Sähkön hinta – mitä kWh maksaa ja mitä sillä saa

Sähkön hinta – mitä kWh maksaa ja mitä sillä saa

Sähkön hinta ilmoitetaan normaalisti kilowattitunteina (kWh). Yksi kWh maksaa tavallisesti 5–7 senttiä. Hinta riippuu sähkön alkuperästä ja sopimustyypistä. Alle 5 sentin kilowattituntihintaa tarjotaan kiinteähintaisilla sähkösopimuksilla. Kiinteähintaisella tilauksella sähkölaskusi on aina saman suuruinen, riippumatta kulutuksesta tai sähkön hinnasta.

Mitä kilowattitunti tarkoittaa käytännössä? Vastataksemme tähän kysymykseen listasimme tyypillisimpien sähkölaitteiden kulutusarviot.

Näin lasket laitteen kulutuksen

Kun laitteen watteina (W) ilmoitettava teho on tiedossa, muutetaan se kilowateiksi (1000 wattia = kilowatti). Käyttöaika mitataan tunneissa, esimerkiksi puolen tunnin käyttöaika on 0,5 tuntia. Energiankulutus lasketaan kertomalla teho käyttöajalla. Tunti 1 kW -tehoisen laitteen käyttöä kuluttaa yhden kilowattitunnin (kWh).

Yleinen käyttöelektroniikka kuluttaa pienen osa sähköstä

 • Jääkaappi – 0,5 kWh/vuorokausi
 • Kahvin- tai vedenkeitin – 0,1 kWh/pannullinen juomaa
 • Astian- tai pyykinpesukone – 1 kWh/koneellinen
 • Kannettava tietokone – 0,3 kWh/tunti
 • Televisio – 0,1 kWh/tunti
 • Hehkulamppu 40 W – 0,04 kWh/tunti
 • Energiansäästölamppu 11 W – 0,01 kWh/h
 • Saunan sähkökiuas – koosta riippuen 5–10 kWh/kerta

Todelliset sähkönkuluttajat ovat lämmitys ja vesi

 • Ilmastointi tai sähkölämmitys – noin 5 kWh/päivä
 • Lämminvesivaraaja – 3 kWh/päivä
 • Kylpyhuoneen lattialämmitys – 2,5 kWh/päivä

*Huom! Kaikki annetut kulutukset ovat keskimääräisiä arvioita ja vaihtelevat laitteen iän, mallin sekä koon mukaan. Asuntokohtaiset kulutukset vastaavat noin 5 m² kylpyhuoneella varustettua kolmiota.

Pienet muutokset kulutuksessa voivat tuoda suuria säästöjä

Kun olet kilpailuttanut omaan tarpeeseen parhaan sähkösopimuksen, on säästämisen kannalta olennaista selvittää, valuuko sähköä hukkaan. Asteen pudotus lämpötilassa, vedentasapainesuuttimen asentaminen sekä taloyhtiön saunan ja pyykkituvan hyödyntäminen voivat tuoda näkyviä tuloksia sähkölaskulle.

Lue lisää asumisen energiatehokkuudesta

Minkälaisella sähkösopimuksella saa parhaan kWh-hinnan

Koska sähkön tuotanto- ja pörssihinta vaihtelee jatkuvasti, sähkön myyjät paketoivat asiakkailleen erityyppisiä ratkaisuja. Kuukausittain sähkölaskulle tuleva hinta annetaan määräajaksi tai se seuraa pörssisähkön hintaa ja muuttuu kuukausittain. Lopullisen laskun määrittelee käytetyn sähkön määrä.

Energiaviraston tilastoista selviää, että kokonaiskustannukseltaan määräaikaisen ja markkinahintaisen sopimuksen ero vuositasolla on hyvin pieni. Määräaikaisessa sopimuksessa lasku on tasaisempi, pörssihintaisella sopimuksella sähkölaskun suuruus vaihtelee, mutta voi olla pitkässä juoksussa edullisempi. Kiinteähintainen sopimus tarjoaa tasaisen sähkölaskun jokaiselle kuukaudelle tietyn käyttörajan puitteissa.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Mitä maksaa kWh sähköä?

Sähkösopimusten hinnat vaihtelevat, ja ovat yleensä n. 5–7 snt/kWh. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Vuonna 2019 sähkön spot-keskihinta pörssissä oli 5,46 snt/kWh (sis. alv.).

Paljonko sähkö maksaa vuodessa siirtohintoineen?

Sähkön hinta vuodessa riippuu paljon siitä, millainen sähkösopimus sinulla ja on ja paljonko sähköä kulutat. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, ja heidän hinnastonsa löytyvät heidän verkkosivuiltaan. Karkeasti ottaen sähkönsiirto kattaa noin kolmanneksen sähkönkäytön kokonaiskuluista, verot toisen kolmanneksen ja sähköenergian myynti viimeisen kolmanneksen.

Mitä kilowattitunti tarkoittaa ja mitä sillä saa?

Kilowattitunti on energian mittayksikkö. Sähkön käytöstä maksetaan kulutettujen kilowattituntien perusteella, ja myös hinnat ilmoitetaan muodossa snt/kWh. Tunti 1 kW -tehoisen laitteen käyttöä kuluttaa yhden kilowattitunnin (kWh). Esimerkiksi puhelimen tyhjän akun lataus täyteen kuluttaa n. 0,02 kWh, jääkaappi kuluttaa vuorokaudessa n. 0,5 kWh ja astianpesukone yhdellä pesukerralla n. 1 kWh.

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]