Ajankohtaista sähkön hinnasta
Vuonna 2021 sähkön hinta nousi, ja joulukuussa hinnat olivat ennätyskorkealla. Vuoden 2022 alkupuolella hinnat ovat edelleen pysyneet totuttua korkeammalla sähköpörssi Nord Poolissa, mikä näkyy myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnoissa.
Viime vuoden nousun taustalla vaikuttivat pohjoismaisten vesivarantojen niukkuus sekä polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen kallistuminen. Samaan aikaan sähkön kulutus nousi takaisin pandemiaa edeltävälle tasolle.
Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, jotka linkittyvät lisääntyvien siirtoyhteyksien kautta myös Keski-Eurooppaan. Keski-Euroopassa sähkön hinta on noussut voimakkaasti, kun Ukrainan sodan takia maakaasun ja kivihiilen hinta on kohonnut ennätyskorkealle. Tilanne heijastuu siten myös Suomessa nähtäviin hintoihin.
Vaikka sähkön hinta on ollut Suomessa korkea, on tilanne esimerkiksi Etelä-Norjassa ja Saksassa ollut vielä kehnompi ja hinnat huomattavasti Suomen aluehintaa korkeampia. Esimerkiksi maaliskuun alkupuolella Suomen veroton päivähinta on kohonnut 18 snt/kWh tasolle, kun samaan aikaan hinta Etelä-Norjassa on ollut noin 26 snt/kWh ja Saksassa yli 40 snt/kWh.
Myös hintavaihtelut vuorokauden ja viikon sisällä ovat olleet suuria. Pörssihintaisissa sopimuksissa sähköstä maksetaan jokaiselta tunnilta erikseen kulutuksen ja sen hetkisen pörssihinnan mukaan, jolloin kulutusta kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää edullisemmille tunneille. Nord Poolin tuntihinnoista on nähtävissä, että sähkö on tyypillisesti halvinta yöaikaan sekä viikonloppuisin. Sähkön hintavaihteluiden ennustetaan olevan arkipäivää tulevaisuudessakin, mikä johtuu erityisesti tuulivoimatuotannon voimakkaasta kasvusta.