Sähkösopimus opiskelijalle – Miten valita paras sähkösopimus pieneen kerrostaloasuntoon

Sähkösopimus opiskelijalle – Miten valita paras sähkösopimus pieneen kerrostaloasuntoon

Monelle opiskelijalle muutto uuteen tai ensimmäiseen omaan asuntoon on ajankohtainen asia kesän ja syksyn aikana. Yksi tärkeimmistä muuttovalmisteluista on sähkösopimuksen tekeminen.

Koska sähkösopimuksista ei ole juurikaan tarjolla opiskelija-alennuksia, on sopimusta tehtäessä tärkeintä huomioida oma elämäntilanne ja sähkön kulutus.

Sähkösopimus tulee tehdä hyvissä ajoin

Sähkösopimuksen siirtämisestä tulisi ilmoittaa sähkönmyyjälle kaksi viikkoa ennen muuttoa. Uusi sähkösopimus kannattaa tehdä samassa aikataulussa.

Vaikka sähköt voi saada päälle vielä samana arkipäivänä, peritään pikakytkennästä yleensä lisämaksu. Pienikin maksu voi tehdä opiskelijabudjettiin ison loven ja vastata monen kuukauden sähkömaksua.

Sähkösopimukset voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Tässä artikkelissa on selkeä vertailu kahdesta yleisimmästä sopimustyypistä.

Kiinteähintaiset, määräaikaiset sopimukset

  • sähkön hinta määräytyy sähköyhtiön tarjouksen mukaan sopimushetkellä ja on muuttumaton koko sopimuskauden ajan
  • sopimusta ei voi katkaista tai vaihtaa toiseen kesken sopimuskauden

Tällainen sopimus vastaa toiminnaltaan esimerkiksi asuntolainan kiinteää korkoa. Tiedät tarkkaan, kuinka suuren sähkölaskun saat, eikä markkinoita tarvitse tai kannata seurata. Viime vuosien tilastojen perusteella kiinteähintaiset sopimukset ovat hyvän tarjouksen sattuessa olleet edullinen vaihtoehto kylmien ja kuivien kausien pitäessä hinnat koholla, joten tällaista sopimusta voidaan pitää turvallisena vaihtoehtona.

Nopea ja helppo vaihtoehto opiskelijalle on 6 kuukauden määräaikainen sopimus huippuedullisella 5,80 sentin kilowattituntihinnalla. Puolen vuoden jälkeen on hyvä tarkistaa omaa kulutusta ja tulla tutuksi sähkölaskun summien kanssa ja tehdä seuraava sopimus niiden pohjalta.

Markkinahintaiset, toistaiseksi voimassa olevat sopimukset

  • sähkön hinta vaihtelee markkinoiden mukaan, ja käytetty sähkö laskutetaan kuukausittain sen hetkisen keskihinnan mukaan
  • tarjolla on myös ns. spot-hintaisia sopimuksia, jotka seuraavat sähkön päivittäistä hintaa
  • markkinahintaisen sopimuksen tehtyäsi maksat vähän silloin kun sähkö on halpaa ja enemmän silloin kun sähkö on kallista
  • sopimusta voi muuttaa tai sen voi katkaista milloin vain

Markkinahintaiset sopimukset ovat suosittuja opiskelijoiden parissa, koska heidän kulutuksensa on usein pientä ja se ajoittuu edulliseen ajanjaksoon. Markkinahintaa voi seurata aktiivisesti, ja mahdollisuudet vaikuttaa omalla toiminnallaan lopulliseen sähkölaskuun ovat suuremmat kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa. Kun hintapiikit ja pohjalukemat asetellaan vertailuun, on markkinahintaisen sopimuksen hinta ollut vuositasolla hyvin vertailukelpoinen pitkien sopimusten kanssa.

Pienen kerrostaloasunnon kulutuksen huomioiden on tärkeää tehdä sopimus, jossa ei ole perusmaksua. Muutaman euron perusmaksu voi tuntua pieneltä, mutta on iso osa kympin sähkölaskua. Kun taas lämmittää omakotitaloa sähköllä eikä tulevan talven säästä ole varmuutta, on helpompaa sijoittaa kiinteään hintaan ja jättää riski hinnasta sähkönmyyjälle.

Kannattaako panostaa uusiutuvaan energiaan?

Uusiutuvista energialähteistä sähköä toimittava sopimus on hyvä ja mahdollisesti myös edullisin vaihtoehto. Useat sähköyhtiöt panostavat uusiutuvien energialähteiden markkinointiin ja kehitykseen. Pohjolassa tuotetaan kauttaaltaan paljon vesivoimaa.

Uusiutuvista energialähteistä tuotettua energiaa valittaessa on tarjolla muutamia vaihtoehtoja:

EKOenergia – Luonnonsuojeluliiton sertifioima sähkö on varmasti paras valinta ympäristötietoiselle. EKOenergian valitseminen nostaa pienen asunnon sähkölaskua noin euron kuukaudessa.

Alkuperätakuiden mukainen uusiutuva energia – Tuotetaan pääosin vesi- ja tuulivoimalla. Tämä vaihtoehto on hyvä panostus uusiutuvaan energiaan ja voi olla kustannuksiltaan samaa tasoa kuin sekasähkö.

Aurinkosähkö – Puhdas ja nopeimmin kehittyvä sähkön tuotantomuoto kasvaa myös yritysten ja kuluttajien omien aurinkopaneelien yleistyessä. Vähäisemmän tuotannon vuoksi aurinkosähkö on vielä toistaiseksi hieman muita uusiutuvia energiamuotoja arvokkaampaa.

Lue lisää EKOenergiasta

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kuuden kuukauden määräaikainen sopimus kaikkiin kohteisiin, vaikka heti.

  • Kiinteä hinta 5,80 snt/kWh
  • Ei pitkää sitoutumista

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, vastuullisemman sähkösopimuksen.

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@lumoenergia.fi.

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 asiakaspalvelu@lumoenergia.fi