Lumo Energia

Ajankohtaista sähkön hinnasta

Vuonna 2021 sähkön hinta nousi, ja joulukuussa hinnat olivat ennätyskorkealla. Vuoden 2022 alkupuolella hinnat ovat edelleen pysyneet totuttua korkeammalla sähköpörssi Nord Poolissa, mikä näkyy myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnoissa.  

Viime vuoden nousun taustalla vaikuttivat pohjoismaisten vesivarantojen niukkuus sekä polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen kallistuminen. Samaan aikaan sähkön kulutus nousi takaisin pandemiaa edeltävälle tasolle.

Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, jotka linkittyvät lisääntyvien siirtoyhteyksien kautta myös Keski-Eurooppaan. Keski-Euroopassa sähkön hinta on noussut voimakkaasti, kun Ukrainan sodan takia maakaasun ja kivihiilen hinta on kohonnut ennätyskorkealle. Tilanne heijastuu siten myös Suomessa nähtäviin hintoihin.

Vaikka sähkön hinta on ollut Suomessa korkea, on tilanne esimerkiksi Etelä-Norjassa ja Saksassa ollut vielä kehnompi ja hinnat huomattavasti Suomen aluehintaa korkeampia. Esimerkiksi maaliskuun alkupuolella Suomen veroton päivähinta on kohonnut 18 snt/kWh tasolle, kun samaan aikaan hinta Etelä-Norjassa on ollut noin 26 snt/kWh ja Saksassa yli 40 snt/kWh.

Myös hintavaihtelut vuorokauden ja viikon sisällä ovat olleet suuria. Pörssihintaisissa sopimuksissa sähköstä maksetaan jokaiselta tunnilta erikseen kulutuksen ja sen hetkisen pörssihinnan mukaan, jolloin kulutusta kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää edullisemmille tunneille. Nord Poolin tuntihinnoista on nähtävissä, että sähkö on tyypillisesti halvinta yöaikaan sekä viikonloppuisin. Sähkön hintavaihteluiden ennustetaan olevan arkipäivää tulevaisuudessakin, mikä johtuu erityisesti tuulivoimatuotannon voimakkaasta kasvusta.

Päivän spot-hinta

Spot-hintaan sähköä ostavan kannattaa seurata sähkön hintakehitystä sähköpörssi Nord Poolissa ja ohjata omaa sähkönkulutusta edullisimmille tunneille mahdollisuuksien mukaan.

Hintoja voi kätevästi seurata myös kantaverkkoyhtiö Fingridin ilmaisella Tuntihinta-mobiilisovelluksella. Sovelluksen voi asettaa hälyttämään, kun sähkön hinta ylittää valitun rajan.

Oheisesta taulukosta näet sähkön hinnan juuri tänään. Taulukon hinnat sis. alv. 24 % mutta eivät sähkön myyjän marginaalia.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä näen oman sähkösopimukseni tiedot?

Voit tarkistaa oman sopimuksesi tiedot Oma Lumo -palvelussa. Palvelussa voit myös kätevästi mm. tarkistaa sähkölaskusi, nähdä koko laskuhistoriasi ja seurata sähkön kulutustasi. Ota palvelu käyttöön ja luo tili osoitteessa oma.lumoenergia.fi. Kirjautumista varten tarvitset asiakasnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, jonka olet meille ilmoittanut.

Oma Lumo -palveluun

Löydät sähkösopimuksesi tiedot myös lähettämästämme sopimusvahvistuksesta. Hae sähköpostiohjelmassasi lähettäjällä Lumo Energia.

Miten voin päivittää toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimukseni?

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole määräaikaiskautta, joten tällaisen sähkösopimuksen saa nopeiten päivitettyä Oma Lumo -palvelussa tai tilauslomakkeellamme.

Jos teet sopimuksen tilauslomakkeella, valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Tuotteenvaihto.

Oma Lumo -palveluun

Mikä sähkön hintaan vaikuttaa?

Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa sähkön hinnoista. Pörssissä sähkön hinta vaihtelee joka tunti, ja kauppaa käydään aina seuraavan päivän tunneittain vaihtuvista hinnoista. Merkittävin tuntihintoihin vaikuttava tekijä on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Kysyntään ja tarjontaan puolestaan vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteet.

Miten markkinahinta muodostuu Nord Poolissa?

Pohjoismaisessa sähköpörssi Nord Poolissa (ns. sähkön tukkumarkkina) sähkön tuottajat ja välittäjät myyvät ja ostavat sähköä spot-hintaan.

Yleisin tapa ostaa ja myydä sähköä tapahtuu seuraavan päivän tuntikohtaisella sähkön hinnalla. Tämä tarkoittaa, että ostajat ja myyjät sopivat huomisen sähkön hinnoista tunti kerrallaan. Joka päivä toimija ilmoittaa, kuinka paljon sähköä aikoo ostaa huomenna ja millä hinnalla. Samalla sähköntuottajat ilmoittavat, kuinka paljon sähköä he aikovat tuottaa huomenna ja millä hinnalla. Sähköpörssi sulkeutuu joka päivä klo 13.00.

Kun ostaa ja myy sähköä markkinaa edeltävänä päivänä, tarvitaan huolellista suunnittelua.Odottamattomat tapahtumat voivat muuttaa olosuhteita. Tämän takia Nord Poolissa on myös markkinat, joissa ostajat ja myyjät voivat ostaa sähköä reaaliajassa, tunti kerrallaan: päivänsisäinen markkina.

Nämä edellä mainitut kaksi markkinahintaa yhdessä määräävät niin sanotun spot-hinnan. Spot-hinta ohjaa sitä, mihin hintaan sähköä myydään asiakkaille. Pörssisähkösopimuksissa spot-hintaan lisätään aina ALV 24 % ja sähkönmyyjän marginaali. Tarkastele spot-hintaa Nord Poolin sivuilta.

Lue lisää spot-hinnasta

Miten voin pienentää sähkölaskuani?

Jos sinulla on spot-hintainen sähkösopimus, jolloin maksat sähköstä tunneittain vaihtuvaa hintaa, voit optimoida sähkön kulutustasi edullisimpien tuntien mukaan.

Halvimmat ajankohdat ovat yleensä myöhään illalla, aamuyöllä ja viikonloppuisin. Jos asut omakotitalossa, suosittelemme ajastamaan esimerkiksi pesukoneen ja lämminvesivaraajan toiminnan edullisimmille tunneille.

Pitkällä tähtäimellä parasta olisi, jos saisimme sähkön kulutusta tasattua koko vuorokaudelle. Näin välttäisimme kulutushuiput, jotka nostavat sähkön hinnan pilviin.

Katso muita energiansäästövinkkejä

Tänä talvena sähkö on eri syistä johtuen historiallisen kallista, ja hinnan vaihtelut ovat vaikeasti ennakoitavissa. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit vaihtaa määräaikaiseen sopimukseen, jossa kWh-hinta on vakaa.

Miten voin tarvittaessa sopia maksuajasta?

Tällä hetkellä emme poikkeuksellisesti voi myöntää lisää maksuaikaa.

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.