Lumo Energia

Aurinko­sähkö­järjestelmä omakotitaloon

Aurinko­sähkö­järjestelmä hankitaan omakoti- tai rivitaloon yleensä korvaamaan mahdollisimman suuri osa ostettavasta sähköstä omalla tuotannolla. Vihreiden arvojen ohella tavoitteena on siis taloudellinen kannattavuus sähkölaskuja pienentämällä. Oikein mitoitettuna aurinko­sähkö­järjestelmä onkin erittäin kannattava hankinta.

Hankittaessa pientaloon soveltuvaa aurinko­sähkö­järjestelmää on olennaista miettiä, mihin tuotettua sähköä voidaan tai halutaan käyttää. Ilman erillistä akkua sähköä ei voida varastoida, joten tuotettu sähkö tulee käyttää oman kohteen sähköä kuluttaviin laitteisiin samalla, kun sitä tuotetaan. Ennen järjestelmän hankintaa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

 

Aurinko­sähkö­järjestelmä mitoitetaan vastaamaan tarpeita

Kuten yleisesti on tiedossa, meillä Suomessa aurinko paistaa aktiivisesti ja korkealta noin puolet vuodesta. Usein pientalokohteissa suuret sähkölaskut vaivaavat erityisesti juuri talvella eli silloin, kun aurinkosähkön tuotanto on melko vähäistä. Aurinko­sähkö­järjestelmän hankkiminen tällaiseen kohteeseen voikin tuntua hullunkuriselta ajatukselta.

Erilaisia virtuaalivarastoja kaupataan aktiivisesti esimerkiksi kotimyynnin yhteydessä. Tällöin saatetaan antaa mielikuva ylimääräisen sähkön tuottamisesta kesän aikana niin sanotusti varastoon, josta se voidaan käyttää talvella. Tämä ei kuitenkaan ole todellisuudessa teknisesti mahdollista, joten kannattaakin perehtyä tarkkaan myyjän tarjoamaan ratkaisuun ja erityisesti sen kestoon. Sopimustekniset ratkaisut, joissa ylituotannon ostava yhtiö maksaa myös siirron osuuden, ovat yleensä lyhytkestoisia, eivätkä maksa itseään todennäköisesti takaisin, sillä usein itse järjestelmän hinta on korkeampi tai sinulle saatetaan myydä tarpeettoman suuri järjestelmä.

Jos aurinko­sähkö­järjestelmään haluaa investoida juurikin taloudellisessa mielessä, on tärkeää miettiä, mihin kaikkeen sähköä voidaan käyttää sen tuotantohetkellä omassa kohteessa ja minimoida ylituotannon syntyminen. Aurinko­sähkö­järjestelmän teho kannattaa mitoittaa sen mukaan, että se kattaa kohteen pohjakulutuksen, lämmityksen ja viilennyksen sekä mahdolliset muut sähköä kuluttavat laitteet, joita voidaan käyttää tai ladata päivällä.

 

Aurinkosähköllä voidaan karsia lämmitys- ja viilennyskuluja

Vaikka sähkölämmitteisten kohteiden kulutus painottuukin selvästi enemmän talvelle, voidaan aurinkosähköä hyödyntää oikein mitoitetulla aurinko­sähkö­järjestelmällä tehokkaasti lämmityskulujen alentamiseksi. Yksi suurimmista sähkösyöpöistä ympäri vuoden on lämminvesivaraaja. Nykyisin sähkön siirtohintojen noustessa on yösähköstä saatava hyöty jäänyt jo melko pieneksi verrattuna aurinkosähkön hyödyntämiseen. Lisäksi koko ajan toiminnassa oleva varaajan vastus aiheuttaa piikkejä sähkönkulutukseen, ja ne näkyvät nopeasti myös sähkölaskulla.

Nämä piikit voidaan välttää ohjaamalla lämminvesivaraaja päälle aurinkopaneelien parhaan tuotannon mukaan ja olemaan päällä tarvittava aika, jotta käyttövesi pysyy vuorokauden ajan lämpimänä. Näin voidaan tiputtaa sähkön ostotarvetta noin viidenneksellä vuosittain. Toki aurinkopaneelien tuottama sähkö kattaa samalla myös kohteen pohjakulutuksen, joka muodostuu kodin muista jatkuvasti päällä olevista laitteista.

 

Mikäli sähkölämmitteinen koti on varustettu ilma- tai ilma-vesilämpöpumpulla, on tämän teho hyvä lähtökohta aurinko­sähkö­järjestelmän mitoitukselle. Aurinkoisena päivänä sekä ilmalämpöpumppu että aurinko­sähkö­järjestelmä toimivat yleensä täydellä teholla, jolloin sopivalla määrällä aurinkopaneeleita voidaan helposti kattaa ilmalämpöpumpun sähköntarve.

Maalämpöjärjestelmän toimintaan aurinko­sähkö­järjestelmä sopii erinomaisesti, ja tyypillisesti maalämpökohteissa pystytään tuottamaan noin neljäsosa vuosittaisesta sähköntarpeesta aurinkoenergialla. Maalämpökohteen järjestelmän mitoituksen apuna kannattaa käyttää kohteen pohjakulutusta eli selvittää, kuinka paljon sähköä kuluu kohteessa jatkuvasti. Aurinkopaneelit alkavat tuottaa sähköä jo maalis-huhtikuussa, joten parhaan hyödyn saamiseksi järjestelmä on suositeltavaa mitoittaa noiden kuukausien keskimääräisen pohjakulutuksen mukaan.

 

Käytä paljon sähköä kuluttavia laitteita ilmaiseksi aurinkosähköllä 

Aurinkopaneelien tuottama sähkö on täysin ilmaista – kannattaa siis ottaa siitä kaikki hyöty irti. Aurinkopaneelien omistajat kertovatkin usein sähkönkulutustottumusten muuttuneen niin, että aurinkosähkön parhaan tuotannon aikana pestään pyykit ja ladataan akut. Aurinkosähkö mahdollistaa monien sähkösyöppöjen laitteiden vapaamman käytön ilman huolta suurista sähkölaskuista.

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä entistä useampi ottaa myös näiden mahdollisen hankinnan tulevaisuudessa huomioon jo aurinkopaneelijärjestelmän kokoa mietittäessä. Mitoittamalla järjestelmä sopivan kokoiseksi lataukseen onkin mahdollista ajella jopa täyssähköautolla ilmaiseksi!

 

Tutustu tarjoamiimme ratkaisuihin

Lue lisää aurinko­sähkö­järjestelmän mitoituksesta

Takaisin Aurinko­sähkö­järjestelmän ostajan oppaaseen

Sähköä aina ajan­tasaiseen hintaan

Ota ohjat omiin käsiin ja käytä sähköä silloin, kun se on halvinta. Tuntispot-sopimuksessa hinta vaihtelee tunneittain Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaisesti.

  • Muuttuva kWh-hinta + marginaali 1,25 snt/kWh
  • Perusmaksu 0 €

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinko­sähkö­järjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio ?
Laskurin tulokset perustuvat keskimääräiseen sähköntuotantoon valitulla kWp-teholla Suomessa, sekä keskimääräiseen sähkön kokonaishintaan 14 snt / kWh, 100 % tuotannon omakäyttöasteella. Tarkemman arvion oman kohteesi sähköntuotantopotentiaalista saat myyjältämme.

0

Vuosittainen säästö

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)
Lisää artikkeleita

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

Arkisin ma-pe klo 9-18
09 4272 0444
Sähköpostitse
[email protected]
Löydät myös vastauksia usein kysytyt kysymykset sivulta.