Lumo Energia

Mitä tulee ottaa huomioon aurinkopaneelitarjouksia vertaillessa?

Mitä tulee ottaa huomioon aurinkopaneelitarjouksia vertaillessa?

Aurinko­sähkö­järjestelmä on arvokas ja pitkäaikainen hankinta, joten eri tarjoajia on hyvä verrata keskenään parhaan kokonaisuuden löytämiseksi omaan kohteeseen. Vertaamalla eri tarjoajien järjestelmiä ja kokonaisuuksia ennen valintaa saatat säästyä suurelta harmilta myöhemmin, kun järjestelmä ei toimikaan toivomallasi tavalla, tai se ei ole sinun tarpeisiisi sopiva. 

Tarjousten välillä voi olla suuriakin eroja myös hinnoissa ja komponenteissa, eikä edullisin tarjous usein ole kaikista paras vaihtoehto. Aurinko­sähkö­järjestelmän käyttöikä on monia kymmeniä vuosia, joten tarjouksen sisältöön ja järjestelmän komponentteihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Järjestelmän hankintahinnassa mahdollisesti saavutettua säästöä tulisikin verrata vuosikymmenten kuluessa saavutettuun säästöön, joka voidaan saavuttaa laadukkaalla kokonaisuudella.

Halvimmassa aurinkopaneelitarjouksessa on harvoin parhaat komponentit

Aurinko­sähkö­järjestelmän komponentit ovat merkittävässä asemassa tarjouksia vertailtaessa. Ostajan tulisi perehtyä tarjottujen komponenttien laatuun, tehokkuuteen ja takuuaikoihin.

Kaikkia aurinkopaneeleita ei ole suunniteltu Suomen olosuhteisiin sopiviksi, eikä edes Euroopassa valmistettu paneeli ole tae sen kestävyydestä Pohjolan ankarissa olosuhteissa. Kannattaakin varmistaa, että tarjotut paneelit on testattu kestävyydeltään ja ominaisuuksiltaan Suomen olosuhteisiin sopiviksi ja kuka testauksesta on ollut vastuussa. Useimmat laadukkaat paneelivalmistajat myöntävät paneeleille 25 vuoden tehontuottotakuun.

Varmista tarjouksen sisältämän invertterin sopivuus kohteeseen

Invertterien laadussa on suuriakin eroja. Jotkin invertterivalmistajat tarjoavat mahdollisuuden laajentaa takuun monikymmenvuotiseksi. Takuuaika ei kuitenkaan ole tae invertterin sopivuudesta kohteeseen.

Invertterin valinnassa on hyvä varmistaa sen pakkasen ja kosteuden kestokyky, sillä invertterit asennetaan usein talon ulkoseinään. Erityisesti Suomessa kannattaa antaa arvoa myös mahdollisimman pienelle käynnistysjännitteelle, sillä meillä suuri osa vuosittaisesta aurinkosähkön tuotannosta saadaan heikoissa valaistusolosuhteissa.

Laadukkaat aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmät kestävät kaikissa olosuhteissa

Myös kiinnitysjärjestelmän on syytä olla laadultaan kestävä ja soveltua Suomessa yleisesti käytettyihin kattotyyppeihin. Suomessa valmistetut kiinnitysjärjestelmät on usein testattu kestämään täällä tyypilliset tuuli- ja lumikuormat, ja niille myönnetäänkin tyypillisesti 30 vuoden takuu.

Kiinnitysjärjestelmän tulee myös rasittaa itse kattoa mahdollisimman vähän. Siksi se tulisi kiinnittää useammasta pisteestä, jolloin paino jakautuu tasaisesti.

Asiantunteva myyjä tekee tarjouksen kohteeseen sopivasta aurinko­sähkö­järjestelmästä

Jos tarjouksen järjestelmäkoon valinnassa on käytetty katon kokoa ensisijaisena perusteena, kannattaa miettiä, onko sen tuottama teho optimaalinen kohteen kulutukselle. Ammattimaisesti mitoitettu järjestelmä mitoitetaan ensisijaisesti kohteen sähkönkulutuksen perusteella, jolloin otetaan huomioon myös kohteessa käytettävien sähkölaitteiden tehontarve. Tulevaisuuden suunnitelmat on myös tarpeellista huomioida jo mitoitusvaiheessa, ja asiantunteva myyjä osaakin suositella tarpeen mukaan suurempitehoista järjestelmää tai varata tilaa myöhemmälle laajennukselle tehokkaammalla invertterillä.

Jos tarjouksessa mainittu vuosituottoarvio poikkeaa merkittävästi muiden samankokoisten järjestelmien tarjousten arvioista, kannattaa tähän suhtautua varovaisuutta noudattaen. Tyypillisesti aurinko­sähkö­järjestelmä tuottaa Suomessa noin 850 kilowattituntia wattipiikkiä kohden.

Varmista, mitä aurinkopaneelitarjouksen palvelukokonaisuuteen kuuluu

Useimmat toimittajat lupaavat järjestelmän asennuksen avaimet käteen -periaatteella. Kannattaa kuitenkin selvittää jo tarjousta pyydettäessä, mitä palvelukokonaisuus sisältää ja mitä se ei sisällä.

Luotettava myyjä tarjoaa tukipalvelun mahdollisia ongelmia varten. Aurinkopaneelit ovat monen kymmenen vuoden mittainen sijoitus, joten myös tukea tulisi olla saatavilla koko järjestelmän elinkaaren ajan.

Laadukkailla myyjillä on usein käytössä myös järjestelmän tuotannonseurantapalvelu, jonka avulla järjestelmän toimintaa voidaan seurata sekä havaita mahdolliset vikatilanteet. Parhaassa tapauksessa seurantaohjelma toimii automaattisesti, ja tietokoneohjelma ilmoittaa ongelmasta heti sen syntyessä. Näin ongelmaan voidaan reagoida ja järjestelmä saada takaisin toimintakuntoon nopeasti, jolloin vältytään rahan menetykseltä menetetyn tuotannon muodossa.

Myös järjestelmien asennusten takuuajat vaihtelevat. Laadukkaissa tarjouksissa on viiden vuoden takuu asennukselle.

Aurinkosähkön ylituotannon ostopalvelu on osa laadukasta kokonaisuutta

Jos tarjoukseen sisältyy niin sanottu verkkoakkupalvelu järjestelmän ylituotantoa varten, on syytä varmistaa myyjältä, miten palvelu toimii ja kuinka pitkään se on käytettävissä. Usein tämän kaltaista palvelua saatetaan tarjota järjestelmän yhteydessä muutamaksi vuodeksi. Se voi näkyä järjestelmän kalliimpana hankintahintana tai epäselvinä sopimusehtoina. Jos verkkoakkupalvelua ei ole saatavissa koko järjestelmän elinkaaren ajaksi samoilla ehdoilla, ei sitä kannata pitää hankinnan perusteena.

Ylituotantoa on mahdollista myydä myös sähkön pörssihintaan perustuvalla sopimuksella. Tällainen palvelu on kestävä tulevaisuuden kannalta, sillä tällöin myyjä ei sitoudu maksamaan ylituotetusta sähköstä sen markkinahintaa korkeampaa korvausta. Voidaankin olettaa, että voit myydä ylituotannon pörssiyhtiölle ajankohtaisella hinnalla vielä vuosienkin päästä.

 

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinko­sähkö­järjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio ?
Laskurin tulokset perustuvat keskimääräiseen sähköntuotantoon valitulla kWp-teholla Suomessa, sekä keskimääräiseen sähkön kokonaishintaan 14 snt / kWh, 100 % tuotannon omakäyttöasteella. Tarkemman arvion oman kohteesi sähköntuotantopotentiaalista saat myyjältämme.

0

Vuosittainen säästö

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.