Lumo Energia

Sähkösopimus opiskelijalle – Miten valita paras sähkösopimus pieneen kerrostaloasuntoon

Sähkösopimus opiskelijalle – Miten valita paras sähkösopimus pieneen kerrostaloasuntoon

Monelle opiskelijalle muutto uuteen tai ensimmäiseen omaan asuntoon on ajankohtainen asia kesän ja syksyn aikana. Yksi tärkeimmistä muuttovalmisteluista on sähkösopimuksen tekeminen.

Koska sähkösopimuksista ei ole juurikaan tarjolla opiskelija-alennuksia, on sopimusta tehtäessä tärkeintä huomioida oma elämäntilanne ja sähkön kulutus.

Sähkösopimus tulee tehdä hyvissä ajoin

Sähkösopimuksen siirtämisestä tulisi ilmoittaa sähkönmyyjälle kaksi viikkoa ennen muuttoa. Uusi sähkösopimus kannattaa tehdä samassa aikataulussa.

Vaikka sähköt voi saada päälle vielä samana arkipäivänä, peritään pikakytkennästä yleensä lisämaksu. Pienikin maksu voi tehdä opiskelijabudjettiin ison loven ja vastata monen kuukauden sähkömaksua.

Sähkösopimukset voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Tässä artikkelissa on selkeä vertailu kahdesta yleisimmästä sopimustyypistä.

Kiinteähintaiset, määräaikaiset sopimukset

Tällainen sopimus vastaa toiminnaltaan esimerkiksi asuntolainan kiinteää korkoa. Tiedät tarkkaan, kuinka suuren sähkölaskun saat, eikä markkinoita tarvitse tai kannata seurata. Viime vuosien tilastojen perusteella kiinteähintaiset sopimukset ovat hyvän tarjouksen sattuessa olleet edullinen vaihtoehto kylmien ja kuivien kausien pitäessä hinnat koholla, joten tällaista sopimusta voidaan pitää turvallisena vaihtoehtona.

Markkinahintaiset, toistaiseksi voimassa olevat sopimukset

Markkinahintaiset sopimukset ovat suosittuja opiskelijoiden parissa, koska heidän kulutuksensa on usein pientä ja se ajoittuu edulliseen ajanjaksoon. Markkinahintaa voi seurata aktiivisesti, ja mahdollisuudet vaikuttaa omalla toiminnallaan lopulliseen sähkölaskuun ovat suuremmat kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa. Kun hintapiikit ja pohjalukemat asetellaan vertailuun, on markkinahintaisen sopimuksen hinta ollut vuositasolla hyvin vertailukelpoinen pitkien sopimusten kanssa.

Pienen kerrostaloasunnon kulutuksen huomioiden on tärkeää tehdä sopimus, jossa ei ole perusmaksua. Muutaman euron perusmaksu voi tuntua pieneltä, mutta on iso osa kympin sähkölaskua. Kun taas lämmittää omakotitaloa sähköllä eikä tulevan talven säästä ole varmuutta, on helpompaa sijoittaa kiinteään hintaan ja jättää riski hinnasta sähkönmyyjälle.

Kannattaako panostaa uusiutuvaan energiaan?

Uusiutuvista energialähteistä sähköä toimittava sopimus on hyvä ja mahdollisesti myös edullisin vaihtoehto. Useat sähköyhtiöt panostavat uusiutuvien energialähteiden markkinointiin ja kehitykseen. Pohjolassa tuotetaan kauttaaltaan paljon vesivoimaa.

Päästöttömistä energialähteistä tuotettua energiaa valittaessa on tarjolla muutamia vaihtoehtoja:

EKOenergia – Luonnonsuojeluliiton sertifioima tuulivoima on varmasti paras valinta ympäristötietoiselle. EKOenergian valitseminen nostaa pienen asunnon sähkölaskua noin euron kuukaudessa.

Fossiiliton energia – Tuotetaan vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla. Tämä vaihtoehto on hyvä panostus päästöttömään energiaan ja voi olla kustannuksiltaan samaa tasoa kuin sekasähkö.

Lumo Energia Oyj lopettaa toimintansa

Olemme tiedottaneet kaikkia asiakkaitamme heidän sopimustilanteestaan.

Kiitämme kaikkia asiakkaitamme kuluneista vuosista. Olemme erittäin pahoillamme tilanteesta ja siitä aiheutuvasta vaivasta.

Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras sähkösopimus opiskelijalle?

Opiskelija-asunto, yksiö tai kaksio kuluttaa todennäköisesti vähän sähköä, varustelusta riippumatta. Tällöin mahdollisen perusmaksun osuus sähkölaskun summasta on kohtuuttoman suuri. Tärkeintä onkin valita sähkösopimus ilman perusmaksua. Opiskelijalle sopii hyvin toistaiseksi voimassa oleva markkinahintainen sähkösopimus, jossa on aina ajankohtainen hinta. Vaikka pörssisähkösopimuksessa kilowattitunnin hinta saattaa heitellä kuukausien välillä, sillä ei ole suurta vaikutusta sähkölaskun kokonaissummaan.

Paljonko yksiössä kuluu sähköä?

Kerrostaloyksiössä sähkön kulutus on maltillista, n. 1 400 kWh/vuosi. Yksiössä suurimpia sähkönkulutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat asunnon kodinkoneet, niiden ikä ja käyttötiheys sekä mahdollinen kylpyhuoneen lattialämmitys.

Paljonko opiskelijan sähkö maksaa?

Koska pienissä asunnoissa sähkönkulutus on maltillista, on opiskelijan sähkölasku yleensä n. 5–10 euroa kuukaudessa. Laskun summaan vaikuttavat esimerkiksi asunnon koko ja sen varustelu, sähkönkulutustavat sekä tietenkin oma sähkösopimus ja sen hinta.

Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-17
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.