Lumo Energia

Sähkönostajan sanasto

Sähkönostajan sanasto
Ensimmäistä kertaa sähkösopimusta tekemässä? Sähkötermistö saa helposti pään pyörälle. Mutta älä lannistu, me tulkkaamme sähkösanaston selkosuomeksi.
 

Energiavirasto

Energiavirasto on työ- ja elinkeinoministeriön alainen asiantuntijavirasto, jonka tehtävänä on edistää ja valvoa energiamarkkinoita. Viraston vastuulla on muun muassa päästöjen vähentämisen, energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön valvonta.

Energiavirasto voi tuntua kaukaiselta ja byrokraattiselta viranomaiselta, mutta sillä on ainakin yksi hyvin konkreettinen ja käyttäjäystävällinen palvelu: viraston ylläpitämällä sähkönhinta.fi-sivustolla voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia ja hintoja. 

Nord Pool

Nord Pool on pohjoismainen sähköpörssi, joka kerää sähkön tuottajat ja ostajat yhteen. Sähköpörssissä tuottajat myyvät omaa tuotantoaan kiinnostuneille ostajille.

Kiinnostuneet ostajat ovat siis sähköyhtiöitä ja teollisuuden toimijoita – yksittäinen kuluttaja hankkii pörssisähkönsä sähköyhtiöltä eikä suoraan pörssistä. 

Pörssisähkö

Itsenäiset sähkönmyyjät, kuten Lumo Energia, myyvät asiakkailleen sähköpörssistä ostettua sähköä. Pörssisähkön hinta muodostuu pörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Asiakkaan näkökulmasta pörssisähkön avulla kuluttaja voi hyödyntää hinnanvaihteluista syntyviä etuja. Hinnoittelu perustuu aina käyttöalueen vaihtuvaan spot-hintaan (kts. kohta Spot-hinta).

Sähkön kWh

Sähkön kWh eli kilowattitunti on sähkön hinnoittelussa käytettävä mittayksikkö. Yhden kW:n tehoinen laite kuluttaa sähköä yhden kWh:n ollessaan tunnin päällä. Yhdellä kWh:lla on mahdollista esimerkiksi kuivata hiuksia 30 minuuttia tai ladata puhelin sata kertaa.

Entä paljonko kilowattitunteja kuluu asunnossasi? Näet tämän edelliseltä sähkölaskultasi. Jos olet tekemässä ensimmäistä sähkösopimusta, voit laskea asunnon kulutusarvion netistä löytyvillä laskureilla. Esimerkiksi kerrostalokaksio kuluttaa keskimäärin noin 2 000 kWh:ta vuodessa. 

Sähkön siirto

Sähkön siirtämisestä käyttöpaikalle huolehtii paikallinen sähköverkko. Sähköverkkoyhtiö ja sähköä myyvä sähköyhtiö eivät välttämättä ole sama yritys. Esimerkiksi Lumo Energia ei omista sähköverkkoja, vaan me ainoastaan myymme sähköä. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero

Sähkövero on valmistevero, jota kannetaan sähköverkon haltijoilta ja sähköntuottajilta. Lisäksi kannetaan huoltovarmuusmaksua. Sähköyhtiöiden kuluttajien sähkölaskussa perimästä lisämaksusta käytetään myös nimitystä sähkövero.

Spot-hinta

Sähkön spot-hinnalla tarkoitetaan sähköpörssissä kaupankäynnin kohteena olevaa seuraavan päivän tuntikohtaista sähkön hintaa. Sähköpörssin spot-markkinoilla toimijat kertovat päivittäin, millä hinnalla ja kuinka paljon he ovat valmiita joko ostamaan tai myymään sähköä tunneittain. Spot-hinta määräytyy ostajan ja myyjän tarjousten leikkauspisteessä.

Jos valitset pörssisähkösopimuksen, sähkösi hinta vaihtelee tunneittain muuttuvan spot-hinnan mukaan. 

Uusiutuva energia

Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan nimensä mukaisesti uusiutuvista energialähteistä tuotettua energiaa. Uusiutuvan energian lähteinä käytetään aurinko- ja tuulivoimaa sekä vesivoimaa.

Uusiutuvaksi energiaksi ei lasketa sinällään luonnollisesti uusiutuvia energialähteitä, jos niitä hyödynnetään nopeammin kuin ne uusiutuvat. Turve on esimerkki tällaisesta hitaasti uusiutuvasta energialähteestä.

 

Nyt on keskeinen sähkötermistö hallussa! Olisiko aika siirtyä tekemään sähkösopimus? Vertaile sähkösopimuksiamme.

 

Lue myös

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.