Oikein mitoitettu aurinkopaneeli­järjestelmä maksimoi taloudellisen hyödyn

Oikein mitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä maksimoi taloudellisen hyödyn

Tässä artikkelissa käsittelemme omakotitaloon hankittavan aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta. Lue mökille ja taloyhtiöön hankittavista aurinkosähköjärjestelmistä.

Aurinkosähköjärjestelmän oikea mitoitus on avainasemassa, jotta järjestelmän ostaminen on kannattavaa ja jotta taloudellinen hyöty voidaan maksimoida. Järjestelmä tulee mitoittaa niin, että kaikki paneelien tuottama sähkö voidaan käyttää itse kohteessa eikä ylituotantoa tulisi. Koska oikea mitoitus on tärkein asia aurinkosähköjärjestelmän kannattavuuden kannalta, on mitoitukseen hyvä käyttää ammattiapua.

Fyysiseltä kooltaan yksi standardimittainen aurinkopaneeli on noin 1 m x 1,65 m. Paneelien nimellisteho vaihtelee 270 ja 310 watin välillä. Tätä suurempitehoiset aurinkopaneelit ovat myös fyysisesti suurempia. Yksi standardikokoinen paneeli painaa vajaat 20 kg.

Aurinkosähköjärjestelmän voi olettaa olevan paikoillaan seuraavat 25 vuotta, ja siksi katon ikä ja mahdolliset kattoremontit ja huoltotyöt on hyvä miettiä ennen aurinkopaneeleiden hankkimista. Katon kantavuudesta ei kuitenkaan useimmiten ole huolta. Rakenteet ovat jykeviä, eikä oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä yleensä vie paljon pinta-alaa katolta.

Pohjakulutus viitoittaa oikean kokoisen järjestelmän

Usein näkee referenssikuvia, joissa koko asuintalon katto on vuorattu paneeleilla. Todellisuudessa on kuitenkin melko harvinaista, että kohteessa käytetään niin paljon sähköä, että tällainen asennus olisi taloudellisesti järkevä. Hieman kohteesta riippuen aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan niin, että sen tuotto kattaa 20–35 % kohteen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Täyttä omavaraisuutta ei siis kannata aurinkopaneeleinkaan omakotitalossa asuttaessa tavoitella.

Mitoituksessa hyödynnetään edellisten vuosien sähkönkulutuksen mittaustietoja. Miltei kaikissa sähkönkäyttöpaikoissa sähköenergian käytön kulutusta mitataan tunneittain. Jo yhden vuoden datasta saadaan melko hyvä kuva vähimmäiskulutuksesta, eli niin sanotusta pohjakulutuksesta.

Pohjakulutuksella tarkoitetaan siis energiamäärää, joka kohteessa vuorokaudessa vähintään kuluu aikana, jolloin aurinkosähkön tuottaminen olisi mahdollista. Pohjakulutukseen kuuluu esimerkiksi asunnon lämminvesivaraajan, maa- ja ilmalämpöpumpun käyttämä sähkö. Esimerkiksi yöaikaan pohjakulutus voi olla lähellä nollaa, mutta koska silloin ei ole mahdollista tuottaa aurinkosähköä, sitä ei tarvitse ottaa huomioon mitoituksessa.

Koska esimerkiksi uudisrakennuskohteessa mittaustietoja ei ole saatavissa, otetaan siinä tapauksessa lähtökohdaksi vastaavan rakennuksen kulutusprofiili. Lisäksi on huomioitava uudiskohteen sähkökäyttöisten laitteiden varustelutaso ja niiden energiankulutus.

Vuosituotto optimoidaan oikean kokoisella järjestelmällä

Kun kohteen sähkönkulutus on selvillä, lasketaan, kuinka suuri osa tästä kulutuksesta on mahdollista ohjata käyttämään aurinkoenergiaa. Näin määritellään, minkä tehoinen järjestelmä kohteeseen sopii.  Tavoitteena on lisätä pohjakulutusta hetkiin, jolloin aurinkosähköä on eniten saatavilla. Esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttö voidaan siirtää yöajasta päivään. Älykkäät järjestelmät auttavat tässä.

Aurinkosähköjärjestelmän tuotanto vaihtelee kuukaudesta riippuen – kesäaikaan sähköä saadaan luonnollisesti enemmän kuin talvella. Mitoituksessa tämä kannattaa huomioida niin, että kesällä sähköä jää myytäväksi sähköverkkoon. Näin toimimalla järjestelmän kevät- ja syysaikana tuottama sähkö riittää pidempään omiin tarpeisiin ja vuosituotto muodostuu kokonaisuudessaan suuremmaksi. Järjestelmä kannattaa siis mitoittaa niin, että paneeleiden tuottama sähkö riittää kattamaan aurinkoisen ajan sähkönkulutuksen huhtikuun alusta syyskuun loppuun.

Aurinkopaneelien tehosta ja vuosittaisen tuoton laskemisesta voit lukea tarkemmin täältä.

Ota huomioon sähkön tarve tulevaisuudessa

Järjestelmän oikeaa kokoa arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon tulevaisuuden suunnitelmat ja mahdollisesti kasvava energian tarve. Esimerkiksi sähkö- tai hybridiauton hankita tai lämmitys- ja viilennysjärjestelmän uusiminen ovat asioita, joiden vaikutus sähkönkulutukseen on syytä tarkistaa ennen järjestelmän hankkimista.

Aurinkosähkö mahdollistaa monien sähkölaitteiden käytön ilman huolta kasvavista sähkölaskuista. Jos olet miettinyt jonkin tietyn laitteen hankkimista lähitulevaisuudessa, kannattaa siitä kertoa aurinkosähköjärjestelmän suunnitteluvaiheessa, jotta se osataan ottaa järjestelmän mitoituksessa huomioon. Järjestelmän laajentaminen jälkikäteen on mahdollista, mutta se voi aiheuttaa melko paljon ylimääräisiä kustannuksia, jotka voidaan helposti välttää hankkimalla kerralla oikein mitoitettu järjestelmä.

Älykkäät järjestelmät tehostavat sähkönkulutusta

Jotta aurinkosähköjärjestelmästä saataisiin paras hyöty irti, tavoitteena on lisätä sähkönkäyttöpaikan pohjakulutusta hetkiin, jolloin aurinkosähköä on eniten saatavilla. Älykkäät järjestelmät auttavat tässä.

Älyominaisuuksien avulla kohteen sähkönkulutusta voidaan ohjata paneelien sähköntuotannon mukaan ja näin vähentää sekä ylituotannon määrää että sähköyhtiöltä ostettavan sähkön tarvetta. Esimerkiksi lämminvesivaraaja voidaan ohjata olemaan päällä silloin, kun aurinkosähkön tuotto on parhaimmillaan. Näin sähkön ostotarvetta voidaan tiputtaa noin viidenneksellä vuosittain.

Vaikka älyominaisuudet siis laskennallisesti pidentäisivätkin järjestelmän takaisinmaksuaikaa, niillä saattaa olla iso vaikutus aurinkosähkön hyödyntämiseen. Siksi niitä kannattaa harkita heti järjestelmän hankkiessaan.

Kannattaako järjestelmää ylimitoittaa ja myydä sähköä verkkoon?

Oikein mitoitettunakin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa ajoittain jonkin verran ylimääräistä sähköä silloin, kun sähköä kuluu vähemmän kuin mitä järjestelmä tuottaa. Aurinkopaneeleiden tuottamaa ylimääräistä sähköä ei voi varastoida talvea varten, joten ylituotanto kannattaa myydä takaisin sähköverkkoon, jolloin siitä saa korvauksen. Ylituotannon ostoon löytyy erilaisia sopimuksia ja eri sähköyhtiöt ostavat ylituotannon hieman eri hintaan.

Me Lumo Energialla ostamme kaikkien asentamiemme järjestelmien ylituotannon, jolloin se ei mene hukkaan. Saat myymästäsi sähköstä reilun korvauksen, joka perustuu aina sähkön markkinahintaan. Lumo Energian asiakkaana voit hyödyntää maksamamme hyvitykset esimerkiksi talvella, kun sähkölasku on tyypillisesti isompi.

Aurinkosähköjärjestelmää ei kuitenkaan kannata ylimitoittaa vain ajatuksenaan tienata järjestelmän ylituotannolla. Ylijäämäsähkön myynnin taloudellinen hyöty voi jäädä kolmeen senttiin, kun taas tuottamasi sähkö pienentää sähkölaskuasi jopa 13 senttiä.

Korvaus, jonka myynnistä saa, ei siis ole järkevä suhteessa investointiin. Jos järjestelmän ylimitoittaa, käytännössä takaisinmaksuaika pitenee ja jopa koko järjestelmän elinkaaren aikana saatava nettohyöty vähenee.

 

Tutustu tarjoamiimme ratkaisuihin

Takaisin Aurinkosähköjärjestelmän ostajan oppaaseen

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinkosähköjärjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
199 €
Kulutuksen ohjaus
299 €
Kampanja-alennus
-
Alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]