Lumo Energia

Tuulisähköstä rakentamalla reilusti edullisempaa kuin ydinvoimasta

Tuulisähköstä rakentamalla reilusti edullisempaa kuin ydinvoimasta

Wärtsilän tuottaman mallin mukaan Suomen kannattaisi luopua vanhojen ydinvoimaloiden korvaamisesta Loviisassa ja jättää Fennovoiman hanke kokonaan toteuttamatta. Lisäinvestoinnit kehittyvään tuulivoiman tuotantoon avaisivat ikkunan jopa 27% edullisempaan sähköntuotantoon kalliisiin ydinvoimahankkeisiin verrattuna.

Wärtsilän energialiiketoiminnan myyntijohtajan Matti Rautkiven mukaan valtion tuki tuulivoimalle voidaan lopettaa ja siirtyä markkinavetoiseen rakentamiseen, sillä tuulivoiman tuotantokustannukset ovat laskeneet viimeaikoina selvästi. Rautkiven mukaan tuulivoimaa pitää nyt rakentaa reilusti lisää.

Kustannuksia vertaillessa tuulivoiman megawattitunti maksaisi noin 30 euroa, kun taas Fennovoiman hankkeessa megawattitunnin hinta nousee yli 60 euroon.

Esitetty 27% tulos syntyy vertaillessa malleja, joissa rakennetaan 1200 megawattia ydinvoimaa tai 4100 megawattia tuulivoimaa yhdessä 1200 megawatin säätövoiman kanssa. Tässä mittakaavassa tuulivoiman tuottaa ydinvoimaa vastaavan määrän energiaa.

Vuosina 2020-2030 tuulivoiman osuus nousisi yli 40%, mikä on selvästi enemmän kuin tuulivoimayhdistyksen tavoittelema 30%.

Hurja vaikutus hiilidioksidipäästöihin

Fennovoiman rakentamisen ennustetaan tyrehdyttävän kehittyvän tuulivoiman rakentamista, joka kasvumallin mukaisesti, yhdessä kaukolämmön sähköistymisen kanssa, laskisi hiilidioksidipäästöjä jopa 90% Fennovoiman ydinvoimaan verrattuna.

"Fennovoima tulee silloin taistelemaan 40 vuotta halvempaa tuulisähköä vastaan. Tästä kannattaa nyt aloittaa keskustelu Suomessa", Rautkivi sanoo.

Asiasta uutisoi Tekniikka & Talous

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.