Stephen Hawking toi universumin energian kaikkien tietoisuuteen

Stephen Hawking toi universumin energian kaikkien tietoisuuteen

Aikamme tunnetuimpiin tiedemiehiin kuulunut Stephen Hawking menehtyi kotonaan tänään, 14. päivä maaliskuuta 2018. ALS-tautiin jo 21-vuotiaana sairastunut Hawking eli vastoin kaikkia odotuksia 76-vuotiaaksi.

Hawkingin vuonna 1988 julkaisemaa kirjaa Ajan lyhyt historia pidetään merkittävimpänä kosmologian teoksena, joka pyrkii kansantajuistamaan universumin syntyä ja mustia aukkoja sekä samalla selittämään matemaattisten kaavojen merkityksiä. Yli 10 miljoonaa kappaletta myynyt teos on käännetty yli 40 kielelle ja se on pysynyt mm. Sunday Times -lehden Top 10 -listalla pidempään kuin mikään muu kirja.

Alkuräjähdyksestä ja pizzan paistamisesta

Hawking on mm. selittänyt alkuräjähdystä verraten sitä mikropizzan valmistamiseen ja toivonut näkevänsä fuusion luoman energian kehityksen, uskoen ilmansaasteiden tuhoavan vaikutuksen ja ilmaston lämpenemisen pysähtyvän oikeilla energiaratkaisuilla.

“Alkuräjähdyksen jättämä säteily on samaa kuin mikroaaltouunissa, vain merkittävästi heikompaa. Se lämmittäisi pizzan vain -271,3 asteiseksi, ei siis varsinainen ratkaisu pizzan sulattamiseen, saati valmistamiseen”, Hawking toteaa kuuluisassa kommentissaan.

Suosiota yli tieteen rajojen

Hawking tunnetaan ainutlaatuisen olemuksensa ja älykkyytensä lisäksi lukuisista lausunnoistana liittyen uskontoon, ihmiskunnan tulevaisuuteen ja elämään sairautensa kanssa. Lannistumaton tiedemies on lunastanut paikkansa koko maailman sydämissä päätyen lukuisiin televisiosarjoihin ja elokuviin kuten Simpsonit, Futurama ja Star Trek. Hawkingin elämästä kertova elokuva Kaiken teoria sai ensi-iltansa vuonna 2014.

Liikunta- ja puhekykynsä lähes täysin menettänyt Hawking kommunikoi tietokoneen välityksellä ja oli suosittu puhuja ja esiintyjä rajoituksistaan huolimatta.

Katso Hawkingin vuoden 2018 TED Talk -puhe.

Ihmiskunta selviää avaruudessa

Hawkingin vahvat näkemykset ihmisen ahneuden ja ympäristön hyväksikäytön luomaan välttämättömään tuhoon saivat usein myös positiivisia käänteitä. Optimistinen tiedemies uskoi ihmiskunnan ehtivän avaruuteen ja siten selviämään, vaikka maapalloa ei saataisi pelastettua. Ulkoavaruuden elämään vahvasti uskonut Hawking vitsaili usein myös valloittajien olevan todennäköisesti yhtä armottomia, kuin ihminen on tyhmyydessään ollut löytäessää uusia mantereita.

Hawking romantisoi omaa tilaansa, maailmankaikkeutta ja tieteen tekemistä. Hän kehotti ihmisiä katsomaan tähtiin ja olemaan uteliaita, ymmärtämään maailmankaikkeutta, olemaan peräänantamattomia ja löytämään merkitystä elämästään ja työstään.

“Science is not only a disciple of reason but, also, one of romance and passion.”
-Stephen Hawking

(Artikkelin kuva: Stephen Hawking painottomassa tilassa vuonna 2007, Nasan kuva-arkisto)

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]