Lumo Energia

Protect Our Winters kannustaa talviurheilijoita ympäristötalkoisiin

Protect Our Winters kannustaa talviurheilijoita ympäristötalkoisiin

“Hiihtokeskukset käyttävät todella paljon energiaa. Yksi laskettelupäivä sekasähköä käyttävässä keskuksessa vastaa päästöiltään noin 30:tä ajokilometriä autolla. Se on enemmän kuin useimmille kertyy rinnekilometrejä”, kertoo Protect Our Winters (POW) -järjeston Suomen osaston puheenjohtaja Niklas Kaskeala. Päivätyönsä Kaskeala tekee lasten oikeuksien parissa, hiihtokansan ympäristötalkoita tehdään samassa hengessä, talvetkin halutaan pelastaa nimenomaan tuleville sukupolville.

Lumeton joulukuu Etelä-Suomessa on kiistaton esimerkki ilmastonmuutoksesta, se koskettaa talviurheilun ystäviä sekä talvilajeista riippuvaisia toimialoja. Suomeen vuonna 2015 rantautunut Protect Our Winters -liike tuo yhteen talvilajien harrastajia ja pyrkii valjastamaan alan toimijoita yhtenäiseksi rintamaksi ilmastonmuutosta vastaan.

Suomessa useat hiihtokeskukset käyvät uusiutuvalla energialla, kiitos POW:n

POW toimii kahdeksassa Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa. Suomessa ensimmäisenä listalla oli kannustaa hiihtokeskuksia kestävän kehityksen piiriin. Työkaluksi otettiin keskuksille olennainen kuluerä, energia. Vapaaehtoisvoimin toimiva liike sai viime talvena viisi hiihtokeskusta vaihtamaan sähkönsä uusiutuviin energialähteisiin.

Alun perin 2008 perustettu Protect Our Winters, käynnistyi kun tunnettu lumilautailija, yhdysvaltalainen Jeremy Jones heräsi ilmastonmuutoksen vaikutuksiin alueilla, joissa hän harrasti vapaalaskua. Lajin parissa muutokset huomattiin, mutta kukaan ei tehnyt mitään. Eurooppaan hanke levisi muutama vuosi sitten, Suomen ollessa ensimmäisten maiden joukossa. Hanke tavoittelee globaalia kannatusta, seuraavana POW on laajentumassa Japaniin, josta on tullut valtavien lumisateiden vuoksi suomalaistenkin laskijoiden suosikkikohde.

Kuinka helppoa on valita kestävämpi tulevaisuus

POW:n nokkamies ei itse suunnittele laskumatkoja Japaniin. “Kun mietin, lennänkö mieluummin Japaniin puuterilumen perään, vai valitsenko kotimaan kohteen ja junamatkan, jotta omat lapseni voisivat myös tulevaisuudessa harrastaa laskettelua, on päätös melko helppo”, Kaskeala toteaa. Ilmastonsuojeluun heräämisen pitää asiantuntijan mukaan lähteä sisältäpäin, paasaava tyyli on Kaskealan mukaan todettu huonoksi jo kauan sitten.

POW:n tekemän kartoituksen mukaan vuonna 2016 Suomen hiihtokeskuksista vain Ruka ja Pyhä pyörittivät toimintaa uusiutuvalla energialla. Nämä edelläkävijät ovat panostaneet pitkään kestäviin arvoihin, kun muita lähestyttiin, oli vastaanotto hyvin vaihtelevaa. “Toiset yrittäjät menivät ympäristöjärjestön kohdatessa puolustuskannalle, toiset kuitenkin ottivat asian ilolla vastaan ja lopulta viisi keskusta vaihtoi meidän kannustamana uusiutuvasti tuotettuun ympäristömerkittyyn EKOenergiaan. Nyt Sappee, Salla, Kokonniemi, Myllymäki ja Pääskyvuori kuuluvat osaksi talvien pelastus rintamaa”, Kaskeala listaa. Myös Himos on hiljattain vaihtanut sähkönsä uusiutuvaan.

Uusiutuvan energian myötä pääosa hiihtokeskuksista löysi myös edullisemman vaihtoehdon

Energian hinta ei estänyt keskusten enemmistöä lähtemästä mukaan haasteeseen. Kaskealan mukaan kolme viidestä kertoi saaneensa kilpailutuksen myötä uuden uusiutuvan energiansa myös entistä edullisemmin.

POW korostaa, että alan yritysten tulisi pitää ääntä ilmastoasioista. “Suurin ero Euroopan ja USA:n välillä on, että jenkeissä kaikki on Trumpin vaalivoiton myötä politisoitunut. Brändit ja yritykset eivät meillä vielä profiloidu samalla tavalla. USAssa alan kattojärjestö SnowSports Industry America, tekee kattavaa edunvalvontaa vaikuttamalla ilmastopolitiikkaan. Meiltä yhtenäinen linja vielä puuttuu, mutta toivomme, että POW on saanut aikaan jotain tämän muuttamiseksi”, Kaskeala sanoo.

Hiihtokeskusten jälkeen kannustetaan harrastajia, pienillä askeleilla kohti suurta muutosta

Tänä vuonna POW:lla on uusia tavoitteita, nyt halutaan saattaa mahdollisimman paljon talviurheilun ystäviä kohti kestävämpiä ratkaisuja. Avuksi on otettu seitsemän askeleen Polku talvien pelastamiseen, johon voi tutustua yhdistyksen verkkosivuilla.

“POW on nyt ilmastovaikuttamisen ääni talviurheiluyhteisön sisällä. Vähitellen haluamme päästä äänitorveksi, joka voi edustaa koko yhteisöä ilmastoasioissa. Tämä vaatii tietysti lisää tukea ja tekoja. Ylläs lähti juuri mukaan, ja nyt Suomen kolmesta suurimmasta keskuksesta kaksi on mukana”, Kaskeala kertoo.

Äänestä vaaleissa ja kassalla ympäristön puolesta

“Pelkät kulutusvalinnat eivät riitä. Ekosähkö ja energian säästäminen ovat hyviä asioita, mutta pitää vaikuttaa myös yhteiskunnan rakenteisiin. Yleiseen mielipiteeseen ja isompaan kuvaan vaikuttaminen on jopa tärkeämpää kuin omat valinnat. Tänä vuonna opastamme ihmisiä löytämään itselleen sopivan yhdistelmän laajempaa vaikuttamista ja ilmastoystävällisiä yksilövalintoja”, Kaskeala kertoo.

Miten isossa roolissa järjestötoiminnan asiantuntija näkee sähkömarkkinat

“Energiamarkkinat on avain ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, fossiilisiin polttoaineisiin ei voida jämähtää. Tämä vaatii valveutuneita kuluttajia, mutta ennen kaikkea selkeitä poliittisia päätöksiä haitallisten energiamuotojen alasajosta”, Kaskela toteaa.

POW toimii useissa maissa, yhteydenpito on säännöllistä ja kaikki maat toimivat pitkälti samalla mallilla, vaikka kansallisia erojakin on. “Ruotsin POW on kampanjoinut lentämisen vähentämisen puolesta. Ensi vuoden aikana Ruotsissa tuleekin voimaan uusi lentovero, jonka tuotto kohdennetaan ilmaston suojeluun ja kestävän matkustamisen kehittämiseen”, Kaskeala kertoo.

Miten ympäristöä raskaasti kuluttava talviurheilu voi näyttää esimerkkiä muille

“Talviurheilu on kuluttavaa. Juuri siksi meidän pitäisi olla edelläkävijöitä ja näyttää mallia. Toki siinä on ristiriita, että monet POW:n tunnetut urheilijalähettiläät matkustavat lumen ja kisojen perässä. Talviurheilija, joka menestyy, joutuu matkustamaan. Samalla hän tavoittavaa ihmisiä ja häntä kuunnellaan. Tärkeintä on olla äänessä ja innostaa ihmisiä mukaan ilmastotalkoisiiin. Meillä on myös monia lähettiläitä, jotka ovat minimoineet oman hiilijalanjälkensä ja näyttävät esimerkkiä siitä miten se tehdään”, sanoo Kaskeala kiitollisena mukana oleville vaikuttajille.

Huomioidaan lentämisen ympäristövaikutukset lipun hinnassa

Lopuksi Kaskeala kääntää katseensa poliitikkojen suuntaan ja heittää ajatuksen lentämisen asettamisesta samalla viivalla muiden matkustusmuotojen kanssa. “Lentäminen on keinotekoisen halpaa, sillä ulkomaan lennoista ei makseta arvonlisäveroa, eikä lentokoneiden polttoainetta kerosiinia veroteta ollenkaan. Lentäminen on aivan liian halpaa suhteessa sen haitallisiin ympäristövaikutuksiin. Vaaditaan siis isompia toimia, saa nähdä miten Ruotsin veromuutos vaikuttaa.”

Protect Our Winters - Polku talvien pelastamiseksi

  1. Vaikuta politiikkaan: Jotta talvet voidaan pelastaa, koko yhteiskuntaa täytyy muuttaa. Käytä äänioikeuttasi ja äänestä vain ehdokkaita, jotka pitävät ympäristömme puolta. Kerro, että he menettävät äänesi, elleivät aja riittävän kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.
  2. Ole äänessä: Puhu ilmastonmuutoksesta ystävillesi, perheellesi ja työtovereillesi sekä sosiaalisen median verkostoissasi. Ilmastoaktivismia ei ole ilman aktiiveja.
  3. Opiskele: Lue ilmastonmuutoksesta netistä, kirjoista sekä luotettavista tiedotusvälineistä ja kerro oppimastasi muille.
  4. Elä yksinkertaisemmin: Vähennä kulutustasi, älä osta mitään turhaa, käytä tavaroita uudelleen ja pidempään sekä kierrätä se mitä et enää tarvitse.
  5. Syö ilmastoystävällisesti: Syö kasvispainotteisesti, älä heitä ruokaa roskiin ja suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.
  6. Matkusta fiksummin: Matkusta lähelle, suosi joukkoliikennettä, valitse juna lentämisen sijaan ja jos lennät ole kohteessa kerralla pidempään.
  7. Äänestä lompakollasi: Suosi yrityksiä, joiden tuotteet ja toimintatavat ovat ympäristöystävällisiä ja joille ympäristöstä huolehtiminen on etusijalla.

Tutustu POW:n toimintaan, opi lisää seitsemästä askeleesta ja liity tukijaksi osoitteessa: www.protectourwinters.fi

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.