Lumo Energia

Tuleeko maapallon pelastava puhdas energia sittenkin kuusta?

Tuleeko maapallon pelastava puhdas energia sittenkin kuusta?

EU:ssa ennustetaan, että vuoteen 2050 mennessä tullaan asentamaan 100 gigawatin edestä aalto- ja vuorovesivoimaloita. Tämä vastaa sadan perinteisen voimalaitoksen tuottamaa energiaa.

Luonnollisesti ailahtelevien aurinko-, tuuli- ja vesivoiman rinnalla vuorovetten ja merivirtojen liikkeissä piilevä energia on luotettavaa ja säännöllistä. Miljardien dollareiden investoinneilla etsitään parasta tapaa hyödyntää pinnan alla vellovia voimia jatkuvasti kasvavan energiantarpeen täyttäjäksi.

Kuun painovoimaan perustuvaan vuorovesi-ilmiöön ei ole näköpiirissä muutoksia. Valtamerien lämpenemisen ennustetaan kasvattavan sääilmiöiden vaikutuksia, mikä kasvattaisi tarjolla olevaa energiapotentiaalia ja tekisi tuotannosta entistä luotettavampaa.

Virtaukset vievät kohti lopullista ratkaisua

Potentiaalin rinnalla myös rakentamisen riskit ovat merten voimien keskellä suuria. Epäluuloista kertoo esimerkiksi EU-eron kanssa taistelevan brittihallinnon vetäytyminen suuren voimalaitoshankkeen tukemisesta. Etenkin Britteinsaarilla kehityksen jarruna pidetään valtion tukien puuttumista, joiden mukana ulkomaille valuvat sijoitusten lisäksi kymmenet tuhannet työpaikat.

Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto kasvoi vuosien 2013 ja 2016 välillä peräti 75 %, silti se vastaa vain 10 %:n osuutta maailmanlaajuisesta markkinasta. Uusiutuvan ja puhtaan energian ollessa pääroolissa ilmastonmuutoksen torjumisessa ja päästötavoitteiden saavuttamisessa, taistelu pinnan alla vellovan energian valjastamisesta kiihtyy.

25 valtion muodostaman Ocean Energy Systems -koalition mukaan aalto- ja vuorovesivoimaloilla voidaan tuottaa kaksinkertainen määrä sähköä kaikkiin nykyisiin ydinvoimaloihin verrattuna. Pienestä käynnistynyt tuotanto kaksinkertaistui vuonna 2017 ja Kiinan 200 miljoonan sekä EU:n alueen kolmen miljardin sijoitukset tuottavat varmasti lähivuosina tuloksia, jotka ennustavat energiamarkkinan tulevaisuutta.

Voimala hakee vielä muotoaan

Rakenteeltaan erilaisia ratkaisuja on noussut ympäri maailmaa. Nousevat ja laskevat poijut, vedenalaiset potkurit, lennokin tyyliset siipirakenteet sekä imutunnelit hakevat kaikki paikkaansa osana maailmanlaajuista ratkaisua.

Australialaisen Wave Swell -yhtiön Tom Denniss kuvaa Guardianin haastattelussa projektin haasteita käyttäen vertauskuvana omaa juoksu-urakkaansa. “Juoksin 622 maratonia 622 päivässä, se tuntui helpolta merivoimateknologian rakentamiseen verrattuna. Aikaa kului ainakin vähemmän”, Denniss toteaa.

Pitkänmatkan juoksu tulee vertauskuvallisesti esiin myös brittihallituksen hylkäämässä hankkeessa, jota asiantuntijat kuvaavat maratonjuoksuksi, joka keskeytettiin stadionin loppusuoralla.

Ei mahdollisuuksia Itämerellä

Suomen merialueiden tarjotessa toimintaan liian vähäiset resurssit aaltojen, virtausten ja vuoroveden osalta, säilyy maantieteellinen sijaintimme otollisena muulle uusiutuvalle energialle. Energiaviraston tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat myös epäröivästi sähkön tuontiin, joten vuorovesisopimuksia ei varmasti nähdä kotimaisessa sähkökaupassa, ainakaan lähivuosina.

Maailman meristä syntyvää energiaa ja sen kehitystä kannattaa kuitenkin seurata suurella mielenkiinnolla, sillä jotain merkittävää on varmasti tapahtumassa lähivuosina. Onnistuminen kuun vaikutuksesta syntyvän sähkön tuottamisessa vaikuttaa kaikkien maan asukkaiden tulevaisuuteen ja avaa myös Suomessa oven hyödyntää osaamistamme uuden teknologian kehittäjänä.

Katso eri voimalatyyppien esittelyt Guardianin artikkelista

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.