Aurinkopaneelit lukuina - aurinkoenergiaan investoiminen on taloudellisesti kannattavaa

Aurinkopaneelit lukuina - aurinkoenergiaan investoiminen on taloudellisesti kannattavaa

Usein aurinkopaneeleista puhuttaessa törmätään olettamukseen, että aurinkopaneelien hankinta ei ole Suomessa taloudellisesti kannattavaa. Tällainen mielikuva on valitettavan usein muodostettu ilman kunnollista perehtymistä aiheeseen. Nykypäivänä kuka tahansa voi saada merkittävää säästöä sähkölaskuun aurinkopaneelihankinnalla. Suomessa on mahdollista tuottaa lähes kaikki päivän aikana tarvittava energia aurinkopaneeleilla huhtikuusta syyskuuhun.

 

Aurinkopaneelien nimellisteho ja vuosituotto Suomen olosuhteissa

Aurinkopaneelijärjestelmää taloudellista hyötyä laskettaessa on olennaista tietää, kuinka paljon järjestelmä kykenee tuottamaan sähköä, eli kuinka tehokas järjestelmä on kyseessä. Järjestelmän nimellisteho ilmoitetaan yleensä wattipiikkeinä (Wp), ja yksittäisen paneelin teho watteina (W).

Yhden aurinkopaneelin wattimääräinen nimellisteho lasketaan laboratorio-olosuhteissa standardin mukaisella 1000 kWh / m2 säteilyteholla. Tämä tarkoittaa, että aurinko säteilee neliömetrin kokoiselle alueelle 1000 kWh yhden vuoden aikana. Yksi 300 W tehoinen aurinkopaneeli tuottaa edellä mainituissa olosuhteissa 300 kWh sähköä vuodessa. Tällöin 20 kpl 300 W paneelin, eli yhteensä 6 kWp-kokoisen järjestelmän teoreettinen vuosituotto on 6000 kWh.

Suomessa talvet ovat tunnetusti pimeitä, mutta pitkien kesäpäivien ansiosta vuosittainen säteilymäärä on meillä noin 800-900 kWh / m2, joka on samaa tasoa maailman suurimman aurinkoenergian hyödyntäjän, Saksan kanssa. Esimerkkinä käytetyn 6 kWp-kokoisen järjestelmän laskennallinen tuottoarvio Suomen olosuhteissa on näin ollen 5400 kWh vuodessa.

 

Taloudellinen kannattavuus on helppo laskea

Aurinkosähköstä saatavaa rahallista hyötyä mitataan yleensä sähkön keskiarvoisen hinnan mukaan. Tällä hetkellä sähkön verollinen kokonaishinta on noin 13 snt / kWh, kun lasketaan yhteen sähköstä maksettava hinta ja siirtohinta. Sähkön hinnat ovat jatkaneet tasaista nousuaan jo pitkään, eikä muutosta tähän ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Aurinkopaneeleiden avulla saatava vuosittainen säästö voidaan laskea yksinkertaisesti kertomalla järjestelmän vuosituottoarvio em. sähkön kokonaishinnalla. Esimerkkinä käytetyn 6 kWp järjestelmän kohdalla laskutoimitus olisi siis seuraava:

5400 kWh x 0,13 € = 702 € vuodessa.

 

Järkevin tapa mitata hankinnan kannattavuutta, on laskea siihen sijoitetun pääoman vuosittainen tuotto. Tämä voidaan laskea helposti jakamalla vuosittainen säästö järjestelmän hinnalla. Esimerkkinä käytetyn 6 kWp-kokoisen järjestelmän hinta on 7660 euroa. Tällöin laskutoimitus on seuraava:

702 / 7660 = 9,2 %

Sijoitettu pääoma, 7660 euroa kasvaa siis korkoa joka vuosi noin 9 %. Paneelien 25 vuoden tuotantotakuun aikana tämä tarkoittaa noin 17 600 euron tuottoa säästönä sähkölaskussa. Todennäköisesti paneelit toimivat vielä pitkään tuotantotakuun jälkeenkin.

 

Vuosittaisen säästön perusteella voidaan laskea myös, missä ajassa hankittu järjestelmä maksaa itsensä takaisin. Takaisinmaksuaika lasketaan jakamalla järjestelmän hinta vuosittaisella säästöä. Laskelma on siis seuraava:

7660 / 702 = 10,9 vuotta.

Järjestelmän laskennallinen takaisinmaksuaika nykyisellä sähkön hinnalla on siis noin 10-11 vuotta, jonka jälkeen kaikki paneelien tuottama sähkö on täysin ilmaista. Huomionarvoista on, että laskelmassa käytetty sähkön kokonaishinta tulee todennäköisesti jatkamaan vuosittaista nousuaan, jolloin pääoman tuotto kasvaa, ja takaisinmaksuaika lyhenee.

 

Edellä mainittu laskelma perustuu siihen, että kaikki kohteessa tuotettu aurinkoenergia käytetään kohteen omaan sähkönkulutukseen. Mikäli kuitenkin järjestelmä tuottaa enemmän sähköä, kuin mitä pystyt itse käyttämään, niin ostamme järjestelmäsi ylituotannon, jolloin se ei mene hukkaan, vaan saat sähköstä reilun korvauksen, joka perustuu aina sähkön markkinahintaan. Lumo Energian asiakkaana voit hyödyntää maksamamme hyvitykset esimerkiksi talvella, kun sähkölasku on tyypillisesti korkeampi.

 

Kiinnostuitko aurinkopaneelien hankkimisesta? Kokeile laskuriamme, jolla voit selvittää sinun kohteeseesi sopivan järjestelmän.

Selvitä kohteeseesi sopiva järjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
199 €
Kulutuksen ohjaus
299 €
Kampanja-alennus
-
Alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]