Lumo Energia

Pörssisähkö – mitä se on?

Pörssisähkö – mitä se on?
Pörssisähkö on usein otsikoissa, kun se on erityisen halpaa tai poikkeuksellisen kallista. Mutta mitä pörssisähkö oikeastaan on?

Pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool kerää sähkön tuottajat ja ostajat yhteen: tuottajat myyvät omaa sähköntuotantoaan kiinnostuneille ostajille.

Sähköpörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän tunneittain vaihtuvista hinnoista eli niin sanotuista spot-hinnoista. Kun myyjän ja ostajan tarjoukset kohtaavat, muodostuu hinta sähkölle.

Jokaisella on mahdollisuus ostaa sähköä spot-hintaan, eli pörssihintaan. Spot-hintaisia sähkösopimuksia kutsutaan pörssisähkösopimuksiksi. Meidän pörssisähkösopimuksemme on Tuntispot.

Pörssisähköllä aina ajankohtainen hinta

Kun ostat pörssisähköä, on sähkösopimuksesi hinnoittelu täysin läpinäkyvää. Käyttämäsi sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin hintojen mukaisesti. Pörssihintaan lisätään arvonlisävero ja sähkönmyyjän marginaali.

Kun ostat sähkösi pörssihintaan, voit hyötyä sähkön hintavaihteluista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hintavaihtelut voivat tarkoittaa myös sähkön hinnan nousua. Tilastollisesti pörssisähkön ostaminen on tullut kiinteähintaisia sopimuksia edullisemmaksi.

Miksi pörssisähkön hinta vaihtelee?

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun kysyntää on paljon, mutta tarjontaa vähän, sähkön hinta nousee. Kun taas kysyntää on vähemmän kuin tarjontaa, sähkön hinta laskee. Siksi sähkön hinta on usein korkeampi päivällä ja alhaisempi illalla ja yöllä, kun esimerkiksi teollisuus ei kuluta sähköä.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hintaan. Kylmällä säällä kysyntä on suurempaa kuin lämpimällä säällä. Tuulinen sää lisää sähkön tuotantoa, ja sateen määrä puolestaan vaikuttaa vesivoiman tarjontaan.

Lue lisää sähkön hinnan muodostumisesta.

Seuraa pörssihintoja ja siirrä kulutustasi edullisimmille tunneille

Pörssisähkön hintaa voi seurata Nord Poolin verkkosivuilla. Verkkosivuille päivitetään iltapäivisin seuraavan päivän hinnat, ja sivustolta löytyy myös jo toteutuneet hinnat. Nord Poolin hintoja tarkastellessa tulee huomioida, että niihin lisätään arvonlisävero sekä myyjän marginaali.

Hintojen aktiivinen seuraaminen ei tietenkään ole pakollista, vaikka ostaisitkin sähkösi pörssihintaan. Seuraaminen kuitenkin mahdollistaa halvimpien tuntien hyödyntämisen. Etenkin, jos kohteessasi kuluu paljon sähköä, etkä halua yllätyksiä laskuusi, hintojen seuraaminen kannattaa.

Pörssihintojen seuraamiseen suosittelemme kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta-sovellusta. Sovelluksessa hintoihin on lisätty arvonlisävero, mutta ei myyjän marginaalia. Etsi Tuntihinta-sovellus sovelluskaupastasi, ja lataa se maksutta puhelimeesi.

Lisää artikkeleita

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Usein kysytyt kysymykset

Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.