Yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleista

Yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleista

Aurinkopaneelien hyödyntäminen kotitaloudessa on vielä suhteellisen uusi ja monille melko vieraskin asia. Kiinnostuksen herättyä ilmenee yleensä myös paljon kysymyksiä. Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin:

 

Mistä tiedän, kannattaako minun hankkia aurinkosähköjärjestelmä?

Aurinkopaneelien hankinta on kannattavaa kenelle tahansa omakoti- tai rivitaloasukkaalle – tai miksipä ei koko taloyhtiölle! Laskurillamme voit selvittää sinun tarpeeseesi sopivan järjestelmän.

 

Miten aurinkosähköjärjestelmä toimii?

Aurinkopaneelien toiminta perustuu valosähköilmiöön, jonka avulla paneelien aurinkokennot muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Paneelien tuottama sähkö kulkeutuu kaapeleita pitkin vaihtosuuntaajalle, eli invertterille, jonka tehtävä on muuttaa paneelien tuottama tasasähkö (DC) käyttökelpoiseksi vaihtosähköksi (AC). Invertteri on kytketty kiinteistön sähkökaapin pääsulakkeisiin, joiden kautta tuotettu sähkö ohjataan sähköä käyttäviin laitteisiin. Ylimääräinen sähköntuotanto, jota ei saada käytettyä kohteessa, ohjataan automaattisesti sähkömittarin kautta sähköverkkoon. Me Lumo Energialla ostamme asiakkaidemme tuottaman ylimääräisen sähkön Tuottaja-sopimuksella, jolloin saat siitä hyvän korvauksen. Toimitamme sinulle myös automaattisesti sähköä silloin, kun paneelisi eivät tuota tarpeeksi.

 

Paistaako Suomessa aurinko tarpeeksi?

Suomessa on mahdollista tuottaa jopa kolmasosa vuosittaisesta energiantarpeesta oikein mitoitetulla aurinkosähköjärjestelmällä. Alkukevään viileällä ja aurinkoisella kelillä aurinkopaneelien sähköntuottoteho on parhaimmillaan, ja kesäisin aurinko paistaa meillä pitkään, jonka ansiosta Suomen olosuhteissa tuotetaan aurinkoenergiaa yhtä tehokkaasti kuin muuallakin Euroopassa. Aurinkosähkön tuotto on parhaimmillaan maaliskuun alusta aina syyskuun lopulle saakka.

 

Entäs pilvi- tai sadepäivät?

Vaikka kirkas ja pilvetön sää onkin kaikista optimaalisin paneelin tuoton kannalta, aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä. Kun tuotantoa ei ole tarpeeksi, me toimitamme sinulle sähköä normaaliin tapaan. Järjestelmiemme vuosituottoarviot on laskettu Suomen keskiarvoisen vuosittaisen säteilymäärän mukaan eli pilvisten päivien vaikutus on aina huomioitu.

 

Minkä kokoinen järjestelmä minun pitäisi hankkia?

Oikein tehty mitoitus on tärkeää, jotta et maksa turhaan liian suuresta järjestelmästä! Liian suuri määrä aurinkopaneeleita pienentää järjestelmän hyötysuhdetta. On siis suositeltavaa kääntyä aina ammattilaisen puoleen mitoituksessa. Me autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan järjestelmän. Mitoituksessa on tärkeää ottaa huomioon myös mahdollisesti tulevaisuudessa kasvava energian tarve – aurinkopaneelien elinkaari on useita vuosikymmeniä!

Lue tästä artikkelimme mitoituksesta.

 

Mitä jos tuotan enemmän sähköä kuin mitä kulutan?

Me ostamme ylimääräisen sähkön sinulta automaattisesti! Maksamme sähköstä sähköpörssin tuntihintojen mukaisen korvauksen. Tuntihinnat ovat yleensä korkeimmillaan päiväsaikaan eli juuri silloin kun ylituotantoa yleisimmin syntyy. Jos talossasi ei ole sähkönkulutusta, esim. lomalla ollessasi, me ostamme automaattisesti järjestelmän tuottaman sähkön. Hyvitämme hinnan sähkölaskussasi silloin kun haluat – vaikkapa talven aikana, kun aurinkopaneelisi eivät tuota sähköä, ja sähkölaskut ovat yleensä isompia.

 

Maksavatko paneelit ikinä itseään takaisin?

Aurinkosähköjärjestelmällä säästät vuosittaisessa sähkölaskussa huomattavia summia! Oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa ja sijoitetun pääoman vuosittainen ”säästötuotto” on yleensä 6–10 %. Jos sijoitat esim. 10 000 euroa aurinkopaneeleihin, voit saada jopa 25 000 euron säästön vuosien kuluessa: aurinkopaneeleilla on 25 vuoden tuotantotakuu! Tässä sijoituksessa ei ole riskiä sen arvon menetyksestä. Sijoittamalla aurinkosähköön säästät siis selkeää rahaa!

Aurinkopaneelit lisäävät kiinteistön omavaraisuusastetta sekä parantavat sen energiatehokkuutta nostaen samalla myös kiinteistön arvoa!

Lue tästä artikkeli paneelien taloudellisesta kannattavuudesta.

 

Vaatiiko järjestelmä huoltoa?

Tavallisesti aurinkopaneelijärjestelmää ei tarvitse itse huoltaa. Sadevesi riittää pitämään paneelien pinnan puhtaana, joten niiden peseminen ei ole normaalisti tarpeellista. Myös lumi valuu paneelien pinnalta nopeasti alkukeväänä, kun aurinko alkaa paistaa. Todella lumiset tai likaiset aurinkopaneelit voidaan puhdistaa varovaisuutta noudattaen. Otathan kuitenkin aina ensin meihin yhteyttä ennen paneeleiden huoltoa!

 

Mitä jos paneeli menee rikki tai järjestelmään tulee vika?

Otathan aina ensin yhteyttä meihin, jos havaitset järjestelmässä vian! Kaikki takuuasiat hoituvat meidän kauttamme. Viallinen tai rikkinäinen paneeli tulee vaihdattaa tai korjauttaa meidän kauttamme, jotta vältytään takuun raukeamiselta.

 

Saako aurinkopaneeleista kotitalousvähennystä?

Yksityishenkilönä olet oikeutettu saamaan verovähennystä 40 % aurinkopaneelien asennustyön hinnasta. Olemme laskeneet alustavan kotitalousvähennyksen sinulle valmiiksi ja autamme myös tarvittaessa sen hakemisessa. Kotitalousvähennys ilmoitetaan Verohallinnon sivuilla tai kotiin lähetettävässä veroilmoituksessa.

 

Miten haen rahoitusta aurinkopaneelihankinnalle?

Hanki aurinkopaneelit vaivatta OP:n rahoituksella. Laske itsellesi sopiva kuukausierä laskurilla ja täytä hakemus helposti. Rahoitusta voi hakea täysi-ikäinen yksityishenkilö, joka asuu ja työskentelee pysyvästi Suomessa. Rahoitusta hakevalla henkilöllä pitää olla lisäksi säännölliset palkka- tai eläketulot sekä omistusasunto, johon perusparannus kohdistuu. Rahoituksen korot voi vähentää verotuksessa, ja asennustyöstä on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

  • Rahoitus 1 000–30 000 €
  • Joustava takaisinmaksuaika
  • Edullinen OP-prime -korko + 5,95 %
  • Laskutuspalkkio 5 €/kk
  • Kuukausi korotonta ja kulutonta maksuaikaa
  • Kaksi maksuvapaata kuukautta vuosittain
  • Voit maksaa koko luoton kerralla pois ilman lisäkuluja
  • Rahoitus kerryttää Osuuspankin omistajajäsenille OP-bonuksia
  • Rahoituksen korot verovähennyskelpoisia asuntolainan tapaan, kun rahoitetaan oman vakituisen asunnon perusparannusta

Selvitä kohteeseesi sopiva aurinkosähköjärjestelmä

0 kWp

Järjestelmän teho

4500 kWh

Vuosituottoarvio

0

Vuosittainen säästö
?
Hinta OVH
GEF Vision
399 €
Kulutuksen ohjaus
199 €
Kampanja-alennus
-
Alennettu hinta
Arvioitu kotitalusvähennys
-
Lopullinen hinta

0

Hinta-arvio sis. asennus
(Rahoitus alkaen €/kk)

Artikkelit

Asiakaspalvelu

Arvostamme asiakkaitamme ja siksi erotumme ensiluokkaisella ja tehokkaalla asiakaspalvelulla. Ota meihin yhteyttä, jos kaipaat apua sopimuksen teossa, palvelun käyttöönotossa tai vain haluat uuden, paremman sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–18.

Aukioloaikojen ulkopuolella lähetä tiedustelusi sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Asiakaspalvelun palvelupuhelimen hinnasto: paikallisverkkomaksu

09 4272 0444 [email protected]