Pukeudu lämpimästi, aja varovasti ja varaudu kovaan sähkölaskuun

Pukeudu lämpimästi, aja varovasti ja varaudu kovaan sähkölaskuun

Siperian kylmät virtaukset saapuvat, sähkön hinta korkeammalla kuin vuosiin

Tammikuun pakkaset nostivat sähköpörssi Nord Poolin SPOT -hinnan lähelle 10 sentin tasoa kilowattitunnilta. Korkeammalla on käyty viimeksi loppuvuodesta 2015, jolloin hinta kohosi reilusti yli 11 sentin. Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmä keli, jonka ennustetaan jatkuvan helmikuun loppuun asti, voi nostaa sähkön hinnan vuosien takaisiin lukemiin tai mahdollisesti jopa yli.

Pörssisähkön hintapiikit ovat lyhytkestoisia

Kysynnän kasvaessa hinta nousee ja samalla sähkön tuotanto heikkenee. Esimerkiksi kotimaisen vesivoiman tuotanto hidastuu virtausten laskiessa ja vesistöjen jäätyessä. Jatkuvasti muuttuva sähkön hinta harvoin pysyy erityisen korkeana pidempiä jaksoja.

Katsottaessa kuvaajaa, joka vertaa sähkön pörssihintaa ja markkinoilla olevien toistaiseksi voimassaolevien sekä määräaikaisten tarjousten kustannuksia, vain yksittäiset piikit nousevat vuosikalenterissa selvästi kiinteää hintaa korkeammaksi.

Tammi- ja helmikuussa etenkin sähkölämmitteisten omakotitalojen sähkölaskut voivat yllättää, on kuitenkin muistettava että kevät on aivan kulman takana ja sähkön hinta painuu oletettavasti pian alas lämmityksen tarpeen vähentyessä.

Miten toimia sähkösopimuksen kanssa

Mikäli oma talous ei kestä laskun vaihtelua, kannattaa vaihtaa kiinteähintaiseen sopimukseen. Poikkeuksellisissa olosuhteissa kuluttajat reagoivat herkästi ja haluavat nopeasti lisätietoa sekä mahdollisia vaihtoehtoja.

"Olemme suositelleet kerrostaloihin meidän kiinteää pakettia, jossa tasaiseen 19,90 €/kk hintaan voi pakkaspäivien puristuksessa nauttia tasaisen sähkölaskun lisäksi maailman parhaista tv-sarjoista HBO Nordic -palvelussa. Koska muutos on tilapäinen, usein lyhytkestoinen, on yleensä parasta malttaa hetki eikä hätiköidä turhaan. Nopeasti saapuva kevät ja uusiutuvien energiamuotojen yleinen hintakehitys suosivat pitkässä juoksussa modernia sähkösopimusta, joka perustuu muuttuvaan hintaan", opastaa Lumo Energian operatiivinen johtaja Otto Savasti.

(Paina alla olevat kuvaajat auki nähdäksesi tilastot sähkön hintakehityksestä.)

Lisää aiheesta:

Uusiutuvien energiamuotojen tuotantohinnat jatkavat laskua, aurinkosähkö pudonnut nopeasti yli 70

Talvi kasvattaa sähkolaskuasi, lue miksi näin käy ja miten pidät laskun kurissa

Sähkön hintaa ja tilastoja voi seurata Energiaviraston palvelusta: http://www.sahkonhinta.fi/

Sähkön hintakehitys vuoden alusta 20.2.2018 saakka
Sähkön hintakehitys 1.1.2015-20.2.2018

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]