Kosonen toteaa olevansa erittäin tyytyväinen Lumo Energian tarjoamaan kokonaisuuteen, joka teki järjestelmän hankkimisesta vaivatonta. Nyt hän iloitsee oman sähkön tuottamisesta.
Aurinkosähköjärjestelmä on hankinta, joka saattaa vaatia pitkääkin harkinta-aikaa. Lopulta päätös on usein kuitenkin helppo tehdä. Näin sanoo myös Krista Kosonen, joka hankki aurinkosähköjärjestelmän vapaa-ajan asunnolleen viime kesänä.
– Tärkein syy aurinkosähköjärjestelmän hankkimiselle oli aurinkosähkön ekologisuus ja sen tuomat säästöt. Kohteessamme on hyvät mahdollisuudet aurinkosähkön tuottamiselle, joten halusimme hyödyntää ne.
Hankinta vaati kuitenkin ensin huolellisen pohjatyön. Kosonen kertoo vertailleensa eri toimijoita ja heidän tarjoamiaan järjestelmiä ja palveluja tarkasti.
– Lumo Energiaan päädyimme, koska saimme sieltä parhaan paketin parhaaseen hintaan. Palvelukokonaisuus oli kattavin, ja lisäksi meille oli muodostunut positiivinen kuva yrityksestä.
Huolellinen pohjatyö kannatti, ja valinta osoittautui oikeaksi.
– Olemme saaneet todella mahtavaa asiakaspalvelua. Suoraa, ystävällistä ja joustavaa, sanoo Kosonen hyvillään.
Kohteeseen mitoitettu järjestelmä tuottaa sähköä asiakkaan tarpeiden mukaan
Lumo Energian asiantuntija Esa Vanhoja kertoo Kososen kohteen olevan ihanteellinen aurinkosähkön tuotantoon, sillä se sijaitsee korkealla paikalla ja katon harja on melko tarkalleen itä-länsisuuntainen. Katon lape on siis kallellaan etelän suuntaan.
Kohteeseen hankittiin 18 360 W -tehoinen Half Cut -yksikidepaneelien järjestelmä. Järjestelmän kokonaisteho on 6,48 kWp, ja sen arvioitu vuosittainen sähköntuotanto kohteessa on reilut 6 000 kWh. Järjestelmän mitoituksessa otettiin huomioon kohteen hieman tavallista suurempi pohjakulutus sekä pääasiallinen käyttöaika, joka painottuu kevät- ja kesäkuukausille.
– Kohteessa on sähkölämmitys, joten järjestelmää mitoitettaessa tavoitteena oli, että asiakas saisi jo alkukeväällä tuotettua tehokkaasti sähköä kiinteistön lämmitystarpeeseen ja kesäaikaan aurinkosähköä olisi riittävästi käytettävissä myös hieman harmaammalla säällä. Näiden tarpeiden perusteella päädyimme asiakkaan kanssa yhdessä edellä mainittuun järjestelmään, Vanhoja selvittää.
Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen onnistui reissusta käsin
Kosonen pitää järjestelmän hankintaa kokonaisuudessaan erittäin helppona prosessina.
– Koko homma on mennyt erittäin sulavasti. Olin itse ulkomailla projektin aikana, ja kaikki oli todella vaivatonta, Kosonen kehuu.
Vanhoja sanoo, että aurinkosähköjärjestelmän hankintaan liittyvä suunnittelu tehdään nykyään usein etänä ilman fyysistä käyntiä paikalla. Tällöin asiakas lähettää asiantuntijoille valokuvat tarvittavista paikoista.
– Nyt asentajamme kävi kuitenkin paikan päällä tarkistamassa katon ja mahdolliset varjoja muodostavat esteet, koska asiakas oli pitkällä reissulla. Samalla asentaja suunnitteli kaapelointireitit ja invertterin sijoituspaikan.
– Hieman tavanomaisesta poiketen tällä kertaa vaadittiin myös ilmoitus paneelien asennuksesta rakennusvalvontaan. Hoidimme ilmoituksen tekemisen asiakkaan puolesta internet-kaavakkeella, ja asiakas kävi vahvistamassa ilmoituksen sähköisellä allekirjoituksella, Vanhoja lisää.
Oman tuotannon seuraamisen mahdollistava Vision-ohjelmisto on iso plussa
Järjestelmän asennus tapahtui kahden asentajan voimin yhdessä päivässä. Paneelit asetettiin kahteen riviin etelän puoleiselle katon lappeelle katon suuntaisesti. Katon kulma, noin 20 astetta, riittää hyvin nykyisillä yksikidepaneeleilla eikä lisäkallistusta tarvinnut tehdä.
– Asennuksen jälkeen suoritettiin vielä järjestelmän rekisteröinti sähköverkkoyhtiölle, ja asiakas sai pian tekstiviestillä luvan kytkeä järjestelmän päälle tuottamaan sähköä. Ilmoitimme järjestelmän käyttöönotosta myös asiakkaan sähkönmyyjälle mahdollisen ylituotannon myymistä varten, kertoo Vanhoja.
Järjestelmä varustettiin Green Energy Finlandin Vision-ohjelmistolla, josta Kosonen on voinut seurata voimalan sähköntuottoa heti sen käynnistämisestä lähtien.
Kosonen sanookin olevansa ilahtunut siitä, miten helppo järjestelmää on käyttää ja sen toimintaa seurata.
– Tuotannon seurantamahdollisuus oli palveluja vertaillessamme iso plussa. On kiva päästä seuraamaan, miten paneelit tuottavat sähköä. Jos en jotain seurannassa ole ymmärtänyt, olen heti saanut vastauksen kysymykseeni asiakastuesta, kertoo Kosonen tyytyväisenä.
– Tunnelmat hankinnasta ja koko prosessista ovat todella positiiviset!