Aurinkosähköjärjestelmä veneeseen, asuntovaunuun ja -autoon

Aurinkopaneelit ovat tehokas tapa muuntaa auringonvalo sähköksi, jota voidaan säilyttää akussa. Aurinkopaneeleja voidaan käyttää monessa paikassa, myös veneissä sekä asuntoautoissa ja -vaunuissa. Akkujen lataaminen näissä kulkuneuvoissa on usein hieman haasteellista – tarvitaan virtaa jääkaappiin, lämmittimeen, erilaisiin laitteisiin, valaistukseen ja niin edelleen ilman, että on pakko pitää moottori käynnissä turhaan tai metsästää sähköliitäntää. Aurinkosähköjärjestelmä on helppo ja tyylikäs ratkaisu, kiitos Suomen pitkien kesäpäivien. Vaikka aurinko ei paista koko aikaa, myös heikompi valo tuottaa energiaa.

 

Paljonko kapasiteettia tarvitset?

Kun suunnittelet aurinkosähköärjestelmän hankintaa veneeseen, asuntovaunuun tai -autoon, sinun kannattaa tarkistaa sähkönkulutuksesi, eli miten paljon laitteesi vievät virtaa ja miettiä, millaista akkukapasiteettia tarvitset sen kaiken pyörittämiseen. Mieti myös, missä yleensä matkustat veneelläsi – onko se usein kiinnitetty laituriin, mistä saat maasähköä vai oletko enemmän ulkosaaristossa, missä ei ole sähköä saatavilla. Samoin, jos olet asuntovaunulla tai -autolla liikenteessä – pysäköitkö auton rannan liepeillä vai isolla camping-alueella? Sillä, mistä suunnasta aurinko paistaa veneeseen ja autoon on myös suuri merkitys akkujen lataamisen.

 

Millaisia aurinkosähköjärjestelmiä löytyy liikkuvaan kotiin?

Aurinkosähköjärjestelmien hinta tuppaa nousta samalla, kun tehot nousevat. Taivutettavat aurinkopaneelit ovat usein hieman kalliimpia kuin jäykät, joten pienellä budjetilla saat enemmän tehoja jäykillä paneeleilla. mutta pitkässä juoksussa taivutettavat paneelit ovat käyttäjäystävällisimpiä. Taitettavat ja kannettavat aurinkopaneelit ovat helppo ottaa mukaan, mutta hieman vaikeampia kiinnittää.

Jäykät paneelit asennetaan parhaiten jalustaan tai kiinnikkeeseen, esimerkiksi veneen kaiteeseen. Jos haluat kiinnittää paneelit suoraan veneen tai auton runkoon kiinni, taivutettavat paneelit ovat parempi ratkaisu. Nämä voidaan liimata tai ruuvata paikoilleen.

 

Vaatimuksia aurinkosähköjärjestelmälle

Ensimmäinen vaatimus aurinkosähköjärjestelmälle on teho. Nykypäivän 100 W aurinkopaneeli on yhtä iso kuin vanha 70 W. Toinen tärkeä tekijä on sähköntuotanto: heikkolaatuisemmat aurinkopaneelit tuottavat vähemmän sähköä huonossa valossa tai jos on liian lämmintä ulkona. Haluat myös aurinkopaneelin, joka ei paina paljon ja jonka päällä voit kävellä – etenkin jos aurinkopaneeli on tulossa veneeseen.

Tarvitset myös lataussäätimen, koska aurinkopaneeli voi tuottaa korkeamman jännitteen kuin 14 V, jonka normiakku yleensä kestää. Ilman lataussäädintä akusto voi helposti hajota. Asenna lataussäädin niin lähelle akkua kuin mahdollista.

 

Miten asennat aurinkosähköjärjestelmän

Moni asentaa kaksi aurinkopaneelia, esim. 2 x 50 W mieluummin kuin yhden 100 W aurinkopaneelin, koska silloin voi maksimoida auringonvalon, vaikka joku osa autosta tai veneestä olisi varjossa.

 

Asennus veneeseen

Kun asennat aurinkosähköjärjestelmän veneeseen, tarvitset aurinkopaneelin (yksi tai useampia), lataussäätimen, johtoja ja akun, jota voi ladata. Vaikein osuus on usein se, miten sähkökaapelit vedetään veneessä: tee mahdolliset reiät pystypinnoissa, jotta vettä ei pääse sisään. Vaihtoehtoisesti voit myös liimata aurinkopaneelit paikoilleen. Vesitiiviit MC4-liittimet on suunniteltu kestämään kovia olosuhteita merellä. Merellä kondenssia tai vettä tunkeutuu helposti sisään kaapeliin ja hapettaa sen, mikä huonontaa sähköntuotantoa.

 

Flush-muotoilu tarkoittaa, että kaapeli liitetään aurinkopaneelin taakse helpottamaan asennusta ja käyttöä kaarevilla pinnoilla. Se tarkoittaa myös, ettei sinun tarvitse olla huolissaan siitä, että kompastut kaapeliliitäntään tai vahingossa potkit sen irti – mikä voi olla riskinä, jos liitännät ovat aurinkopaneelin etupuolella.

 

Asuntoauto ja -vaunu

Asuntovaunuissa ja -autoissa pätee samat säännöt kuin veneessä – mitä enemmän aurinkoa, sitä paremmin akku latautuu. Aurinkopaneelit voi liimata asuntovaunuun ja -autoon tai asentaa kehykseen tai matalaan jalustaan, jota voi kääntää tarpeen vaatiessa aurinkoa päin. Silloin on myös helpompaa pitää katto puhtaana. Irrallinen jalustallinen aurinkopaneeli on myös vaihtoehtoinen ratkaisu, jota voi siirtää auringon ”perässä”.

Huom. Jos matkustat pidemmälle pohjoiseen, aurinko paistaa matalammasta kulmasta, mikä vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän tuotantotehoon.

 

Vinkki!

Käytä asuntoautossa ja veneessä LED-valaistusta, jolla on pitkä käyttöikä ja joka käyttää murto-osan sähköä verrattuna tavalliseen hehkulamppuun.

 

Tutustu tarjoamiimme ratkaisuihin

Takaisin Aurinkosähköjärjestelmän ostajan oppaaseen

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinkosähköjärjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
199 €
Kulutuksen ohjaus
299 €
Kampanja-alennus
-
Alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]