Lumo Energia

Edullinen sähkösopimus – Näin saat sähkösi parhaaseen hintaan

Kun etsii edullista sähkösopimusta, voi törmätä toinen toistaan parempiin tarjouksiin. Halpaa sähköä etsivän kannattaa ottaa muutama asia huomioon ennen sähkösopimuksen solmimista.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta tekijästä: sähkönsiirrosta, sähköenergiasta ja veroista. Koska sähkönsiirron tarjoaa aina paikallinen verkkoyhtiö, ei sitä voi kilpailuttaa. Sähköenergian sen sijaan voi, ja kilpailun myötä markkinoilta onkin mahdollista löytää toinen toistaan edullisempia sähkösopimuksia. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit löytää itsellesi edullisimman sähkösopimuksen, ja mitä edullista sähkösopimusta etsiessä kannattaa ottaa huomioon.

 

Halpa sähkösopimus ei aina ole paras sähkösopimus

Edullista sähkösopimusta etsiessä kannattaa pitää mielessä, että halvin sähkösopimus ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Ennen kuin kiirehdit solmimaan halvinta mahdollista sähkösopimusta, muista tutustua sen ehtoihin ja hinnanmuodostusperiaatteisiin. Kerrotaanko tarjouksessa, kauanko sähköä on tarjolla tuohon hintaan ja miten hinta muodostuu mahdollisen tarjousjakson jälkeen?

Sopimuksen ehtojen ohella on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisessa asunnossa itse asuu, mihin sähköä kuluu ja millainen lasku sopii omaan elämäntilanteeseen. Oletko esimerkiksi valmis siihen, että sähkölaskun summa vaihtelee kuukausittain sähkön markkinatilanteen mukaan vai valitsetko mieluummin sopimuksen, jossa hinta pysyy aina samana sähkömarkkinoiden vaihteluista huolimatta?

Halpa sähkösopimus ei usein ole myöskään ympäristön kannalta edullisin vaihtoehto. Onkin aiheellista miettiä, onko valmis tekemään pienen lisäpanostuksen ja valitsemaan uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön. Tulevaisuuden kannalta kestävien valintojen arvo ei aina ole mitattavissa rahassa.

 

Ei perusmaksua – sähkösopimuksen suurin valttikortti

Sähköstä maksetaan kulutetuiden kilowattituntien perusteella. Sähkösopimukseen voi kuitenkin sisältyä perusmaksu, joka onkin yleensä arvoltaan suurin yksittäinen muuttuja eri sähkösopimuksien välillä. Perusmaksut saattavat olla muutamasta eurosta jopa viiteen euroon, mikä tekee vuodessa useita kymmeniä euroja.

Etenkin silloin, kun kulutus on matalaa ja sähkölaskut ovat pieniä, kannattaa huomioida, että perusmaksun osuus voi olla jopa puolet koko sähkölaskusta. Vaikka perusmaksun prosentuaalinen osuus sähkölaskusta on pienempi silloin, kun kulutusta on enemmän, säästää perusmaksuttoman sopimuksen tehdessään joka tapauksessa kymmeniä euroja vuodessa.

Joissain tapauksissa kulutuksen ollessa korkeaa voi olla aiheellista miettiä, valitseeko sopimuksen, jossa on hieman korkeampi kilowattituntihinta mutta ei perusmaksua vai sopimuksen, jossa on perusmaksu mutta hieman halvempi kilowattituntihinta. Tällaisessa tilanteessa järkevintä on selvittää oman kohteen vuosikulutusarvio ja laskea sen perusteella, kumpi sopimuksista tulee halvemmaksi.

 

Onko niillä senteillä sitten väliä ja mikä on halpaa sähköä?

Sähkö hankitaan sähköpörssistä, jossa sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Sähkön hinta on keskimäärin 5–7 senttiä/kWh, mutta hinta voi painua myös alemmas tai nousta ylemmäs. Vesivoimaa, joka on yleistä Pohjoismaissa, on yleensä hyvin tarjolla keväällä ja kesällä. Samalla tarve sähkölle usein hieman laskee. Edullisia sähkösopimuksia onkin usein tarjolla keväällä ja kesällä, kunhan liiallinen kuivuus ei pääse vaivaamaan.

Mitä suurempaa sähkön kulutus on, sitä suurempi merkitys on sillä, paljonko sähköstäsi maksat. Jos esimerkiksi asut kerrostaloasunnossa, jossa sähköä kuluu noin 2 000 kWh/vuosi, ei ole suurta merkitystä, maksaako kilowattitunti sinulle viisi vai kuusi senttiä: ero on kuukaudessa keskimäärin alle kaksi euroa.

Jos taas asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa sähköä kuluu noin 20 000 kWh/vuosi, on kilowattitunnin hinnalla selkeästi suurempi merkitys. Tällöin sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on viisi senttiä, tulee kuukaudessa keskimäärin lähes 17 euroa edullisemmaksi kuin sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on kuusi senttiä.

 

Toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sopimus, kumpi on edullisempi?

Koska sähkön hinta vaihtelee, tarjoavat sähkön myyjät erityyppisiä sopimuksia asiakkailleen. Sopimuksen hinta voidaan sitoa määräaikaan tai se voi vaihdella pörssihintojen mukaan. Tilastollisesti pörssisähkö tulee pitkässä juoksussa hieman edullisemmaksi kuin määräaikaiset sopimukset, joissa kilowattitunnilla on kiinteä hinta. Suurempi merkitys on kuitenkin sillä, miten asuu ja paljonko sähköä käyttää.

Kerrostaloasuntoon edullisin vaihtoehto on usein toistaiseksi voimassa oleva markkinahintainen sähkösopimus. Kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on sen verran matalaa, että vaikka kilowattitunnin hinta saattaa heitellä kuukausien välillä, sillä ei ole suurta vaikutusta sähkölaskun kokonaissummaan. Mikäli kuitenkin haluaa ennakoida kulujaan, voivat määräaikainen sopimus kiinteällä kilowattitunti- tai kuukausihinnalla olla sopivia vaihtoehtoja.

Mitä suurempi asunto ja enemmän asukkaita, sitä korkeampaa sähkön kulutus on. Monissa rivitaloasunnoissa ja omakotitaloissa käytetään sähköä myös lämmitykseen kylminä vuodenaikoina. Samaan aikaan sähkön hinta usein nousee pörssissä. Koska kasvava kulutus ja nousevat hinnat eivät ole hyvä yhdistelmä, suosittelemme sähkölämmitteisiin asuntoihin määräaikaisia sopimuksia, joissa kilowattitunnin hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan.

 

Kilpailuta sähkösopimuksesi kulutuksen tai kulujen muuttuessa

Sähkön kilpailuttaminen aika ajoin on keino varmistaa itselleen edullinen sähkösopimus. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa aina kun määräaikainen sopimus on päättymässä, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kulut muuttuvat tai omaan sähkönkulutukseesi tulee merkittäviä muutoksia – olipa kyse sitten muutosta tai sähköä paljon kuluttavien laitteiden hankinnasta.

Vinkkejä sähkösopimuksien vertailuun löydät täältä.

 

Näin löydät halvan sähkösopimuksen

  • Tutustu sopimuksen ehtoihin ja hinnanmuodostusperiaatteisiin
  • Mieti omaa sähkönkulutustasi ja sitä, miten paljon haluat ennakoida kulujasi
  • Valitse perusmaksuton sähkösopimus
  • Kilowattitunnin hinnalla on sitä suurempi merkitys, mitä enemmän sähköä kuluu
  • Sopimukset ovat usein edullisimmillaan keväällä ja kesällä

Suosittele meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 €

Lumo Energian asiakkaana sinulla on mahdollisuus muistaa ystävää rahanarvoisella edulla – ja nauttia edusta myös itse! Kun suosittelet meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 euron hyvityksen sähkölaskuistanne.

Asiakkaistamme 83,2 % suosittelisi meitä tuttavalleen todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti.

Lisätietoja kampanjasta saat asiakassuhteen solmittuasi Oma Lumo -palvelustamme.

Ihmisen kokoinen sähköyhtiö

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu Helsingin Vallilassa toimiva sähköyhtiö. Jo lähes 70 000 suomalaista on valinnut meidät sähköyhtiökseen. Asiakkaistamme 97,3 % piti sähköyhtiön vaihtamista helppona ja 76,1 % sai suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan. Tee juuri sinulle paras sähkösopimus ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon. 

Kokemuksia-sivulle

Lisää artikkeleita