Lumo Energia

Suomalaiset pitävät ilmastonmuutosta vakavana uhkana, ratkaisuksi halutaan puhdasta energiaa

Suomalaiset pitävät ilmastonmuutosta vakavana uhkana, ratkaisuksi halutaan puhdasta energiaa

Vuosi 2018 kasvatti suomalaisten huolta ilmastosta ja ympäristöstä, kertoo Energiateollisuuden Energia-asenteet 2018 -raportti. Yli 30 vuotta suomalaisten näkemyksiä seurannut tutkimus osoittaa, kuinka huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut tasaisesti viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Peräti 62 prosenttia ilmaisee ilmastonmuutoksen olevan äärimmäinen uhka, jota on torjuttava kaikin mahdollisin keinoin. Jokseenkin samaa miltä asiasta on 25 prosenttia suomalaisista.

Uusiutuva energia ja etenkin aurinkosähkö kiinnostavat, hinnan merkitys pienenee

Ilmastonmuutoksen hillitsemistä pitää tärkeimpänä energiapoliittisena tavoitteena 46 prosenttia, kohtuullista energian hintaa vain 15 prosenttia suomalaisista. Puhtaasta energiasta ollaan valmiita maksamaan ja etenkin aurinkoenergian kehitys kiinnostaa.

Aurinkoenergian kasvattamista kannatti huimat 93 prosenttia, tuulivoiman kehittämisen saadessa 80 prosentin kannatuksen. “On ilahduttavaa, että suomalaiset tuntevat hyvin sähköntuotannon vaihtoehtojen merkityksen siirryttäessä ilmastoystävälliseen energiaan. Tuuli- ja aurinkosähkölle on vankka tuki kuten myös niiden vaihtelua tasaavalle vesivoimalle ja tasaisesti sähköä tuottavalle ydinvoimalle. Tämä on selkeä viesti päättäjille”, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Ydinvoima nähdään ympäristöystävällisenä, kannatus jakautuu voimakkaasti sukupuolten kesken

Ydinvoiman lisäämisen kannatus on viime vuosina ollut kasvussa. Fukushiman vuoden 2011 onnettomuus, joka painoi suosion vuosituhannen vaihteen tasolla, on selvästi unohdettu ja 42 prosenttia on sitä mieltä, että ydinvoiman käyttöä voisi lisätä.

Huomioitavaa on kuinka sukupuolten välinen ero on varsin suuri. Naisista vain 21 prosenttia kannattaa ydinvoiman käytön lisäämistä, miehistä peräti 64 prosenttia. Luvut vastaavat lähes poliittisia ääripäitä. Vastaavat prosenttiluvut Vihreiden ja Kokoomuksen kannattajien välillä ovat 22 ja 73.

Vaikka ydinvoiman puolesta ollaan valmiita äänestämään, vain 16 prosenttia on sitä mieltä, että ydinjätteet voidaan turvallisesti loppusijoittaa kotimaiseen kallioperään. Siinä missä ilmastonmuutos nähdään vakavana uhkana, voidaan tästä päätellä, että riski ollaan valmiita ottamaan.

Lähde: Energiateollisuuden Energia-asenteet 2018 -raportti

Lue myös: Tuulisähköstä rakentamalla reilusti edullisempaa kuin ydinvoimasta

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.