veromerkin asuinkuntasi rahatoimistosta.

Muista siirtää myös kaukolämpösopimus muuttaessasi. Sopimus voidaan solmia muuttaessa uudelleen tai siirtää luovutuskirjalla.

Tee osoitteenmuutos Kelalle, jos saat asumistukea tai muita etuuksia, jotka liittyvät asumismuotoosi.


Varmista muuttopäivän järjestelyt ja tavaroiden kuljetuksen sujuvuus

Selvitä muuttotiimisi kokoonpano ajoissa. Muuttaminen on rankkaa puuhaa ja harva selviää siitä yksin. Yksiön kokoiseen asuntoon riittää yleensä 3 muuttomiestä, kaksioon taas 5 on sopiva miehitys.

Vuokraa muuttoauto avuksi. Jos et omista omaa pakettiautoa tai saa sellaista helposti lainaan, kannattaa muuttoauto vuokrata hyvissä ajoin. Auton vuokraaminen kannattaa, vaikka muuttomatka ei olisikaan pitkä. Muuttopalvelut kannattaa kilpailuttaa alueesi eri toimijoiden kesken, niin saat sinulle parhaan hinnan.

Hanki kunnon muuttolaatikot ja kilpailuta niiden hinta. Kunnon muuttolaatikot helpottavat tavaroiden pakkaamista ja niitä on helpompi kantaa. Yksiön tai kaksion verran tavaraa solahtaa usein noin 20–50 laatikkoon, isompaan kolmen, neljän tai viiden huoneen asuntoon tarvitaan jopa 40–80 laatikkoa. Yleinen ohjenuora on laatikko per neliö. Monet yritykset tarjoavat käteviä paketteja muuttamiseen, sisältäen pakkausmateriaalit, laatikot ja tarrat joilla nimeät laatikot oikein.

Aloita muuttosiivous kellari- ja vinttikomerosta ja autotallista. Asunnon ulkopuolella olevat säilytystilat ja autotalli jäävät yleensä viimeiseksi muuttovalmistelujen rytäkässä. Kokeile aloittaa varastotiloista muutto: voit aloittaa järjestelyt rauhassa sotkematta itse asuntoa tavaroillasi. Varastotilojen siivoukseen kuluva aika myös usein aliarvioidaan, joten näistä on siksikin parempi aloittaa kuin useammin arjessa käytettävistä tiloista ja tavaroista.

Huoletonta ja mukavaa muuttoa, sekä onnea uuteen kotiin!

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme, ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, edullisemman sähkösopimuksen.

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@lumoenergia.fi.

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: Paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 asiakaspalvelu@lumoenergia.fi