Oikein mitoitettu aurinkopaneeli­järjestelmä maksimoi taloudellisen hyödyn

Oikein mitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä maksimoi taloudellisen hyödyn

Aurinkopaneelien hankinta on Suomessa hyvin kannattava investointi, kun järjestelmä on ammattimaisesti mitotettu. Järjestelmä tulee mitoittaa siten, että paneelien tuottama sähkö voidaan käyttää itse kohteessa. 

Aurinkopaneeleita asentavien yritysten sivuilla näkee usein referenssikuvia, joissa koko asuintalon katto on vuorattu paneeleilla. Todellisuudessa on kuitenkin melko harvinaista, että kohteessa käytetään niin paljon sähköä, että tällainen asennus olisi taloudellisesti järkevä. Ammattimaisesti tehty mitoitus onkin tärkein asia aurinkopaneelijärjestelmän hankinnan kannattavuuden kannalta.

Suomessa on tunnetusti melko synkkä talvi, jonka aikana aurinkopaneeleiden sähköntuotto jää vähäiseksi. Onkin hyvä tiedostaa, että vaikka aurinkopaneelit ovat paras mahdollinen tapa tuottaa sähköä itse, niin ainakaan toistaiseksi Suomessa ei pärjää vuoden ympäri pelkästään paneeleiden tuottamalla sähköllä, vaan sähköä on yhä ostettava myös sähköyhtiöltä. Aurinkopaneeleiden tuottamaa ylimääräistä sähköä ei ole mahdollista varastoida talvea varten.

Kesäaikaan taas on mahdollista tuottaa lähes kaikki päivän aikana tarvittava energia aurinkopaneeleilla ja näin minimoida ostettavan sähkön määrä. Järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että paneeleiden tuottama sähkö riittää kattamaan talon aurinkoisen ajan sähkönkulutuksen huhtikuun alusta syyskuun loppuun.

Järjestelmä mitoitetaan kohteen pohjakulutuksen ja tulevaisuuden hankintojen mukaan

Hieman kohteesta riippuen aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan kattamaan 20–35 % kohteen vuosittaisesta sähkön tarpeesta. Laskurimme avulla voit selvittää sinun asuntosi sähkönkulutukseen sopivan järjestelmän. Mitoituksessa käytetään apuna kohteen kiinteää sähkönkulutusta (nk. pohjakulutus), johon kuuluu esimerkiksi asunnon lämminvesivaraajan, tai maa- tai ilmalämpöpumppujen käyttämä energia. Kun kohteen sähkönkulutus on selvillä, lasketaan, kuinka suuri osa tästä kulutuksesta on mahdollista ohjata käyttämään aurinkoenergiaa. Tämän perusteella määritetään sopivan tehoinen järjestelmä.

Aurinkopaneelien tehosta ja vuosittaisen tuoton laskemisesta voit lukea tarkemmin täältä.

Sopivaa järjestelmän kokoa arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon myös tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisesti kasvava energian tarve. Esimerkiksi sähkö- tai hybridiauton hankinta tai lämmitys- ja viilennysjärjestelmän uusiminen ovat asioita, joiden vaikutus sähkönkulutukseen on syytä tarkistaa ennen järjestelmän hankkimista.

Aurinkosähkö mahdollistaa monien sähkölaitteiden käytön ilman huolta kasvavista sähkölaskuista. Jos olet miettinyt jonkin tietyn laitteen hankkimista lähitulevaisuudessa, kannattaa tämä ilmoittaa asiantuntijallemme jo suunnitteluvaiheessa, jotta hän osaa ottaa sen huomioon järjestelmän mitoituksessa. Jälkikäteen järjestelmän laajentaminen voi aiheuttaa melko paljon ylimääräisiä kustannuksia, jotka voidaan välttää hankkimalla kerralla oikein mitoitettu järjestelmä.

Älyominaisuuksilla paneeleista kaikki hyödyt irti ja ylituotannosta hyvitys sähkölaskulle

Erilaisilla älyominaisuuksilla voi olla iso vaikutus aurinkosähkön hyödyntämisessä, vaikka ne saattavatkin laskennallisesti pidentää järjestelmän takaisinmaksuaikaa. Älyominaisuuksien avulla saadaan kohteen sähkönkulutusta ohjattua paneelien sähköntuotannon mukaan ja näin vähennettyä sekä ylituotannon määrää että ulkoisen sähkön ostotarvetta.

Ajoittain aurinkopaneelit tuottavat oikein mitoitettuinakin jonkin verran ylimääräistä sähköä, kun sähköntuotantoa on enemmän kuin kulutusta. Me Lumo Energialla ostamme kaikkien asentamiemme järjestelmien ylituotannon, jolloin se ei mene hukkaan. Saat myymästäsi sähköstä reilun korvauksen, joka perustuu aina sähkön markkinahintaan. Lumo Energian asiakkaana voit hyödyntää maksamamme hyvitykset esimerkiksi talvella, kun sähkölasku on tyypillisesti isompi.

 

Selvitä sinun kulutuksellesi sopiva järjestelmä laskurillamme.

Aurinkopaneelilaskuri

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
399 €
Kulutuksen ohjaus
199 €
Kampanja-alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]