Sähkösopimuksia vertaillessa on helppo katsoa pelkkää hintaa, sillä pistokkeesta tuleva sähkö toimii samalla tavalla myyjästä riippumatta. Sähkön tuotannossa on kuitenkin suuria eroja, eikä halvin sähkösopimus aina ole paras vaihtoehto.
Sähkösopimusten merkittävin ero ympäristön ja arvomaailman kannalta on sähkön alkuperä. Erilaisia ratkaisuja on tarjolla niin monta, että kuluttajan voi olla vaikeaa löytää omia arvojaan ja toiveitaan vastaava sopimus. Alla on listattu tyypilliset vaihtoehdot sähkön alkuperäksi.
Sekasähkö
Määrittelemättömällä alkuperällä myytävä sekasähkö voidaan tuottaa millä tahansa tavalla. Usein sekasähkö on halvinta mahdollista energiaa. Sekasähkön ostajan rahoista osa menee väistämättä fossiilisten polttoaineiden käyttöön, ja myyjä päättää, mistä välittämänsä sähkön hankkii.
Energiaviraston mukaan vuonna 2019 alkuperältään varmentamattoman sähkön tuotantojakauma oli Suomessa seuraavanlainen: ydinvoima 51,42 %, fossiiliset energialähteet ja turve 43,34 % ja uusiutuvat energialähteet 5,24 %.
Biosähkö
Biopolttoaineilla tarkoitetaan puuta, turvetta ja hakkuujätettä. Biopolttoaineiden tuotanto on usein paikallista, ja niiden hiilijalanjälki on varsin pieni suoriin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Biosähköä myyvät lähinnä biopolttoaineilla energiaa tuottavat yritykset. Vaikka biopolttoaineita käytetään paljon pientuotannossa, puusta syntyy viidennes Suomessa käytettävästä energiasta.
Fossiiliton tai päästövapaa sähkö
Kun puhutaan sähköstä, jonka tuotanto ei tuota hiilidioksidipäästöjä eikä kuormita ilmastoa, on kyseessä usein pääosin ydinvoimalla tuotettu sähkö. Ydinvoiman rinnalla sähköntuotannossa saatetaan käyttää tuuli- ja vesivoimaa. Kyse ei siis ole uusiutuvista energiamuodoista, ja osalla rahoista tuetaan ydinvoimaa. Markkinoille on ilmestynyt myös täysin ydinvoimalla tuotettuja sähkösopimuksia.
Uusiutuvista energialähteistä tuotettu sähkö
Uusiutuvilla energiamuodoilla tarkoitetaan yleisesti tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa. Nämä tuotantomuodot eivät kuluta luonnonvaroja tai tuota päästöjä. Tulevaisuudessa uusiutuvien energiamuotojen tuotantolaitosten joukkoon voivat nousta myös aalto- ja vuorovesivoimalat. Uusiutuvista energialähteistä tuotettu sähkö tulisi ostaa myyjältä, joka huolehtii energian alkuperätakuista. Usein voit valita itse, mikäli haluat erityisesti vain aurinko-, tuuli- tai vesivoimaa.
EKOenergia
EKOenergia on ainoa sähkölle myönnettävä kansainvälisesti tunnettu ympäristömerkki. Sähkö on tuotettu alkuperätakuiden mukaisesti uusiutuvista energialähteistä valikoiduissa tuotantolaitoksissa. Tuotantolaitosten tulee täyttää kestävyyskriteerit, jotka edellyttävät, että ne on sijoitettu maantieteellisesti kestäviin paikkoihin. Esimerkiksi tuulivoimalat sijoitetaan suojeltujen luontokohteiden ja tärkeiden lintualueiden ulkopuolelle ja virtavesiä suojellaan. Lisäksi osa maksuista lahjoitetaan Ilmastorahastoon, josta rahoitetaan uusiutuvan energian projekteja, jotka eivät muuten toteutuisi.