Suomessa sähkö on halpaa Keski-Eurooppaan nähden – hintaan vaikuttavat sekä kuivuus, että erikoinen keinottelu

Suomessa sähkö on halpaa Keski-Eurooppaan nähden – hintaan vaikuttavat sekä kuivuus, että erikoinen keinottelu

Pohjoismaissa sähkömarkkinoilla riittää käytännössä ilmaista sähköä silloin kun Pohjois-Norjassa sataa runsaasti vettä. Näin ei kuitenkaan ole viime aikoina käynyt. Kuivuus on tyhjentänyt myös Norjan tekojärvien varastot, jotka täyttyvät hitaasti.

Haastattelimme keväällä Pohjois-Norjassa toimivaa matkailuyrittäjää sekä alueella vierailevia vapaalaskijoita. Silloin runsaiden lumisateiden jälkeen odotettiin runsasta virtausta ja kovien pakkasten aiheuttaman hintapiikin taittumista.

Kevään yllättävä kuumuus iskikin nopeasti myös Norjan pohjoisosiin ja hiihtokausi jäi odotuksista huolimatta tyngäksi. Odotettua muutosta veden virtaumaan ei ole saatu edes syksyn myötä.

Futuureja, fossiilisia polttoaineita ja päästöoikeuksia

Sähkömarkkinoiden futuurien hintaero kasvoi Saksan ja Pohjoismaiden välillä syyskuun alkupuolelta ja on ollut korkeimmillaan yli 16 euroa. Futuuri on julkisesti noteerattu johdannaissopimus, jolla sitoudutaan ostamaan ja myymään sähköä tiettynä aikana ennalta sovittuun hintaan. Futuurihinta on Pohjoismaiden markkinoilla 40 euron luokassa, Saksassa melkein 60 euroa. Hintaero on prosenteissa laskettuna melkoinen.

Uusiutuvan energian hinta on saavuttanut kilpailukyvyllä fossiilisia polttoaineita. Lumo Energian asiakaskyselyn mukaan valtaosa yli 1400 vastaajasta on saanut uusiutuvaan energiaan vaihtaessa myös pienempiä sähkölaskuja.

Päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet EU:ssa nopeasti noin 25 %, mikä näkyy erityisesti Saksan hiilivoimaloissa. Maksumieheksi joutuu teollisuus ja uusien valintojen edessä olevat kuluttajat.

Yhden miehen vedonlyönnistä satojen miljoonien tappiot

Hintakehitykseen vaikuttaa monenlaisia tekijöitä. Yksi näistä on viime aikoina uutisoitu Norjalaisen miljardöörin vedonlyönti sähkön johdannaismarkkinoilla. Yksittäisen sijoittajan kerrotaan aiheuttaneen myös suomalaiselle Fortumille kymmenien miljoonien laskun.

Norjalainen Einar Aas on tehnyt sähkökaupalla jättiomaisuuden ja hänen kerrotaan sijoittaneen valtavia summia sen puolesta, että Saksan ja Pohjoismaiden markkinahinnat lähestyisivät toisiaan. Näin ei kuitenkaan käynyt ja norjalaisen varojen ollessa riittämättömät vedonlyönnin vakuuksiin joutui Nasdaq sulkemaan hänet pörssin ulkopuolelle. Toimista aiheutuneet tappiot nousivat 100 miljoonan suuruusluokkaan.

Uusiutuvan energia tukee itseään

Kuluttajan samoin kuin kokemattoman sijoittajankin on vaikea ymmärtää futuurien, johdannaispörssin tai päästöoikeuksien vaikutuksia omaan sähkölaskuun. On kuitenkin selvää että vahvasti vesivoimaan nojaava markkina kärsii kuivuudesta.

Kun kysyntä kasvaa ja tuotanto on heikkoa, näkyy se sähkön hinnassa. Kovimpien pakkasjaksojen hintapiikki on vielä saavuttamatta, mutta ennätyksellisen lämmin ja kuiva kesä on nostanut sähkön spot-hintaa tasaisesti läpi vuoden. Spot-hinta on sähköporssin Nord Poolin hintayksikkö, jota voi seurata päivittäin sivustolla https://www.nordpoolgroup.com.

Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen ja sen tukeminen tuo pitkäaikaisia kerrannaisvaikutuksia, sillä ilmastonmuutoksen torjuminen vakauttaa myös luonnon energian tuotantoa. Tämä on meidän alueellisella markkinalla tärkeä tekijä.

Saksassa näytetään huonoa mallia

Ydinvoimasta luopunut Saksa veti puoleensa pääomaa ja osaamista uusiutuvan energian kehittämiseen, maa tunnetaan toimivasta tuulivoiman tuotannosta. Kirjoitimme aiemmin kuinka kuluttajille oli ylituotannon seurauksena maksettu kompensaatiota tuulivoiman käytöstä. Viimepäivien kuulumiset ovan kuitenkin raskasta luettavaa, sillä vuoden 2020 päästötavoitteistaan kauas jäävä Euroopan suurvalta jatkaa ruskohiilen louhintaa uusilla alueilla.

Yli 12000 vuotta vanhaa ikimetsää asuttaa vanhojen lehtipuiden ja harvinaisten eläinlajien lisäksi sitkeät aktivistit. Vuodesta 2012 alueella puumajoissa asuvat ilmaston suojelijat ovat yrittäneet pitää kiinni arvokkaasta luontokohteesta yhtä Euroopan suurinta kasvihuonepäästöjen aiheuttajaa vastaan. Saksa on luvannut julkistaa tänä vuonna päivämäärän jolloin sen tulee olla hiilivapaa, ruskohiilen louhimisella on siis kiire, jotta metsän alueelta ehditään kaivaa viimeiset voitot elinympäristön kustanuksella.

Metsäalueilla on merkittävä vaikutus päästöjen puhdistumisen kannalta, myös Suomessa avohakkuut estävät tuoreen tutkimuksen mukaan saavuttamasta ilmastotavoitteita. Hiilinielun tulisi pystyä kasvamaan samalla kun päästöjä pienennetään jotta lopputulos olisi elämälle edullista.

Lue lisää sähkön markkinatilanteesta:

Hambachin metsän tilanteesta uutisoi Helsingin sanomat

Einar Aasin toimista uutisoi Helsingin sanomat

Sähkön hintatilastot löytyvät helposti Energiaviraston palvelusta

Kevään raportti Pohjois-Norjan tilanteesta ja pakkasien vaikutuksista

Asiakaskyselyn tulokset kertovat uusiutuvan energian tuovan säästöä

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on helppo ja turvallinen valinta. Erikoisetuna ensimmäiset kuukaudet ilman perusmaksua. 

  • Kiinteä kWh-hinta 6,49 snt
  • Perusmaksu 0 € ensimmäiset 2 kk
  • Maks. 6 000 kWh/v

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]