Sähkön hinta ei ole kaikille sama – Näin se muodostuu

Sähkön hinta ei ole kaikille sama – Näin se muodostuu

Sähkön hinta muodostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja veroista, tarkemmin ottaen sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähköenergian hintaan kuluttaja voi vaikuttaa kilpailuttamalla sähkösopimuksensa ja kiinnittämällä huomiota omaan sähkönkulutukseen.

Sähköenergia

Käytännössä kun kilpailutat sähkösopimuksesi, kilpailutat ainoastaan sähkön myyntihinnan. Myyntihinta muodostaa noin 40 % sähkölaskun kokonaissummasta, joten kuluttajalla on mahdollisuus säästää omilla valinnoillaan sähkölaskussa.

Sähköenergian myyntihinta sisältää sähkön markkinahinnan lisäksi sen myyntiin liittyvät kustannukset. Sähkönmyyjä voi hankkia myymänsä sähkön omilta voimalaitoksilta, myyntisopimusten kautta tai sähköpörssistä.

Myyntikustannuksiin sisältyy myös muita myynnin ja markkinoinnin kustannuksia. Nämä koostuvat esimerkiksi laskutuksesta, asiakaspalvelusta sekä hallinnosta. Eri energialähteistä tuotettu sähkö on myös erihintaisia riippuen tuotantotavasta ja kustanuksista.

Sähkönsiirto

Sähkön siirtäminen paikasta toiseen maksaa, sillä se edellyttää maanlaajuista teknistä infrastruktuuria ja sen kunnossapitoa. Itse siirto jakautuu kantaverkkoon, alueverkkoon ja jakeluverkkoon. Siirtomaksu on yleensä noin 30 % sähkölaskusta.

Siirtomaksulla katetaan sähköyhtiön sähköverkkotoimintaan liittyvät palvelut. Kustannuksia aiheuttava sähköverkon ylläpito ja uudistaminen sekä rakentaminen. Lisäksi palvelun hintaan sisältyy sähköverkon käytönvalvonta ja vikapalvelu sekä asiakaspalvelu puhelimitse ja verkossa ja sähkönkulutuksen mittauspalvelu.

Sähköverkko muodostaa Suomessa luonnollisen monopolin, koska useiden rinnakkaisten verkkojen luominen ei olisi taloudellisesti kestävää. Luonnollisen monopolin myötä myös eri alueilla ja paikkakunnilla on oma sähkön siirrosta vastaava yrityksensä, jolla on monopoliasema sähkönjakelussa.

Verkkotoimintaa valvoo ja kehittää Energiavirasto. Valtakunnallisesta sähköverkosta on säädetty sähkömarkkinalaissa.

Sähkövero ja arvonlisävero

Sähköstä maksetaan sähköveroa. Veroa maksetaan kulutuksen mukaan. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan yhteydessä. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta, sähköverosta. Yhdessä verot muodostavat noin 30 % sähkölaskustasi.

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]