Energiatehokkuus rakentuu suurelta osin pienistä ja yksinkertaisista asioista. Energia on luonnollisempi ja yksinkertaisempi säästökohde kuin teknologiaa kauppaavat tahot antavat ymmärtää.
Uusien ja energiatehokkaiden sähkölaitteiden hankinta pienentää sähkön kulutusta, mutta kalliiden kodinkoneiden hankkiminen ei ole kaikille mahdollista. Taloyhtiöille ja yrityksille rakenteelliset investoinnit maksavat itsensä takaisin, mutta sitovat pääomaa, jota ei aina ole. On olemassa paljon pieniä asioita ja edullisia investointeja, joilla voidaan saavuttaa loistavia tuloksia.
Yksi aste pois, viisi prosenttia takaisin
Taloyhtiöiden ja omakotitalojen merkittävin kuluerä on usein lämmitys. Merkittävää säästöä syntyy, jos keskilämpöä säätää edes hieman alaspäin. Yhden asteen lasku lämpötilassa voi merkitä 5 prosentin säästöä lämmityskuluissa. Monessa yhtiössä lämpöä ajetaan turhan ahnaasti myös yleisiin tiloihin, kuten autotalleihin ja rappukäytäviin.
Ikkunoiden tiivistäminen, patterien ja ilmanvaihdon suodattimien puhdistaminen sekä veden virtauspaineen laskeminen ovat toimenpiteitä, joilla voidaan säästää tuhansia euroja vuodessa. Toimenpiteet vain usein jäävät tekemättä, sillä varsinainen vastuunkantaja puuttuu monesta organisaatiosta.
Pienistä puroista syntyy suuria menoeriä
Vuotava vessanpönttö voi hukata jopa 30 litraa vettä tunnissa. Tämä tarkoittaa 720 litraa vuorokaudessa, josta kertyy vuositasolla 1 500 euron lasku. Kymmenen minuutin suihku kuluttaa vettä jopa 120 litraa. Mikäli suihkussa vietetyn ajan typistää pariin minuuttiin, kertyy vuositasolla säästöä yli 300 euroa.
Kova paine nostaa kulutusta
Tasapainesuuttimien asentaminen vesihanoihin ei vain säästä vettä, vaan myös lämmitettävän veden määrää, jota kuluu erityisesti suihkussa. Käyttäjä ei uuden suuttimen muutosta edes huomaa. Sama painetason ongelma vaivaa kokonaisia taloyhtiöitä.
Pääkaupunkiseudulla vesilaitos syöttää putkiin nestettä jopa 8 barin paineella. Asiantuntijoiden mukaan alle viiden barin paine olisi riittävä. Sitran tutkimuksen mukaan taloyhtiöiden asentamia säätöventtiilejä ei investoinnista huolimatta muisteta säätää sopivalle tasolle.
Paineen määrällä voidaan suoraan laskea kulutusta, ja riittävä taso voi säästää kuluja 10–15 prosenttia. Painetta säätävän venttiilin asennuskustannukset voivat jäädä satoihin euroihin ja ratkaisu maksaa nopeasti itsensä takaisin.
Hukkaenergia ja lämpövuodot kuriin
Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiön hoitokuluista 30–40 prosenttia kohdistuu energiaan. Huolimaton toiminta voi johtaa siihen, että kolmannes tästä on hukkakulutusta.
Vettä käytetään todellista tarvetta merkittävästi enemmän, lämpöä valuu hukkaan pienistä koloista tai sitä syötetään liikaa turhiin paikkoihin. Sähkön kulutukseen nämä aiheuttavat kerrannaisvaikutuksia ja veden, lämmön sekä sähkön osalta yhteinen energiatehokkuus jää alhaiseksi.
Sähkö itsessään on moneen tarkoitukseen kustannustehokasta. Jos vertailuun otetaan bensiinikäyttöinen ja sähköllä toimiva auto, 100 kilometrin matka kustantaa fossiilisella polttoaineella viisinkertaisesti.
Sähkölaitteiden avulla voidaan myös seurata ja säädellä lämmön ja veden kulutusta. Kun autot, pyörät ja kodintekniikka sähköistyvät, ympäristön kannalta tulisi huomioida että sähkö tuotetaan uusiutuvista energialähteistä.
Nopeat vinkit energiatehokkuuteen
Vesi
- laske painetta omissa hanoissa ja suihkussa asentamalla vakiopainesuuttimet
- laske taloyhtiön painetta asentamalla paineensäätöventtiili
- vähennä kulutusta lyhyemmillä suihkuilla
- huolehdi että asunnossa ei ole vuotoja, esimerkiksi wc-pöntössä
Lämmitys
- laske keskilämpöä, vaikka vain yksi aste
- tiivistä ikkunat
- älä lämmitä turhaa tilaa
- puhdista patterien ja ilmanvaihdon suodattimet
Sähkö
- päivitä vanhat sähkösyöpöt laitteet mahdollisuuksien mukaan
- tarkista suodattimien puhdistuksessa että anturit ja termostaatit toimivat
- huolehdi että turhia tiloja ei valaista
- tehosta esimerkiksi saunan lämmitystä