Pohjoisessa ilmastossa asuntojen lämmitys on suurin kotitalouksien sähkönkuluttaja. Talvisin sähkölasku kasvaa, koska lämmitykseen tarvitaan enemmän energiaa ja sähkön hinta lähtee helposti nousuun.
Tuotannon vähäisyys ja kova kysyntä muokkaavat hintoja
Sähkön kysyntä on Pohjoismaissa talvisin suurempaa. Kysynnän ollessa koholla hintakin nousee.
Pohjoisessa paljon käytetty vesivoima vaikuttaa osaltaan myös pörssisähkön vuodenaikojen mukaiseen hintojen vaihteluun. Talvella vesivoiman saatavuus on vähäistä tekojärvien ja koskien jäätymisen takia. Talven aikana vesivoimaloiden vesivarastot täyttyvät hiljalleen. Keväällä lumen ja jään alkaessa sulaa vesivarastot täyttyvät kovaa vauhtia. Tämän myötä tarjontaa on enemmän ja hinnat voivat jopa romahtaa. Keskikesällä kun lämmitystarve on pieni, ovat vesivarannot suurimmillaan ja sähkön hinta yleensä pohjalukemissa.
Pörssisähkön tukkuhintaa myötäilevä sähkösopimus voi vuositasolla säästää euroja sähkölaskussa, kun hinta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kulutuslaskelmasta voi tarkistaa mikä oma sähköntarve on silloin kun hinta on lakipisteissä.
Lämmitys syö suurimman siivun sähkölaskusta
Sähkölämmitteisissä taloissa lämmityksen osuus sähkölaskusta on noin kolmannes. Tässä on muutama helppo vinkki minimoimaan talvisähkön päivittäistä kulutusta.
- Tarkkaile kotisi sisälämpötilaa. Yhden celsius-asteen muutos sisätilojen keskilämpötilassa voi vaikuttaa jopa 5 % sähkölämmityksen kuluihin.
- Tarkista ikkunoiden eristys joka talvi. Varmista, ettei arvokas lämpö karkaa, pidä verhot ja kaihtimet alhaalla etenkin vähemmän käytetyissä huoneissa.
- Hyödynnä puulämmitystä. Useassa suomalaisessa kodissa on takka, viihtyisän tunnelman lisäksi takkatuli auttaa kodin lämmityksessä, erityisesti jos kyseessä on lämpöä varaava takkauuni.
- Käännä kylpyhuoneen lattialämmitys pois, kun lähdet pidemmäksi aikaa kotoa. Lattialämmitys palautuu nopeasti, eikä modernissa talossa ole tarvetta pitää lattian kautta yleislämpöä päällä.