Lumo Energia

Pienviljelyä kerrostaloasunnossa, lue vinkit kaupunkilaisen omavaraistalouteen

Pienviljelyä kerrostaloasunnossa, lue vinkit kaupunkilaisen omavaraistalouteen

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kerrostaloasunnon parvekkeella kypsyvät kauden kasvikset ja käytetyistä kahvinporoista nousee sieniviljelmä. Sato ei vielä ruoki nelihenkistä perhettä, mutta pienviljelystä on kehittynyt mielenkiintoinen ja innostava harrastus, joka tuo mukavan lisän myös ruoanlaittoon.

Rohkeasti liikkeelle, luonnon kautta

Nuorten kaupunkilaisten innostus luonnon antimiin ja omaan tuotantoon on saanut paljon ihmisiä liikkeelle. Sienestäminen ja marjastaminen eivät ole enää mummolan pakollisia perinteitä, vaan lukuisat kaupunkilaiset hyödyntävät lähiluonnon antimia. Metsässä vietetty hetki mustikoita poimien lataa tutkitusti aikuisten akkuja ja edistää lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Poiminnan ja viljelyn trendi on synnyttänyt myös uusia yrityksiä. Tutustuimme muutamaan mielenkiintoiseen toimijaan ja kysyimme aktiivisen mikrovijelijän vinkkejä matkalle menestykseen.

Mikroviljely osana aktiivista elämäntapaa

“Koko perhe tykkää liikkua luonnossa, sienimetsällä käynti on lapsille loistava tapa ulkoilla ja oppia luonnon antimista. Samalla voi bongata oravan tai ketun, kivien alta löytyvät hyönteisetkin ovat lapsille mielenkiintoisia elämyksiä. Marjojen ja sienten poiminta vaatii kuitenkin aikaa, jota ei aina arjesta löydy niin paljon kuin haluaisi”, kertoo Jari Salo, viisi ja seitsemän vuotiaiden poikien isä ja aktiivinen mikroviljelijä.

Salo on pitkän linjan vegaani, jonka autokin käy jätteestä valmistetulla biopolttoaineella. “En edes muista kauan siitä on kun vaihdoin sähkön uusiutuviin. Mielestäni jokaisen tulisi vaikuttaa omilla päätöksillään ympäristöön suojeluun, ei kuitenkaan tarvitse olla “ekoihminen” pitääkseen pienviljelystä. Kotikasvatus on yksinkertaisesti mielettömän hauskaa ja lopputuloksena on herkullista ja palkitsevaa, ekologista lähiruokaa. Itse tekeminen ja kokeminen on monelle varmasti se palkitsevin asia, suhde ruokaan ja luontoon paranee siinä sivussa”, Salo puntaroi.

Yrttejä, kasviksia ja marjoja omalta parvekkeelta

Perinteisten yrttiruukkujen kanssa voi lähteä liikkeelle, mutta varsinainen kotiviljely aloitetaan oikeanlaisten kasvualustojen, mahdollisen biojätteen kompostoinnin ja sopivien siementen hankinnasta. Loistavia vinkkejä saa Hyötykasviyhdistykseltä, joka opastaa verkkosivuillaan eri lajikkeiden pariin ja vaikkapa kasvien parissa viihtyvien hyönteisten tunnistamiseen.

Salon viljelykset eivät aina onnistu, mutta jokaisesta yrityksestä oppii. “Lehtikaali on yksi suosikeistani, siitä saa maittavia sipsejä. Omassa maassa en ole sitä kuitenkaan saanut kasvamaan kuin ehkä 15-senttiseksi, vaikka sen pitäisi kasvaa puolimetriseksi. Lajikkeissa on isoja eroja, joskus parvekkeella on kasvanut komeita tomaatteja ja meheviä mansikoita, mutta lajikkeen vaihto on muuttanut lopputuloksen dramaattisesti”, Salo kertoo.

Loistavia lahjaideoita ruoanlaiton ystäville

Helsieni on sienten kasvatukseen erikoistunut yritys. Vain 19 euroa maksava Growkit-paketti lupaa tuottaa 300 grammaa osterivinokkaita kuuden viikon välein. Osterivinokas on loistava ruokasieni, jolla tiedetään olevan myös terveysvaikutuksia. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu myös kuivattuja sieniä sekä laaja kattaus kasvatussarjoja ja tietoa sienistä.

Salo innostui sienifarmista heti kun törmäsi yritykseen sosiaalisessa mediassa, ohjeet jäi innostuksessa osin lukematta ja sienet saamatta. “Mielestäni katsoin materiaalit huolellisesti, hygienia on todella tärkeää kasvualustalle ja olin siinä tarkkana. Sieniä ei kuitenkaan näkynyt, joten oli pakko palata etsimään syytä. Kasvu saatiin aktivoitua pitämällä itiöitä hetki jääkaapissa”, Salo kertoo.

Helsinki Wildfoods ei kasvata kaikkia tuotteitaan itse, ne tulevat nimensä mukaisesti villistä luonnosta, osan ollessa luonnonmukaisesti viljeltyjä. Koivunmahlasta valmistettu limonadi, voikukkasokeri tai nokkosrouhe kuulostavat eksoottiselta, vaikka ne voisivat olla meille kaikille arkisia elintarvikkeita. Yrityksen tavoitteena on saada suomalaiset luonnonkasvit vahvasti osaksi suomalaista ruokakulttuuria ja kasvattaa niiden luonnonmukaista viljelyä Suomessa. Tarjolla on myös villiruokakursseja, julkaisuja ja konsultaatiota muille luonnontuotealan yrityksille ja luonnontuotealalle haluaville toimijoille. Tiesitkö muuten että kuusenkerkän poimiminen tai mahlan valuttaminen vaatii metsänomistajan luvan, sienet ja marjat taas saa poimia jokamiehenoikeudella ja myydä vapaasti ohi verottajan.

Jari Salon vinkit kerrostaloasukkaan pienviljelyyn

  1. Tutustu kylvökalenteriin, jotta olet perillä aikatauluista.
  2. Tutki eri lajikkeita, tomaatteja, mansikoita ja herneitä löytyy monenlaisia.
  3. Hanki siemenet luotettavalta toimittajalta ja tutustu niiden käsittelyyn.
  4. Kasvata monenlaista, keittiössä yrttejä, parvekkeella kasviksia, miksi ei sieniäkin.
  5. Osallista koko perhe viljelyyn, kasvua on mukava seurata ja satoa kerätä yhdessä.

Linkit:

Hyötykasviyhdistyksen sivut löytyvät täältä: https://hyotykasviyhdistys.fi
Helsieni on kiertotalousyritys, joka kasvattaa sieniä läheltä saaduissa raaka-aineissa kuten kahvinporoissa: https://www.helsieni.fi
Helsinki Wildfoodsin korkealaatuisissa luonnontuotteissa korostuvat suomalaisuus ja kotoperäiset luonnonkasvilajit: https://helsinkiwildfoods.com/

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.