Aurinkosähköjärjestelmä mökille

Elä “sivistynyttä” elämää myös kesämökissä, jota ei ole kytketty sähköverkkoon hankkimalla aurinkosähköjärjestelmän ja tuota omaa sähköä. Off the grid -ratkaisu on usein taloudellisesti järkevämpää kuin sähköjohtojen vetäminen mökille asti. Off the grid -aurinkosähköjärjestelmä tuottaa ja lataa sähköä akkuihin, joista sähköä voi käyttää muun muassa valaistukseen, ruoanlaittoon ja jääkaappiin.

On grid -järjestelmästä, eli aurinkosähköjärjestelmästä, joka on kytketty sekä kodin että yleiseen sähköverkkoon, voit lukea enemmän artikkelistamme Aurinkosähköjärjestelmä omakotitaloon.

 

Aurinkosähköjärjestelmäpaketti

Normaaliin aurinkosähköjärjestelmään kuuluu itse aurinkopaneelit, lataussäädin, kiinnitystelineet ja tietysti kaapelit. Jos kulutus on pientä, pärjää loogisesti pienemmällä 12 voltin paketilla ja jos kulutus on suurempaa, kannattaa miettiä tehokkaampaa 24 voltin pakettia. Lataussäätimiä löytyy erilaisia: perinteiset PWM- ja kehittyneemmät MPPT-säätimet sekä yhdistelmä invertterilataussäädin. Invertteri ei ole pakollinen osa aurinkopaneelijärjestelmässä, mutta on hyödyllinen lisä, koska silloin voit huoletta käyttää samoja laitteita niin kotona kuin mökilläkin.

 

Aurinkosähköjärjestelmä pienelle kesämökille

Jännite pienessä aurinkosähköjärjestelmässä kesämökille on 12 volttia. Pieniä 12 voltin tee se itse -aurinkosähköjärjestelmäpaketteja on saatavilla muutamilla satasilla. Ne ovat kuitenkin ensisijaisesti tarkoitettu pieneen kulutukseen, kuten pelkkään valaistukseen ja kännykän lataukseen. Tällaiseen tarpeeseen riittää n. 50–140 W aurinkopaneeliteho ja 100–250 Ah -akusto.

 

Huom. Jos ostat 12 voltin paketin ilman invertteriä, voit ladata tai käyttää ainoastaan 12 voltin laitteita. Jos kuitenkin hankit paketin lisäksi invertterin, joka muuntaa sähkön 230 voltiksi, voit ladata muitakin kodinkoneita.

 

Jääkaappi, pesukone … eli suurempi kulutus

Jos sinulla on enemmän sähkölaitteita mökillä, kannattaa hankkia tehokkaampi 24 voltin paketti, josta irtoaa tehoa pyörittää yllämainittujen lisäksi sekä jääkaappia, tv:tä että pesukonetta. Silloin invertteri myös usein kuuluu pakettiin. Invertteri, eli taajuusmuunnin, muuntaa tasavirran vaihtovirraksi, eli 230 V:n kotisähköksi.

200 W aurinkopaneelitehon ja 400 Ah akuston aurinkosähköjärjestelmä pystyy ylläpitämään jääkaappia ja valaistusta ongelmitta sateisenkin päivän ajan.

Huom. Jos aurinkosähköllä pyöritetään myös vesipumppua, järjestelmän pitää kestää ylimääräinen tehopiikki, joka syntyy vesipumpun käynnistyessä. Jos pumppu vetää 100 W, kun sitä käytetään, se voi vaatia jopa 300–400 W käynnistyessään.

Erilaisia lataussäätimiä

Kun valitset lataussäädintä ja aurinkopaneeleja, huomioi, että säätimen on kestettävä aurinkopaneelin suurinta jännitettä. Lataussäätimen teknisistä tiedoista tulee ilmetä, mikä on suurin teho jota säädin kestää – jolloin aurinkopaneeli valitaan pienemmällä tai samalla teholla.

 

Perinteinen PWM (Pulse Width Modulation)

PWM-tekniikka tarkoittaa, että lataussäädin lähettää lyhyitä lataussykkeitä nopeassa tahdissa akkuun. Jos akku on tyhjä, säädin lähettää pitkiä lataussykkeitä tiuhassa tahdissa, ja lataus on melkein jatkuva. Täyteen ladattuun akkuun tihkuu lyhyitä sykkeitä hitaaseen tahtiin, jotta akku ei tyhjene. PWM-säätimissä ei ole MPPT-säätimen tehoa nostavia ominaisuuksia, jolloin akku päättää jännitteen. 

 

Kehittyneempi MPPT (Maximum Power Point Tracking)

MPPT-lataussäädin on jopa 20 % tehokkaampi hyödyntämään auringon energiaa verrattuna PWM-lataussäätimeen. MPPT-lataussäädin säätää aurinkopaneelin ja akuston jännitettä maksimaalisen tehon saavuttamiseksi. MPPT-säädin toimii erinomaisesti etenkin kylmemmällä säällä.

 

Invertterilataussäädin-yhdistelmä

Invertterilataussäädin on invertteri, akkulaturi ja MPPT-säädin samassa paketissa. Se toimii kuten normaali säädin ja sekä lataa akut että muuttaa virran 230 V vaihtovirraksi.

 

Akkutehoja

Akku on aurinkosähköjärjestelmän sydän. Hyvä akku on ehdottomasti tärkein osa aurinkosähköjärjestelmässä; akku toimittaa sinulle sähkön, aurinkopaneeli oikeastaan ainoastaan lataa akun. Akkuja on monia erilaisia, mutta kannattaa hankkia sellainen, joka kestää syvälatausta. Älä osta montaa erilaista akkua, vaan pysy yhdessä sortissa, muuten vähemmän tehokas akku syö tehoja toisesta akusta. Juuri tämän takia on myös hyvä, että kaikki akut ovat saman ikäisiä. Kun olet kytkenyt akun järjestelmääsi, lataussäädin kontrolloi akkujen latausta, ettei se tyhjene liikaa tai ylikuumene.

 

Tutustu tarjoamiimme ratkaisuihin

Takaisin Aurinkosähköjärjestelmän ostajan oppaaseen

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinkosähköjärjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
199 €
Kulutuksen ohjaus
299 €
Kampanja-alennus
-
Alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]