Lumo Energia

Sähkön hinta 2022 – Mitä kWh maksaa?

Sähkön hinta 2022 – Mitä kWh maksaa?

Sähkön hinta ilmoitetaan normaalisti sentteinä per kilowattitunti (kWh). Yksi kWh on maksanut viime vuosina tyypillisesti 5–7 senttiä, mutta talvesta 2021 lähtien hinnat ovat olleet totuttua korkeammalla. Kesäkuussa 2022 yksi kWh on maksanut sähköpörssissä keskimäärin yli 17 senttiä (sis. alv 24 %), eli nousu on ollut suurta. Sähkösopimuksen kWh-hinta riippuu sähkön alkuperästä ja sopimustyypistä.

Vuonna 2021 sähkön hinta nousi, ja joulukuussa hinnat olivat ennätyskorkealla. Joulukuun keskihinta sähköpörssi Nord Poolissa oli lähes 20 snt/kWh (alv. 0 %, ei sis. sähkönmyyjän marginaalia). Vuoden 2022 alkupuolella hinnat ovat edelleen pysyneet totuttua korkeammalla, mikä näkyy myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnoissa.

Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, jotka linkittyvät lisääntyvien siirtoyhteyksien kautta myös Keski-Eurooppaan. Keski-Euroopassa sähkön hinta on noussut voimakkaasti, kun Ukrainan sodan takia maakaasun ja kivihiilen hinta on kohonnut ennätyskorkealle. Se vaikuttaa myös Suomessa nähtäviin sähkön hintoihin.

Tuntihintaan pörssisähköä ostavat ovat saaneet huomata, että viime aikoina hintavaihtelut vuorokauden ja viikon sisällä ovat olleet suuria. Tällöin omaa sähkönkulutusta kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää edullisemmille tunneille.

Mitä kilowattitunti sitten tarkoittaa käytännössä? Vastataksemme tähän kysymykseen listasimme tyypillisimpien sähkölaitteiden kulutusarviot.

Näin lasket laitteen kulutuksen

Kun laitteen watteina (W) ilmoitettava teho on tiedossa, muutetaan se kilowateiksi (1000 wattia = kilowatti). Käyttöaika mitataan tunneissa, esimerkiksi puolen tunnin käyttöaika on 0,5 tuntia. Energiankulutus lasketaan kertomalla teho käyttöajalla. Tunti 1 kW -tehoisen laitteen käyttöä kuluttaa yhden kilowattitunnin (kWh).

Yleinen käyttöelektroniikka kuluttaa pienen osa sähköstä

Todelliset sähkönkuluttajat ovat lämmitys ja vesi

*Huom! Kaikki annetut kulutukset ovat keskimääräisiä arvioita ja vaihtelevat laitteen iän, mallin sekä koon mukaan. Asuntokohtaiset kulutukset vastaavat noin 5 m² kylpyhuoneella varustettua kolmiota.

Pienet muutokset kulutuksessa voivat tuoda suuria säästöjä

Kun olet kilpailuttanut omaan tarpeeseen parhaan sähkösopimuksen, on säästämisen kannalta olennaista selvittää, valuuko sähköä hukkaan. Asteen pudotus lämpötilassa, vedentasapainesuuttimen asentaminen sekä taloyhtiön saunan ja pyykkituvan hyödyntäminen voivat tuoda näkyviä tuloksia sähkölaskulle.

Lue lisää asumisen energiatehokkuudesta

Minkälaisella sähkösopimuksella saa parhaan kWh-hinnan

Koska sähkön tuotanto- ja pörssihinta vaihtelee jatkuvasti, sähkön myyjät paketoivat asiakkailleen erityyppisiä ratkaisuja. Kuukausittain sähkölaskulle tuleva hinta annetaan määräajaksi tai se seuraa pörssisähkön hintaa ja muuttuu kuukausittain. Lopullisen laskun määrittelee käytetyn sähkön määrä.

Energiaviraston tilastoista selviää, että kokonaiskustannukseltaan määräaikaisen ja markkinahintaisen sopimuksen ero vuositasolla on hyvin pieni. Määräaikaisessa sopimuksessa lasku on tasaisempi, pörssihintaisella sopimuksella sähkölaskun suuruus vaihtelee, mutta voi olla pitkässä juoksussa edullisempi. Kiinteähintainen sopimus tarjoaa tasaisen sähkölaskun jokaiselle kuukaudelle tietyn käyttörajan puitteissa.

Lumo Energia Oyj lopettaa toimintansa

Olemme tiedottaneet kaikkia asiakkaitamme heidän sopimustilanteestaan.

Kiitämme kaikkia asiakkaitamme kuluneista vuosista. Olemme erittäin pahoillamme tilanteesta ja siitä aiheutuvasta vaivasta.

Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset

Mitä maksaa kWh sähköä?

Sähkösopimusten hinnat vaihtelevat, ja ne ovat olleet viime vuosina n. 5–7 snt/kWh. Talvella 2021 hinta alkoi nousta, ja vuonna 2022 sähkön hinta on ollut aiempaa korkeammalla. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Vuonna 2019 sähkön spot-keskihinta pörssissä oli 5,46 snt/kWh, vuonna 2020 3,47 snt/kWh ja vuonna 2021 8,97 snt/kWh. Vuonna 2022 kWh-hinnat ovat nousseet, ja kesäkuussa 2022 keskimääräinen kWh-hinta sähköpörssissä oli 17,37 senttiä. Edellä mainitut hinnat sisältävät alv. 24 %, mutta eivät sähkön myyjän marginaalia.
 

Paljonko sähkö maksaa vuodessa siirtohintoineen?

Sähkön hinta vuodessa riippuu paljon siitä, millainen sähkösopimus sinulla on ja paljonko sähköä kulutat. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, ja heidän hinnastonsa löytyvät heidän verkkosivuiltaan. Karkeasti ottaen sähkönsiirto kattaa noin kolmanneksen sähkönkäytön kokonaiskuluista, verot toisen kolmanneksen ja sähköenergian myynti viimeisen kolmanneksen.

Mitä kilowattitunti tarkoittaa ja mitä sillä saa?

Kilowattitunti on energian mittayksikkö. Sähkön käytöstä maksetaan kulutettujen kilowattituntien perusteella, ja myös hinnat ilmoitetaan muodossa snt/kWh. Tunti 1 kW -tehoisen laitteen käyttöä kuluttaa yhden kilowattitunnin (kWh). Esimerkiksi puhelimen tyhjän akun lataus täyteen kuluttaa n. 0,02 kWh, jääkaappi kuluttaa vuorokaudessa n. 0,5 kWh ja astianpesukone yhdellä pesukerralla n. 1 kWh.

Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-17
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.