Näin syntyy reilumpaa ja parempaa kahvia, Kaffa Roastery on pienpaahtimoiden edelläkävijä

Näin syntyy reilumpaa ja parempaa kahvia, Kaffa Roastery on pienpaahtimoiden edelläkävijä

Aamu sarastaa satamanosturien lomasta, kun Yhdysvaltojen Portlandista Suomeen saapunut Alan Grosvenor kaataa tuoreita kahvipapuja paahtimeen. Helsinkiläisen Kaffa Roasteryn kahvien paahtamisessa ja laatujen valikoinnissa maistuu käsityö ja rakkaus kahviin. Paahtajan nimi ja päivämäärä kirjataan jokaiseen pakettiin.

“Muutettuani Seattlesta Portlandiin, legendaarisen StumpTown -paahtimon perustaja Dwayne Sorenson tarjosi minulle tuplaespresson omasta kahvistaan ja olin heti myyty. Kahvi oli yksinkertaisesti niin hyvää. StumpTown, johon päädyin töihin, muutti koko kaupungin luomalla nykyisen kahviliikkeen. Valtavat ketjut, kuten Starbucks, ovat jalostaneet tätä liikettä maailmalle”, Grosvenor kertoo.

Kahvikulttuuri vie kahvipensaan juurelle, jossa tehdään reilut kaupat

Kaffa haluaa viedä Suomalaista kahvikulttuuria eteenpäin myös tuotannon näkökulmasta. Kaffa Handshake -ohjelmasta voi tämän vuoden aikana tarkistaa suoraan paljonko kahvin hinnasta on mennyt viljelijälle. Läpinäkyvyys todentaa myös miksi hyvä, pienviljelijän tuottama käsin paahdettu kahvi, on arvokkaampaa kuin marketin sekoitus. Tuottajien luokse matkustetaan henkilökohtaisesti aina kuin mahdollista. “Kahvin tarinaan kuuluu pavun matka viljelijältä kuluttajalle, myös kustannusten osalta. Handshake -ohjelma kattaa myös muut kestävän ja reilun kaupan periaatteet joista sovitaan suoraan viljelijän kanssa”, Grosvenor selittää.

Suomessa kahvikulttuuri on kehittynyt hurjasti, muutamassa vuodessa on syntynyt uusia pienpaahtimoita ympäri maata. Samalla isommat toimijat ovat kääntäneet katseensa myös valveutuneempiin kuluttajiin. “Ennen papuja tuotettiin pääosin sekoitettaviksi peruskahveihin, nyt meillä on esimerkiksi Columbiassa pieni viljelijä, jonka koko tuotanto tulee Kaffalle. Olemme itse käyneet tukemassa toimintaa, joululahjaksi lahjoitimme tilalle kuivaustilan materiaaleja. Kahvikulttuurin kehitys tarkoittaa paljon muutakin kuin mukavampia kahviloita ja valikoiman kasvamista”, Grosvenor perustelee.

Maailmankaupassa kahvi on suuri tekijä, jonka tulevaisuus voi olla uhattuna

Kahvi kuuluu maailman merkittävimpiin kaupankäynnin välineisiin, kahvikauppa heiluttaa maailman pörssejä ja markkinahinta tuotattajamaiden arkea. Unohtamatta yksilöitä, joiden työpanoksena jokapäiväinen kahvimme syntyy. Yleinen uskomus siitä että kahvi olisi öljyn jälkeen toiseksi suurin kauppatavara, ei pidä paikkaansa, vaikka tälle urbaanille legendalle onkin perusteensa joidenkin vuosikymmenien takaa.

“Kahvin kysyntä kasvaa, mutta viljelyala tulee pienenemään ilmaston lämpenemisen myötä. Valtaosa kahvista tuotetaan päiväntasaajan tuntumassa, laadukas kahvi syntyy reilusti merenpinnan yläpuolella kasvavista pensaista. Kun lämpötila nousee, pitää kahvin nousta korkeammalle saavuttaakseen oikean kasvuympäristön. Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan kahvin tuotantoon ja varmasti myös hintaan kun matalalla kasvava massatuotanto ja sen lajikkeet alkavat kärsiä”, Grosvenor ennustaa.

Suomi on noussut kieltojen kautta kahvin suurkuluttaja

Suomalaiseen arkeen kahvi teki läpimurtonsa sotien jälkeen. Ruotsi-Suomessa kahvi oli ajoittain kiellettyä ja pula-aikana nautittiin sikurista tuotettua korviketta. Nykyään Suomessa juodaan tunnetusti eniten kahvia henkilöä kohden koko maailmassa. Kahvia kuluu huikeat 12 kg vuodessa jokaista suomalaista kohden.

Grosvenor seuraa kahvimarkkinoita ja tuntee paikallisen rakkauden kahviin. Rauhaa ja luontoa arvostava amerikkalainen haluaa keskittyä työssään täysillä itse tuotteeseen. Toimialan kasvaessa on luonnollista että monet paahtajat siirtyvät hallinnollisiin ja hankintaan liittyviin tehtäviin. Grosvenorin suunnitelmiin tämä ei kuulu. “Maistaminen, valikointi sekä laadunvalvonta, ovat tärkeitä lopputuotteessa, itse haluan olla tekemisissä juuri kahvipavun kanssa. Juon ja puhun kahvista mielelläni, mutta viihdyn parhaimmillani papujen seurassa”, Grosvenor toteaa lempeä hymy kasvoillaan.

Mistä paras kahvi syntyy

Viljellyistä kahvilaaduista yleisin on arabiankahvi eli arabica, kitkerämpää robustaa tuotetaan noin 25 % ja harvinaista libericaa vain noin 1 prosentti kokonaismäärästä. Muuttuvat tekijät, kuten ilmasto ja maaperä tuottavat monenlaisia aromeja sisältäviä papuja, joiden viimeinen silaus tapahtuu oikealla paahtoasteella.

“Suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna maailman suurimpia kahvin juojia, täällä pitäisi löytyä kahvin maun lisäksi samassa suhteessa kiinnostusta myös tuotantoon ja alkuperään. Ihmisten pitäisi jo tuntea kahvia ja sen ominaisuuksia. Maistaa rohkeasti erilaisia kahveja. Tärkeintä on kuitenkin nauttia, ottaa mukava asento ja hymy huulille, silloin kahvi on aina parhaimmillaan”, Grosvenor summaa.

Kahvipaahtaja Alan Grosvenorin vinkit parempaan kahviin

  • Tuoreus

Hanki tuoretta kahvia, mielellään paikallisesta paahtimosta, mutta oli kahvi mitä tahansa niin tuoreus on yhtä tärkeää kuin muissakin elintarvikkeissa.

  • Papu

Hanki kahvi papuina, jos itsellä ei ole kahvimyllyä voi hyvästä ostetut pavut pyytää paahtimosta tai kaupasta useimmiten jauhettuna mukaan. Mitä lähempänä käyttöä papu on jauhettu, sen paremmin kahvin aromi syntyy.

  • Seura

Nauti kahvi hyvässä seurassa, osa nautintoa syntyy aina ympäristöstä, ystävistä, ihmisistä joiden kanssa kokemus jaetaan. Kahvin äärellä voi tapahtua suuria asioita.

Kaffa Roasteryn nykyinen paahtimo Helsingin Punavuoressa on ollut toiminnassa vuodesta 2009 ja kahvia paahdetaan parhaimmillaan yli 4000 kg viikossa. Oma kahvila toimii paahtimon yhteydessä. Yritys työllistää noin 20 henkeä.

Lue lisää Kaffa Handshake -ohjelmasta: https://www.kaffaroastery.fi/kaffa-handshake-kahvin-eettinen-tarina/

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]