Lumo Energia

Ammattimaisella mitoituksella maksimoidaan aurinko­sähkö­järjestelmän taloudellinen hyöty

Ammattimaisella mitoituksella maksimoidaan aurinko­sähkö­järjestelmän taloudellinen hyöty

Aurinko­paneeli­järjestelmän suunnittelussa on otettava huomioon nykyisen sähkönkulutuksen lisäksi mahdolliset tulevaisuuden hankinnat ja niiden vaikutus kulutukseen. Suomessa ei ole mahdollista varastoida aurinkopaneeleiden tuottamaa ylimääräistä sähköä talvea varten, vaan järjestelmä tulee mitoittaa siten, että kaikki paneelien tuottama sähkö voidaan käyttää itse kohteessa.

Aurinkopaneeleita asentavien yritysten sivuilla näkee usein referenssikuvia, joissa koko asuintalon katto on täytetty paneeleilla. Todellisuudessa on kuitenkin melko harvinaista, että kohteessa käytetään niin paljon sähköä, että näin suuren järjestelmän asentaminen olisi taloudellisesti järkevää. Ammattimaisesti tehty mitoitus onkin tärkein asia aurinkopaneelijärjestelmän hankinnan kannattavuuden kannalta.

Suomessa on tunnetusti melko synkkä talvi, jonka aikana aurinkopaneeleiden sähköntuotto jää vähäiseksi. Onkin hyvä tiedostaa, että vaikka aurinkopaneelit ovat paras mahdollinen tapa tuottaa sähköä itse, niin ainakaan toistaiseksi Suomessa ei pärjää vuoden ympäri pelkästään paneeleiden tuottamalla sähköllä, vaan sähköä on yhä ostettava myös sähköyhtiöltä.

Kesäaikaan taas on mahdollista tuottaa lähes kaikki päivän aikana tarvittava energia aurinkopaneeleilla ja näin minimoida ostettavan sähkön määrä. Järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että paneeleiden tuottama sähkö riittää kattamaan talon aurinkoisen ajan sähkönkulutuksen huhtikuun alusta syyskuun loppuun.

Järjestelmä mitoitetaan kohteen pohjakulutuksen ja tulevaisuuden hankintojen mukaan

Hieman kohteesta riippuen aurinko­sähkö­järjestelmä mitoitetaan kattamaan 20–35 % kohteen vuosittaisesta sähkön tarpeesta. Sivuiltamme löytyvän laskurin avulla voit selvittää sinun asuntosi kulutukseen sopivan järjestelmän.

Mitoituksessa käytetään apuna kohteen kiinteää sähkönkulutusta (nk. pohjakulutus), eli selvitetään, kuinka paljon sähköä asunnossa kuluu mihinkin aikaan päivästä, ja kuinka suuri osa tästä kulutuksesta on mahdollista tuottaa aurinkoenergialla. Pohjakulutukseen kuuluu esimerkiksi asunnon lämminvesivaraajan, maa- tai ilmalämpöpumppujen käyttämä energia.

Sopivaa järjestelmän kokoa arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon myös tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisesti kasvava energian tarve. Esimerkiksi sähkö- tai hybridiauton hankinta tai lämmitys- ja viilennysjärjestelmän uusiminen ovat asioita, joiden vaikutus sähkönkulutukseen on syytä tarkistaa ennen järjestelmän hankkimista.

Jos olet miettinyt jonkin tietyn kulutusta kasvattavan laitteen hankkimista lähitulevaisuudessa, kannattaa tämä ilmoittaa asiantuntijallemme jo suunnitteluvaiheessa, niin otamme sen huomioon järjestelmän mitoituksessa. Järjestelmän laajentaminen on toki mahdollista myöhemminkin, mutta kustannussyistä on kannattavaa asentaa kerralla sopivaksi mitoitettu järjestelmä.

Älyominaisuuksilla paneeleista kaikki hyödyt irti ja ylituotannosta hyvitys sähkölaskulle

Erilaisilla älyominaisuuksilla voi olla iso vaikutus aurinkosähkön hyödyntämisessä. Älyominaisuuksien avulla saadaan kohteen sähkönkulutusta ohjattua paneelien sähköntuotannon mukaan ja näin vähennettyä sekä ylituotannon määrää että ulkoisen sähkön ostotarvetta.

Ajoittain aurinkopaneelit tuottavat oikein mitoitettuinakin jonkin verran ylimääräistä sähköä, kun sähköntuotantoa on enemmän kuin kulutusta. Ylimääräinen sähkö ohjataan sähköverkkoon muiden käytettäväksi.

Me Lumo Energialla ostamme kaikkien asentamiemme järjestelmien ylituotannon, jolloin se ei mene hukkaan. Saat myymästäsi sähköstä reilun korvauksen, joka Lumo Energialla perustuu aina sähkön markkinahintaan. Asiakkaanamme voit hyödyntää maksamamme hyvitykset esimerkiksi talvella, kun sähkölasku on tyypillisesti isompi.

Selvitä sinun kulutuksellesi sopiva järjestelmä laskurillamme.

Selvitä kohteeseesi sopiva järjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio ?
Laskurin tulokset perustuvat keskimääräiseen sähköntuotantoon valitulla kWp-teholla Suomessa, sekä keskimääräiseen sähkön kokonaishintaan 14 snt / kWh, 100 % tuotannon omakäyttöasteella. Tarkemman arvion oman kohteesi sähköntuotantopotentiaalista saat myyjältämme.

0

Vuosittainen säästö

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.