Villiyrtit ovat maukas ja luonnonmukainen lisä ruoanlaittoon, Helsinki Wildfoodsin asiantuntijat auttavat alkuun

Villiyrtit ovat maukas ja luonnonmukainen lisä ruoanlaittoon, Helsinki Wildfoodsin asiantuntijat auttavat alkuun

“Nokkonen on todellinen villiyrttien kuningas, siinä on enemmän rautaa kuin pinaatissa ja muutkin ravintoarvot huippuluokkaa. Villiyrtit päätyvät helposti erilaisten superfood-brändien alle, Wildfoodsilla keskitymme kokkailuun ja ruoanlaittoon. Mennään aina maku edellä”, hehkuttaa Helsinki Wildfoodsin markkinoinnista vastaava Pauliina Toivanen.

Asiantuntemuksesta ja innostuksesta syntyi kasvava villiyrttikauppa

Helsinki Wildfoodsin tekijöiden taustoista voi poimia mm. biologin, sieni- ja marjaneuvojan sekä villiyrttien asiantuntijan. Pauliina Toivanen on toimittaja ja valmentaja, jonka missiona on kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja tuoda kasveja tutuksi ruokapöytään sekä ohjata ihmisiä luontoon.

“Aloitimme matkailijoista ja heille suunnatuista retkistä ja kursseista. Pian huomasimme, etteivät suomalaisetkaan tiedä juuri mitään luonnonantimien hyödyntämisestä. Kurssien parasta antia on osallistujien herääminen siihen, kuinka paljon käyttökelpoisia, helppoja ja maukkaita raaka-aineita löytyy omasta lähiympäristöstä”, Toivanen kertoo.

Kurssien ja kirjojen sekä kouluttamisen rinnalla Wildfoodsista on tullut villiyrteistä valmistettujen tuotteiden edelläkävijä. Verkkokauppa toimittaa kotimaisista luonnon raaka-aineista valmistettuja tuotteita koko EU:n alueelle, kaupan hyllyltä niitä voi löytää jo Saksasta, Ranskasta, Italiasta sekä Ruotsistakin. (osalla liike, osa verkkokauppoja)

“Retkien ja kurssien päätteeksi olemme tarjonneet alusta saakka nokkospestoa tai villiyrttiöljyä tuoreen leivän kera. Maistelun jälkeen kysyttiin aina, mistä sitä voisi ostaa, joten lähdimme kehittämään tuotetta myyntiin. Rinnalle on tullut paljon erilaisia herkkuja koivunlehtiteestä vuohenputkirouheeseen. Tuoreimpana helppo Just Add -tuotesarja, jonka Forest Salsa -dippikastike on erinomaista vaikka perunalastujen kanssa, hieman terveellisempi vaihtoehto sipsihyllyn lisäaine- ja sokeripitoisille dippijauheille”, Toivanen kertoo.

Valmiit tuotteet ovat loistava tapa löytää villit maut. Kaupasta huolimatta yritys kannustaa aina lähtemään ulos luontoon ja hankkimaan yrtit omasta ympäristöstä.

“Jos ihmiset poimivat voikukkia ja horsmia itse, ja ottavat ne osaksi ruokakulttuuria, ei se ole meiltä pois. Ennemminkin hieno tunnustus asian eteen tehdylle työlle”, Toivanen vakuuttaa.

Paljon syötävää on saatavilla myös kaupunkiympäristöstä

Viimeisten vuosikymmenien aikana kaupunkilaiset ovat sekä vieraantuneet luonnon antimista että tulleet epäluuloisiksi. Tämä ilmiö on osa villiruokalähettiläiden arkea.

“Jos Googlen karttasovelluksesta löytyy Suomessa vihreä kohta, ollaan lähellä hyvää yrttipaikkaa. Kannattaa pysyä noin 150 metrin päässä isosta tiestä ja koiran hihnan verran polusta. Keskuspuisto, Viikki, Lammassaari, Mustikkamaa ja Seurasaari ovat kaikki alueita, joissa meidän kursseja pidetään. Usein ihmetellään, voiko näin vilkkailla alueilla olla puhtaita yrttejä. Samat tiet kulkevat läpi viljapeltojen, joihin lisätään vielä lannoitteet ja torjunta-aineet”, Toivanen selittää.

Jokamiehenoikeudet antavat vapauden poimia marjoja, sieniä ja yrttejä. Puidenlehtiin ja kääpiin, juuriin, sammaleisiin ja jäkäliin tarvitaan maanomistajan lupa. Koivunmahlaa, lehtiä tai kuusenkerkkiä ei saa siis lain mukaan kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Villiruoka elää kansantarinoissa, ja sillä voi korvata edelleen kaupan tuotteita.

Kesäisin Toivanen ei osta vihanneksia lainkaan kaupasta, sillä luonnon herkut ovat myös kaupungissa yhtä lähellä kuin kauppa. Lehtisalaatin ostaminen tuntuu Toivasesta hassulta verrattuna vitamiineja täynnä olevaan ilmaiseen pihayrttiin.

Kansantaruissa on paljon yhteyksiä ruokakasveihin. Wildfoods jakaa näitä tarinoita sekä ohjeistaa perinteisiin käyttötarkoituksiin pakkausten yhteydessä.

“Ruokakulttuuri muuttui sotien jälkeen, siitä on syntynyt parin sukupolven katkos, jota nyt paikataan. Omat vanhemmat ovat innostuneet uudelleen meidän kautta näihin “mummojen juttuihin”, Toivanen naurahtaa.

Ilmastonmuutos uhkaa myös villiyrttejä

Yrttien ravinteet ja maku syntyvät kylmistä talvista ja selviytymisestä. Ruusunjuuri ja väinönputki kasvavat vain Lapissa, ja raju lämpötilan nousu saattaa hävittää ne kokonaan. Pohjoisemmaksi ei enää pääse.

“Onneksi luonnossa liikkuminen ja luonnon arvostus ovat kasvussa. Kun tietää, miten luonto toimii ja mitä se tarjoaa, ei luontoa halua tuhota tai roskata. Hiilijalanjälki on lähes nolla, kun poimii oman ruokansa ja kustannukset ovat samalla tasolla”, Toivanen selittää.

Lainsäädännölliset haasteet hidastavat villiyrttien vientiä

Monet luonnon raaka-aineet luokitellaan maakohtaisesti uuselintarvikkeiksi, vaikka niitä on käytetty kansanperinteessämme satoja vuosia. Koivunlehteä saa käyttää Suomessa Helsinki Wildfoodsin uudessa Wild Berry Bowl -tuotteessa, mutta Ruotsissa koivunlehti lasketaan uuselintarvikkeeksi. Osaa raaka-aineista saa käyttää tietyssä maassa vain teen muodossa, osaa syötävinä elintarvikkeena. Tänä vuonna Wildfoodsin tuotteita pilotoidaan Aasiassa, jossa edetään gourmet-näkökulmalla alkuperäisen mission mukaisesti.

Suosituimmat villiyrtit ovat yleisiä pihakasveja

Wildfoodsin valikoiman suosikkeja ovat tutut kasvit, kuten nokkonen.

“On luonnollista, että ensin kokeillaan niitä raaka-aineita, joita on ehkä jo maisteltu tai niitä, jotka ovat helposti saatavilla ja tunnistettavissa. Mausteiden osalta helppokäyttöisyys ratkaisee. Nokkosyrttisuola on suosittua, se tarjoaa hyvän twistin mihin tahansa ruokaan”, Toivanen kertoo.

Näillä vinkeillä otat villit raaka-aineet omaan ruokavalioon:

1. Maku edellä
Makuun voi tutustua valmiiden tuotteiden kautta ja kokeilemalla itselle sopivia reseptejä. Kun yrtit saa mukaan ruoanlaittoon ja syntyy maukkaita annoksia, muut edut seuraavat luonnollisesti mukana.

2. Tuttua ja turvallista
Aloita nokkosesta, sitten mukaan voikukka ja maitohorsma. Näitä on kaikkialla, niistä syntyy loistavia peruselementtejä, ja kaikki ovat erittäin ravinnepitoisia. Tarjoa yllätyksenä vaikka vieraille.

3. Oppiminen innostaa
Kun onnistuu, niin innostus kasvaa. Kun oppii itse löytämään ja poimimaan sekä tunnistamaan toimivat kasvit, voi niiden keräämisen ottaa osaksi arkea ja siirtyä uusiin raaka-aineisiin.

“Muistakaa myös, että syväkyykky on ihmisen paras asento, ja luonnossa liikkuminen tarjoaa itsessään mielettömän annoksen hyvinvointia, vaikka jättäisi yrtit ja marjat poimimatta”, Toivanen summaa.

Wildfoodsin sivuilta löytyy yrttien lisäksi kattavan kirjaston reseptejä, vinkkejä, oppaita ja tietoutta luonnosta ja sen antimista. Sivuilta löytyy myös Pauliina Toivasen, Anna Nymanin, Annika Hannuksen, Nick Victorzonin ja Aino Huotarin Villiyrtit, hyvinvointia kotikulmilta -kirja (WSOY).

Artikkelin kuva: Aino Huotari

Lue myös: Pienviljelyä kerrostaloasunnossa, lue vinkit kaupunkilaisen omavaraistalouteen

Seuraa unelmiasi, älä hintoja

Toistaiseksi voimassa oleva Hyvä-sähkösopimus on erinomainen valinta kaikkiin kohteisiin. Tämä helppo ja suosittu sopimus on hyvä myös ympäristölle.

  • 9,49 snt/kWh + 2,90 €/kk
  • Ei pitkää sitoutumista
  • EKOenergia-merkittyä tuulivoimaa

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]