Lumo Energia

“Tuulivoima nousee kymmenessä vuodessa ydinvoiman rinnalle”, sanoo Fingridin toimitusjohtaja

“Tuulivoima nousee kymmenessä vuodessa ydinvoiman rinnalle”, sanoo Fingridin toimitusjohtaja

Talvikuukausina sähkön kulutus kasvaa ja samalla tuulee kesäkuukausia enemmän. Tämä tasapaino on vain yksi tuulivoiman rakentamista tukeva seikka. Tuulivoimaa rakennetaan enemmän kuin koskaan ja vain pieni osa rakentamisesta tapahtuu enää yhteiskunnan tuella.

Kantaverkosta vastaavan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen nostaa Ylen haastattelussa nyrkkisäännöksi, että tuulivoimaa rakennetaan 1 000 megawatin edestä vuodessa. Vertailun vuoksi tämä vastaa Loviisan ydinvoimalan sähkötehon verran uutta tuulivoimaa, joka vuosi.

Tällä kehityksellä tuulivoima vastaa nopeasti ydinvoiman kanssa Suomen energiatarpeen rungosta, jota tasataan vesivoimalla. Tuulivoiman voimakas kasvu on tärkeää myös ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Suomen tulisi olla kokonaisuudessaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Tuulivoiman tuotanto on muuttunut jatkuvasti edullisemmaksi

Wärtsilän teettämän mallin mukaan Suomen tulisi luopua vanhojen ydinvoimaloiden korvaamisesta juuri Loviisassa ja jättää Fennovoiman hanke kokonaan toteuttamatta. Perusteluiden mukaan vastaavalla panostuksella saataisiin tuulivoimasta lähes 30 % edullisempi ratkaisu.

Tuulivoimalla edistetään myös voimakkaasti yritysten energiaomavaraisuutta. Kalustejätti IKEA on jo Suomessa omavarainen käyttämänsä energian suhteen. Sen tuulipuistot tuottavat sähköä yli 100 000 kotitalouden verran.

Tuulivoiman tuotanto on vahvasti kotimaista. Viime vuoden alussa peräti 70 % tuulivoimahankkeista pyöri kotimaisessa omistuksessa. Loput 30 % jakautuvat muiden eurooppalaisten omistajien kesken.

Lue Ylen uutinen

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.