Sähkölaskusta ilmenee seuraavat tiedot: laskun numero, eräpäivä ja viite sekä omat yhteystietosi ja asiakasnumerosi.
Laskusta löydät myös käyttöpaikkatunnuksen sekä sopimuksen tiedot, kuten sen nimen, voimassaoloajan ja laskutustavan.
Kulutuslaskun erittelystä selviää myös, paljonko sähköä olet kuluttanut (kWh) ja miltä ajalta kulutus on mitattu. Yksikköhinta kertoo, mitä maksat sähköstäsi.
Laskun loppusumman erittely kertoo arvonlisäveron osuuden sähkölaskun loppusummasta ja laskun arvonlisäverottoman loppusumman.
Huom. Laskuerittelyssä esitetään toteutunut sähkökäyttö, mutta ei mittarin lukemia.
Tällä hetkellä emme poikkeuksellisesti voi myöntää lisää maksuaikaa.
Ilmoita meille sähköpostitse uusi laskutusosoitteesi, niin päivitämme tietosi.
Ilmoita meille sähköpostitse uusi sähköpostiosoitteesi ja/tai puhelinnumerosi, niin päivitämme tietosi.
Voit valita, saatko sähkölaskusi e-laskuna suoraan verkkopankkiisi, sähköpostitse vai paperilaskuna.
E-laskusopimuksen voit tehdä verkkopankissasi saatuasi meiltä ensimmäisen laskusi.
Kaikki laskutustavat ovat maksuttomia. Lähetämme sähkölaskun kuukausittain.
Voit tehdä e-laskusopimuksen verkkopankissasi laskun maksun yhteydessä. E-laskusopimuksen voit aktivoida minkä tahansa Lumo Energian laskun viitenumerolla.
Muut laskutusvaihtoehdot ovat paperi- tai sähköpostilasku. Kaikki laskutustavat ovat maksuttomia. Lähetämme sähkölaskun kuukausittain.
Sähköstä laskutetaan toteutuneen kulutuksen mukaan joka kuukausi jälkikäteen, ellei muuta ole sovittu. Toteutunut kulutus määräytyy verkkoyhtiön mittausdatan perusteella.
Voit myös valita lisäpalveluna kolmen kuukauden välein tapahtuvan laskutuksen, josta veloitetaan 4,90 €/kk.
Huom. Emme lähetä asiakkaille laskua, jos sen loppusumma on alle viisi euroa. Pienellä sähkönkulutuksella, esimerkiksi kesämökkikohteessa, voi käydä niin, että et saa laskua pitkään aikaan. Laskutettava summa siirtyy aina seuraavalle laskulle, ja lasku lähetetään vasta kun laskutettavaa on yli viisi euroa.
Merkittävä osa Suomen sähkönkäytöstä on niin sanottuja tuntimitattuja käyttöpaikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkömittarien siirryttyä tuntiluentaan mittarilta ei enää haeta mittarilukemia. Mittarista saatu tuntikulutustieto kertoo kulutuksen, jonka mukaan asiakasta veloitetaan. Mittarilukemaa ei tässä tapauksessa käytetä, eikä se siksi näy laskulla.
Tuntimittaukseen perustuva sähkönkäyttö ilmoitetaan jokaiselta laskutettavalta kuukaudelta erikseen. Laskutusjakso alkaa kuun viimeisestä päivästä klo 00.00 seuraavan kuun viimeiseen päivään klo 23.59. Voit verrata kulutusta mittarin lukemiin ottamalla kuunvaihteen ensimmäisen päivän lukemat mittarin näytöstä. Perättäisten lukemien erotus on sama kuin laskulla näkyvä kulutus kyseiselle kuukaudelle. Jos tarvitset mittarilukemaa, se on aina saatavilla verkkoyhtiöltä.
Sähkönmyyjä laskuttaa sinua sähkönkulutuksestasi omalla laskullaan. Verkkoyhtiö taas laskuttaa sinua sähkönsiirrosta heidän omalla laskullaan.
Suomessa sähkönkäytön kulut koostuvat kokonaisuudessaan viidestä elementistä, jotka ovat arvonlisävero, sähkövero, sähkön siirtokulut sähköverkossa, sähköenergian hinta ja myyntikulut.
Keskimäärin sähkön siirtokulut ja verot kattavat noin puolet sähkönkäyttösi kuluista.
Voit tehdä sopimuksen tavalliseen tapaan verkkosivuillamme. Kirjoita toive pikaisesta aloituksesta tilauslomakkeen kommenttikenttään. Sopimusten käsittelijä ottaa toiveesi huomioon, ja sopimuksen aloitusta aikaistetaan mahdollisuuksien mukaan.
Verkkoyhtiöstä riippuen sähköt voivat olla edelleen päällä, vaikka edellinen asukas olisi muuttanut jo pois. Jos sähköt on jo katkaistu, tarvitaan uusi kytkentä verkkoyhtiöstä.
Huom. Nopeasta kytkennästä kannattaa varautua maksamaan lisämaksu.
Toimi heti, niin saamme nopeimmillaan sähkösi päälle vielä saman päivän aikana!
Kaikilla Lumo Energian asiakkailla on mahdollisuus tarkistaa tietonsa ja sopimuksensa Oma Lumo -palvelusta. Palvelussa voit myös kätevästi mm. tarkistaa sähkölaskusi, nähdä koko laskuhistoriasi ja seurata sähkön kulutustasi.
Ota palvelu käyttöön ja luo tili osoitteessa oma.lumoenergia.fi. Kirjautumista varten tarvitset asiakasnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, jonka olet meille ilmoittanut.
Voit tarkistaa oman sopimuksesi tiedot Oma Lumo -palvelussa. Palvelussa voit myös kätevästi mm. tarkistaa sähkölaskusi, nähdä koko laskuhistoriasi ja seurata sähkön kulutustasi. Ota palvelu käyttöön ja luo tili osoitteessa oma.lumoenergia.fi. Kirjautumista varten tarvitset asiakasnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, jonka olet meille ilmoittanut.
Löydät sähkösopimuksesi tiedot myös lähettämästämme sopimusvahvistuksesta. Hae sähköpostiohjelmassasi lähettäjällä Lumo Energia.
Kirjaudu Oma Lumo -palveluun, josta löytyy tiedot sähkösopimuksestasi.
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, päättyy se vasta, kun sinä tai sähkönmyyjäsi irtisanoo sopimuksen. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa.
Ellet tiedä kuka on sähkönmyyjäsi, ole yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön. Heillä on aina ajantasainen tieto nykyisestä sähkönmyyjästäsi.
Vaikka olisit toisen sähköyhtiön asiakas, voit hankkia kotiisi sähköt helposti meiltä. Irtisanomme vanhan sopimuksesi puolestasi.
Huomioithan, että uusi sopimus voidaan aloittaa 15 vuorokauden siirtymäajan jälkeen. Jos nykyinen sähkösopimuksesi on määräaikainen ja määräaika päättyy yli 15 vuorokauden päästä, voimme aloittaa sopimuksemme vasta määräajan päätyttyä.
Tehdessäsi sähkösopimusta tilauslomakkeellamme valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Vaihdan sähkönmyyjää nykyisessä asunnossani.
Täytä uuden sopimuksen tilauslomake tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Jos teet sopimuksen tilauslomakkeella, valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Tuotteenvaihto.
Määräaikainen sähkösopimus on voimassa valitun ajan, eikä hinta muutu sopimuskauden aikana – maksat siis sovitun hinnan koko sopimusajalta.
Saat tarjouksen uudesta sopimuskaudesta vähintään kuukausi ennen määräaikaiskauden päättymistä. Jos et vahvista tai hylkää tarjousta, määräaikainen sähkösopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi toimittamamme hinnaston mukaisesti. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on 14 vuorokauden irtisanomisaika.
Saat tarjouksen uudesta sopimuskaudesta vähintään kuukausi ennen määräaikaiskauden päättymistä. Jos et vahvista tarjousta, määräaikainen sähkösopimusmuoto muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi toimittamamme hinnaston mukaisesti. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on 14 vuorokauden irtisanomisaika.
Saat tarjouksen uudesta sopimuskaudesta vähintään kuukausi ennen määräaikaiskauden päättymistä.
Jos et vahvista tarjousta, määräaikainen sähkösopimusmuoto muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi toimittamamme hinnaston mukaisesti. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on 14 vuorokauden irtisanomisaika.
Voit myös uusia määräaikaisen sopimuksen tilauslomakkeellamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Jos käytät tilauslomaketta, valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Tuotteenvaihto.
Määräaikaista sopimusta ei voi päivittää, vaan se on sitova määräaikaisuuden ajan.
Saat tarjouksen uudesta sopimuskaudesta vähintään kuukausi ennen määräaikaiskauden päättymistä. Jos et vahvista tarjousta, määräaikainen sähkösopimusmuoto muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi toimittamamme hinnaston mukaisesti. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on 14 vuorokauden irtisanomisaika.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on useimmiten markkinahintainen sähkösopimus, jonka hinta määräytyy sähköpörssi Nord Poolin hintojen mukaan. Vaikka hinnat pörssissä saattavat heitellä suurestikin, on pörssisähkö tilastollisesti edullisin vaihtoehto. Pienellä ja keskisuurella kulutuksella pörssihinnan muutosten aiheuttamat heitot ovat sähkölaskulla kohtuullisia.
Lue lisää toistaiseksi voimassaolevista sähkösopimuksistamme.
Tiesitkö? Meidän markkinahintaiset sähkösopimuksemme eivät vaadi pitkää sitoutumista; sopimus päättyy, kun sinä irtisanot sen. Irtisanomisaika on vain kaksi viikkoa. Irtisanominen on tehtävä Oma Lumo -palvelussa tai kirjallisesti, joko sähköpostitse tai kirjeitse, asiakaspalveluumme.
Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole määräaikaiskautta, joten tällaisen sähkösopimuksen saa nopeiten päivitettyä Oma Lumo -palvelussa tai tilauslomakkeellamme.
Jos teet sopimuksen tilauslomakkeella, valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Tuotteenvaihto.
Lumo Energialla voi solmia sopimuksen alkamaan maks. 90 vuorokauden päähän.
Tarjoamme vaihto-oikeutta maksullisena lisäpalveluna, joka oikeuttaa sinut tekemään uuden määräaikaisen sopimuksen kesken määräaikaiskauden.
Vaihto-oikeuden voi käyttää kerran sopimuskauden aikana, mikäli kyseessä on 6 tai 12 kuukauden määräaikainen sopimus. 24 tai 36 kuukauden määräaikaisen sopimuksen aikana voit käyttää vaihto-oikeuden kerran 12 kuukauden aikana.
Kun haluat hyödyntää vaihto-oikeuden, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Kun haluat hyödyntää vaihto-oikeuden, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Määräaikaisen sähkösopimuksen sopimuskausi katkeaa ulosmuuttotilanteessa, eikä samaa sopimusta voi jatkaa uudessa osoitteessa. Silloin myös sopimuksen vaihto-oikeus päättyy.
Jos haluat jatkaa asiakkaanamme, sinun tulee solmia uusi sopimus uuteen asuntoon. Muista tällöin valita myös vaihto-oikeus sopimukseesi uudelleen.
Sähkön hintaan vaikuttavat kysyntä ja tarjonta sekä monet muut tekijät, kuten sää ja tuuli, veden saatavuus, ydinvoiman tuotannon häiriöt, teollisuusolosuhteet, polttoaineiden hinnat, kysyntä ulkomailla ja valuuttakurssit. Sähkön hintoihin vaikuttavat myös finanssimarkkinoiden ja poliittisen tilanteen tapahtumat. Talvikuukausina sähkönkulutus ja sähkön hinnat nousevat koko maassa, kun taas kesällä ne laskevat.
Hinta, jonka sähkönkäyttäjä viime kädessä maksaa sähköstään, koostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, sähkönsiirtoyhtiön laskuttamasta sähköverosta sekä sähköenergiasta, jonka sähkömyyjä laskuttaa.
Näistä asioista vastaa paikallinen verkkoyhtiö. Ole tarvittaessa yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa.
Sähkösopimuksen voi tehdä täysi-ikäinen henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus.
Sähkösopimuksen voi tehdä vain täysi-ikäisen henkilön nimiin. Alaikäisen henkilön kohdalla sopimus tulee tehdä esimerkiksi huoltajan nimiin. Sähkösopimuksen tehneen henkilön tulee olla täysi-ikäinen sopimuksen voimaanastumispäivänä.
Lähtökohtaisesti myymämme sähkön alkuperä on varmentamaton, mutta kaikkiin sopimuksiin voi valita fossiilitonta sähköä tai tuulivoimaa pienestä lisämaksusta.
Ostamme sähköä pohjoismaisesta Nord Pool -sähköpörssistä. Ostamamme sähkö on siis tuotettu Pohjois-Euroopassa.
Sekasähkö on alkuperältään varmentamatonta sähköä. Vuonna 2020 Lumon myymän alkuperältään varmentamattoman sähkön tuotantojakauma oli seuraavanlainen: ydinvoima 39,8 %, fossiiliset energialähteet ja turve 31,3 % sekä uusiutuvat energialähteet 28,9 %.
Fossiiliton sähkö on alkuperältään aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoimaa. Sähkö voi olla tuotettu yhdellä tai useammalla näistä tuotantotavoista.
EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä. EKOenergian tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota sähköntuotantolaitosten ympäristövaikutuksiin. Myymämme EKOenergia on tuulivoimaa, ja sen alkuperä varmennetaan alkuperätakuilla.
Suosittelemme kaikille asiakkaillemme uusiutuvien energialähteiden valitsemista sähkön alkuperäksi.
Hanasaari on alkuperältään varmentamatonta sähköä. Vuonna 2020 Lumon myymän alkuperältään varmentamattoman sähkön tuotantojakauma oli seuraavanlainen: ydinvoima 39,8 %, fossiiliset energialähteet ja turve 31,3 % sekä uusiutuvat energialähteet 28,9 %.
Olemme päivittäneet Hanasaaren nimen sähkösopimuksen tilauslomakkeelle Sekasähköksi.
Hanko on uusiutuvista energialähteistä, aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla, tuotettua sähköä. Energian alkuperä varmennetaan alkuperätakuilla ja sertifioidaan Energiaviraston valvomaan Finextran alkuperätakuurekisteriin.
Hanko ei ole enää valittavissa sähkön alkuperäksi. Alkuperäksi voi valita fossiilittoman sähkön (aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoima) tai EKOenergian (tuulivoima).
Sekasähkö on alkuperältään varmentamatonta sähköä. Vuonna 2020 Lumon myymän alkuperältään varmentamattoman sähkön tuotantojakauma oli seuraavanlainen: ydinvoima 39,8 %, fossiiliset energialähteet ja turve 31,3 % sekä uusiutuvat energialähteet 28,9 %.
Fossiiliton sähkö on alkuperältään aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoimaa. Sähkö voi olla tuotettu yhdellä tai useammalla näistä tuotantotavoista.
Säädä kodin lämmöt viileämmälle – jo asteen lämpötilan pudotuksella säästät suuren summan vuoden aikana. Ja sammuta tietysti valot, kun lähdet huoneesta. Hyvin mietitty valaistus nimittäin säästää energiaa.
Lue lisää valaistukseen liittyviä vinkkejä
Lue muut vinkkimme energian säästämiseen
Kysy lisää Asiaa energiasta -sivuston Facebook-chatissa, jota ylläpitää Motiva.
Jos sinulla on spot-hintainen sähkösopimus, jolloin maksat sähköstä tunneittain vaihtuvaa hintaa, voit optimoida sähkön kulutustasi edullisimpien tuntien mukaan.
Halvimmat ajankohdat ovat yleensä myöhään illalla, aamuyöllä ja viikonloppuisin. Jos asut omakotitalossa, suosittelemme ajastamaan esimerkiksi pesukoneen ja lämminvesivaraajan toiminnan edullisimmille tunneille.
Pitkällä tähtäimellä parasta olisi, jos saisimme sähkön kulutusta tasattua koko vuorokaudelle. Näin välttäisimme kulutushuiput, jotka nostavat sähkön hinnan pilviin.
Katso muita energiansäästövinkkejä
Tänä talvena sähkö on eri syistä johtuen historiallisen kallista, ja hinnan vaihtelut ovat vaikeasti ennakoitavissa. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit vaihtaa määräaikaiseen sopimukseen, jossa kWh-hinta on vakaa.
Pohjoismaisessa sähköpörssi Nord Poolissa (ns. sähkön tukkumarkkina) sähkön tuottajat ja välittäjät myyvät ja ostavat sähköä spot-hintaan.
Yleisin tapa ostaa ja myydä sähköä tapahtuu seuraavan päivän tuntikohtaisella sähkön hinnalla. Tämä tarkoittaa, että ostajat ja myyjät sopivat huomisen sähkön hinnoista tunti kerrallaan. Joka päivä toimija ilmoittaa, kuinka paljon sähköä aikoo ostaa huomenna ja millä hinnalla. Samalla sähköntuottajat ilmoittavat, kuinka paljon sähköä he aikovat tuottaa huomenna ja millä hinnalla. Sähköpörssi sulkeutuu joka päivä klo 13.00.
Kun ostaa ja myy sähköä markkinaa edeltävänä päivänä, tarvitaan huolellista suunnittelua.Odottamattomat tapahtumat voivat muuttaa olosuhteita. Tämän takia Nord Poolissa on myös markkinat, joissa ostajat ja myyjät voivat ostaa sähköä reaaliajassa, tunti kerrallaan: päivänsisäinen markkina.
Nämä edellä mainitut kaksi markkinahintaa yhdessä määräävät niin sanotun spot-hinnan. Spot-hinta ohjaa sitä, mihin hintaan sähköä myydään asiakkaille. Pörssisähkösopimuksissa spot-hintaan lisätään aina ALV 24 % ja sähkönmyyjän marginaali. Tarkastele spot-hintaa Nord Poolin sivuilta.
Alle olemme listanneet sähkön kuukausittaisen keskihinnan sähköpörssi Nord Poolissa viimeisen puolen vuoden aikana.
Edellä mainitut hinnat sisältävät alv. 24 %. Huomaathan, että jos tarkastelet hintoja Nord Poolin verkkosivuilla, hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa.
Hybridi-sopimuksella voit saada sähköä hieman edullisemmin kuin tavallisella 2 v määräaikaisella. Pörssisähkön hinta kuitenkin vaihtelee kuukausittain, ja jokaisen kuukauden laskutushinta selviää aina vasta kuun lopussa. Sinun täytyy siis ottaa pieni riski saadaksesi edullisemman hinnan.
Sähkösopimus on aina liitetty tiettyyn osoitteeseen. Uuteen asuntoon muuttaessa sähkösopimus olisi hyvä tehdä jo kaksi viikkoa ennen muuttoa, jos se vain on mahdollista. Näin varmistut siitä, että sähköt ovat päällä heti muuttaessasi.
Tehdessäsi sähkösopimusta tilauslomakkeellamme valitse kohdassa Sopimustilanne vaihtoehto Teen sopimusta osoitteeseen, jossa minulla ei ole aikaisempaa sopimusta. Jos haluat sopimuksen alkavan alle 5 vuorokauden kuluttua, kirjoita toivomasi aloituspäivä tilauslomakkeen lisätietokenttään. Pyrimme huomioimaan toiveesi.
Käytännössä vanha sähkösopimus irtisanotaan aina muuton yhteydessä. Voit itse solmia uuden sopimuksen netissä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Voit tehdä sopimuksen uuteen osoitteeseen tavalliseen tapaan verkkosivuillamme. Jos tarvitset sähkösopimuksen voimaan nopeasti, kirjoita toive pikaisesta aloituksesta tilauslomakkeen kommenttikenttään. Sopimusten käsittelijä ottaa toiveesi huomioon, ja sopimuksen aloitusta aikaistetaan mahdollisuuksien mukaan.
Verkkoyhtiöstä riippuen sähköt voivat olla edelleen päällä, vaikka edellinen asukas olisi muuttanut jo pois. Jos sähköt on jo katkaistu, tarvitaan uusi kytkentä verkkoyhtiöstä.
Huom. Nopeasta kytkennästä kannattaa varautua maksamaan lisämaksu.
Toimi heti, niin saamme nopeimmillaan sähkösi päälle vielä saman päivän aikana!
PS. Muistathan irtisanoa sähkösopimuksen vanhasta osoitteestasi, jos et sitä ole jo tehnyt.
Määräaikaisen sähkösopimuksen sopimuskausi katkeaa ulosmuuttotilanteessa, eikä samaa sopimusta voi jatkaa uudessa osoitteessa. Jos haluat jatkaa asiakkaanamme, sinun tulee solmia uusi sopimus uuteen asuntoon.
Sähkösopimus tulee aina irtisanoa ulosmuuttotilanteessa. Irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Irtisano sähkösopimuksesi aina kirjallisesti, ensisijaisesti Oma Lumo -palvelussa tai sähköpostitse.
Irtisano sähkösopimuksesi aina kirjallisesti, ensisijaisesti Oma Lumo -palvelussa tai sähköpostitse. Irtisanomista ei voi tehdä puhelimitse.
Lumo Energian toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla on kahden viikon irtisanomisaika.
Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa ulosmuuton yhteydessä 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Irtisanomme puolestasi vanhan sopimuksesi siitä osoitteesta, johon teet meille uuden sopimuksen. Irtisanomme sopimuksen, vaikka se olisi tällä hetkellä eri henkilön nimissä.
Jos sinulla on sopimus jossain toisessa osoitteessa, esimerkiksi kesämökillä tai vanhassa osoitteessasi, irtisanomme sen puolestasi vain, jos sopimus on tehty meidän kanssamme. Huomioithan, että sinun tulee tässä tapauksessa tehdä irtisanominen Oma Lumo -palvelussa tai sähköpostitse. Jos sopimus on tehty toisen sähkönmyyjän kanssa, muista irtisanoa tämä sopimus erikseen nykyiselle myyjällesi.
Netissä tehdyt sopimukset ovat etämyyntiä – niihin pätee aina 14 vuorokauden maksuton peruutusoikeus. Sopimuksen perumisesta tulee ilmoittaa meille kirjallisesti joko sähköpostitse tai kirjeitse.
Peruutusoikeus ei päde tilanteissa, joissa sähköntoimitus on aloitettu toiveestasi jo ennen 14 vuorokauden perumisajan umpeutumista.
Ota palvelu käyttöön ja luo tili osoitteessa oma.lumoenergia.fi. Kirjautumista varten tarvitset asiakasnumerosi, henkilötunnuksesi ja sähköpostiosoitteesi, jonka olet meille ilmoittanut.
Kaikille Lumo Energian asiakkaille tarjolla olevan palvelun avulla tarkistat kätevästi sähkölaskusi ja omat asiakastietosi. Lisäksi näet koko laskuhistoriasi ja sähkösopimustyyppisi. Voit myös seurata sähkön kulutustasi.
Datahub on keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, jonka käyttöönotosta on säädetty sähkömarkkinalaissa. Järjestelmään tallennetaan tietoja Suomen 3,6 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta.
Datahub otettiin käyttöön 21.2.2022. Datahubia hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö Fingrid Datahub Oy.
Datahub kokoaa tiedot yhteen paikkaan, jossa ne ovat ajan tasalla ja kaikkien tietoihin oikeutettujen osapuolten saatavilla. Tämä nopeuttaa tiedon kulkemista osapuolten välillä. Tiedot datahubiin tallennetaan aina sovitussa muodossa, joten virheet vähenevät. Datahub siis parantaa sähkönmyyjien ja verkkoyhtiöiden välistä tiedonvaihtoa – ja sen seurauksena saamaasi asiakaspalvelua!
Lisäksi datahub parantaa tietoturvaa ja lisää mahdollisuuksia tarjota asiakkaille esimerkiksi energiansäästöön ja kulutuksen seurantaan liittyviä palveluja.
Muutos ei vaikuta asiakkaidemme arkeen, eikä datahubin käyttöönotto vaadi asiakkailtamme toimia.
Konkreettinen asiakkaille näkyvä muutos datahubin myötä ovat uudet GSRN-tunnukset, jotka korvaavat nykyiset käyttöpaikkatunnukset.
Jatkossa pystymme tarjoamaan asiakkaillemme parempaa asiakaspalvelua ja mahdollisesti tarjoamaan esimerkiksi energiansäästöön ja kulutuksen seurantaan liittyviä palveluja.
GSRN on lyhenne sanoista Global Service Relation Number. GSRN-tunnus korvaa nykyiset käyttöpaikkatunnukset. GSRN-tunnus muodostuu kolmesta osasta: yritystunnisteesta, yksilöllisestä tunnisteesta ja tarkastusnumerosta.
Jatkossa laskulla ja uusissa sopimusvahvistuksissa näkyy vain GSRN-tunnus.
Muutos on tekninen, eikä vaadi asiakkailta toimia. Yhdenmukaiset tunnukset nopeuttavat prosesseja, helpottavat myyjänvaihtoa ja parantavat asiakaspalvelua.
Datahubissa käsitellään sähkönkäyttöpaikkojen tietoja. Järjestelmässä on tieto käyttöpaikan omistajasta tai haltijasta ja esimerkiksi käyttöpaikan kulutustiedot.
Datahubin myötä tietoturva paranee, kun kaikkia tietoja hallinnoidaan yhdessä paikassa. Tiedot ovat vain niiden henkilöiden ja yritysten saatavilla, joilla on niihin oikeus. Kaikki järjestelmään kirjatut tiedot ovat jäljitettävissä.
Jotta tiedonvaihdon turvallisuus voidaan taata, on jokainen käyttöpaikka ja sen omistaja voitava yksilöidä varmasti. Asiakastietojen yksilöintiin käytetään kuluttaja-asiakkaiden kohdalla henkilötunnusta ja yritysten kohdalla y-tunnusta.
Omat tiedot ovat asiakkaiden tarkistettavissa datahubin asiakasportaalista. Palvelu aukeaa 15.3.2022, ja sinne kirjaudutaan suomi.fi-palvelun tarjoamalla vahvalla tunnistautumisella.
Datahubiin tallentuvia henkilötiedoiksi katsottavia tietoja ovat:
Suomessa on mahdollista tuottaa lähes kaikki päivän aikana tarvittava sähkö aurinkopaneeleilla huhtikuusta syyskuuhun, mikä tekee investoinnista erittäin kannattavan. Oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa, ja sijoitetun pääoman vuosittainen ”säästötuotto” on yleensä 6–10 prosenttia. Jos sijoitat esim. 10 000 euroa aurinkopaneeleihin, voit saada jopa 25 000 euron säästön vuosien kuluessa: aurinkopaneeleilla on 25 vuoden tuotantotakuu.
Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, miten voit laskea aurinkosähköjärjestelmän tuottaman taloudellisen hyödyn.
Yksittäisen aurinkopaneelin wattimääräinen nimellisteho lasketaan laboratorio-olosuhteissa standardin mukaisella 1 000 kWh/m² -säteilyteholla, joka tarkoittaa sitä, että aurinko säteilee neliömetrin kokoiselle alueelle 1 000 kilowattituntia vuoden aikana. Yksi 300-wattinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä edellä mainituissa olosuhteissa 300 kWh vuodessa. Tällöin kahdenkymmenen 300-wattisen paneelin, eli yhteensä 6 kWp -kokoisen järjestelmän teoreettinen vuosituotto on 6 000 kWh.
Suomessa vuosittainen säteilymäärä on noin 800–1 000 kWh/m2, pohjoisessa hieman etelää vähemmän. Esimerkkinä käytetyn 6 kWp -kokoisen järjestelmän laskennallinen tuottoarvio Suomen olosuhteissa on näin ollen 5 400 kWh vuodessa.
Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.
Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.
Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu