Lumo Energia

Sähköä ilmassa – Näin suojaat kotisi ja sähkölaitteesi ukkoselta ja sateelta

Sähköä ilmassa – Näin suojaat kotisi ja sähkölaitteesi ukkoselta ja sateelta

Salamaniskua ei tarvitse pelätä, kun kotisi ja sähkölaitteesi on suojattu vaaralliselta ylijännitteeltä. Tässä muistilista ukkosen ja sadesään varalle!

Suojaa talo johdattimella ja maadoituksella

Salama iskee tavallisesti korkeisiin paikkoihin kuten kerrostaloihin, torneihin, sähköjohtoihin ja puihin. Myös omakoti- tai rivitalon savupiippu on todennäköinen salamaniskun kohde.

Vaikka salaman iskua ei voi välttää, sen aiheuttama vahinko voidaan estää ukkosenjohdattimella. Salamasiepparista, eli metallipiikistä, joka voidaan kiinnittää talon savupiippuun tai kattoantenniin, viedään johtimet rakennuksia nurkkia pitkin maahan.

Vaikka niin sanotusta pallosalamasta ei ole vankkaa tieteellistä näyttöä, suositellaan ukonilmalla myös pitämään ikkunoita kiinni. Myös tavallinen salama voi taloon iskiessään tuoda ylijännitteen sisätiloihin avoimesta ikkunasta.

Takkatulen sytyttämistä ei suositella ukonilmalla, sillä savupiiput toimivat tehokkaina salamaniskun houkuttimina ja piipuissa oleva noki johtaa hyvin sähköä. Lämpöpatterit ovat hyviä maadoituskohteita, joten salamaniskun aiheuttama ylijännite voi hyvinkin kulkeutua niihin.

Älä käytä verkkovirtalaitteita ukkosella

Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite talon rakenteisiin ja sähkölaitteisiin. Salama voi iskeä sähköjohtoon tai johdon lähelle niin, että iskun aiheuttama ylijännite siirtyä sähköverkkoa pitkin jopa useita kilometrejä rakennuksissa oleviin sähkölaitteisiin. Tämä voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin. Myös henkilövahinkoriskien takia kannattaa ukonilmalla olla varovainen ja pitäytyä verkkovirtaan tai televerkkoon kytketyistä laitteista loitolla.

Ylijännitepiikkien vuoksi kannattaa sähkölaitteet ukkosilmalla kytkeä kokonaan pois pistorasiasta. Myös kaapeli- ja televerkkoon kytketyt laitteet tulisi ottaa pois seinästä.

Ylijännitesuojaus kuntoon kodin sisällä

Varmimmin sähkölaitteet suojaa ylijännitteeltä irrottamalla ne kokonaan sähköverkosta. Kodeissa on toki myös laitteita, joita ei voi irrottaa sähkönsyötöstä. Ukonilmaan ei myöskään välttämättä voi varautua niin, että olisi tarpeen tullen kotona irrottamassa laitteita.

Jännitepiikkejä vastaan voi varautua koko rakennuksen ylijännitesuojauksella. Ylijännitesuoja ohjaa sähköverkon kautta saapuneet ylijännitteet hallitusti maahan ja estävät näin laitteiden vahingoittumisen. Toimiva suojaus edellyttää rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavaa suojaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää pistorasiaan asennettavalla suojalla.

Asiantuntevia neuvoja liittyen ylijännitesuojauksesta antavat sähköalan erikoisliikkeet, urakoitsijat sekä paloviranomaiset.

Tarkista työkoneiden vesi- ja vikavirtasuojaus

Verkkovirtatoimista pihatyökonetta, kuten ruohonleikkuria tai pensastrimmeriä, ei kannata käyttää sateella, sillä kosteus voi muuttaa laitteen vaaralliseksi. Kaikki pihan pienkoneet eivät ole roiskevesisuojattuja. Vesi voi sateella päästä laitteen sisään ja aiheuttaa sähköiskun. Viisas välttää riskiä ja jättää sähkötoimisilla laitteilla tehtävän pihatyön poutapäivään. Tarkista myös laitteesi tiedoista sen roiskesuojauksen aste.

Muista myös aina käyttää maadoitettua pistorasiaa ulkotöissä. Uusissa taloissa ulkopistorasiat on automaattisesti asennettu vikavirtasuojakatkaisimen taakse. Se katkaisee sähköt havaitessaan johdinten välisen vian, joka voi tuottaa sähkövirran vuodon käyttäjään. Jos taloyhtiösi tai asuntosi ulkopistorasia ei ole vikavirtasuojattu, pistorasiaan voi asentaa erillisen vikavirtasuojakatkaisimen.

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.