Monelle opiskelijalle muutto uuteen tai ensimmäiseen omaan asuntoon on ajankohtainen asia kesän ja syksyn aikana. Yksi tärkeimmistä muuttovalmisteluista on sähkösopimuksen tekeminen.
Koska sähkösopimuksista ei ole juurikaan tarjolla opiskelija-alennuksia, on sopimusta tehtäessä tärkeintä huomioida oma elämäntilanne ja sähkön kulutus.
Sähkösopimus tulee tehdä hyvissä ajoin
Sähkösopimuksen siirtämisestä tulisi ilmoittaa sähkönmyyjälle kaksi viikkoa ennen muuttoa. Uusi sähkösopimus kannattaa tehdä samassa aikataulussa.
Vaikka sähköt voi saada päälle vielä samana arkipäivänä, peritään pikakytkennästä yleensä lisämaksu. Pienikin maksu voi tehdä opiskelijabudjettiin ison loven ja vastata monen kuukauden sähkömaksua.
Sähkösopimukset voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Tässä artikkelissa on selkeä vertailu kahdesta yleisimmästä sopimustyypistä.
Kiinteähintaiset, määräaikaiset sopimukset
- sähkön hinta määräytyy sähköyhtiön tarjouksen mukaan sopimushetkellä ja on muuttumaton koko sopimuskauden ajan
- sopimusta ei voi katkaista tai vaihtaa toiseen kesken sopimuskauden
Tällainen sopimus vastaa toiminnaltaan esimerkiksi asuntolainan kiinteää korkoa. Tiedät tarkkaan, kuinka suuren sähkölaskun saat, eikä markkinoita tarvitse tai kannata seurata. Viime vuosien tilastojen perusteella kiinteähintaiset sopimukset ovat hyvän tarjouksen sattuessa olleet edullinen vaihtoehto kylmien ja kuivien kausien pitäessä hinnat koholla, joten tällaista sopimusta voidaan pitää turvallisena vaihtoehtona.
Markkinahintaiset, toistaiseksi voimassa olevat sopimukset
- sopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin hintojen mukaan
- markkinahintaisen sopimuksen tehtyäsi maksat vähän silloin kun sähkö on halpaa ja enemmän silloin kun sähkö on kallista
- sopimusta voi muuttaa tai sen voi katkaista milloin vain
Markkinahintaiset sopimukset ovat suosittuja opiskelijoiden parissa, koska heidän kulutuksensa on usein pientä ja se ajoittuu edulliseen ajanjaksoon. Markkinahintaa voi seurata aktiivisesti, ja mahdollisuudet vaikuttaa omalla toiminnallaan lopulliseen sähkölaskuun ovat suuremmat kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa. Kun hintapiikit ja pohjalukemat asetellaan vertailuun, on markkinahintaisen sopimuksen hinta ollut vuositasolla hyvin vertailukelpoinen pitkien sopimusten kanssa.
Pienen kerrostaloasunnon kulutuksen huomioiden on tärkeää tehdä sopimus, jossa ei ole perusmaksua. Muutaman euron perusmaksu voi tuntua pieneltä, mutta on iso osa kympin sähkölaskua. Kun taas lämmittää omakotitaloa sähköllä eikä tulevan talven säästä ole varmuutta, on helpompaa sijoittaa kiinteään hintaan ja jättää riski hinnasta sähkönmyyjälle.
Kannattaako panostaa uusiutuvaan energiaan?
Uusiutuvista energialähteistä sähköä toimittava sopimus on hyvä ja mahdollisesti myös edullisin vaihtoehto. Useat sähköyhtiöt panostavat uusiutuvien energialähteiden markkinointiin ja kehitykseen. Pohjolassa tuotetaan kauttaaltaan paljon vesivoimaa.
Päästöttömistä energialähteistä tuotettua energiaa valittaessa on tarjolla muutamia vaihtoehtoja:
EKOenergia – Luonnonsuojeluliiton sertifioima tuulivoima on varmasti paras valinta ympäristötietoiselle. EKOenergian valitseminen nostaa pienen asunnon sähkölaskua noin euron kuukaudessa.
Fossiiliton energia – Tuotetaan vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla. Tämä vaihtoehto on hyvä panostus päästöttömään energiaan ja voi olla kustannuksiltaan samaa tasoa kuin sekasähkö.