Sähkösopimuksista ei juurikaan ole tarjolla opiskelija-alennuksia. Koska opiskelija-asunnossa, yksiössä tai kaksiossa, kuluu todennäköisesti vähän sähköä varustelusta riippumatta, on kuukauden sähkölasku yleensä noin viidestä kymmeneen euroa. Sentin halvempi kilowattitunti ei tuota isoa muutosta sähkölaskuun, mutta erilaiset lisämaksut ovat merkittäviä.
Pieneen asuntoon kannattaa valita joustava sopimus
Kerrostaloasuntoon edullisin vaihtoehto on usein toistaiseksi voimassa oleva markkinahintainen sähkösopimus, jossa kilowattitunnin hinta määräytyy kuukausittain sähköpörssin hintojen mukaan. Kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on sen verran matalaa, että vaikka kilowattitunnin hinta saattaa heitellä kuukausien välillä, sillä ei ole suurta vaikutusta sähkölaskun kokonaissummaan. Heittely sähkön hinnassa ei pienellä kulutuksella aiheuta taloudellista riskiä, ja talven mahdollisesti pari euroa isompi lasku korjaantuu kesän edullisina kuukausina.
Mikäli kuitenkin haluaa ennakoida kulujaan, voivat määräaikainen sopimus kiinteällä kilowattitunti- tai kuukausihinnalla olla sopivia vaihtoehtoja. Lue, miten erilaisia sähkösopimuksia kannattaa vertailla.
Valitse perusmaksuton sähkösopimus
Sähköstä maksetaan kulutetuiden kilowattituntien perusteella. Sähkösopimukseen voi kuitenkin sisältyä perusmaksu, joka onkin yleensä arvoltaan suurin yksittäinen muuttuja eri sähkösopimuksien välillä. Perusmaksut saattavat olla muutamasta eurosta jopa viiteen euroon, mikä tekee vuodessa useita kymmeniä euroja. Etenkin silloin, kun kulutus on matalaa ja sähkölaskut ovat pieniä, kannattaa huomioida, että perusmaksun osuus voi olla jopa puolet koko sähkölaskusta.
Esimerkiksi kerrostalokaksion sähkönkulutus on keskimäärin noin 200 kilowattituntia kuukaudessa. Tämä tarkoittaa viiden sentin kilowattituntihinnalla 10 euron sähkölaskua. Jos sopimukseen lisätään viiden euron perusmaksu, on se kolmasosa sähkölaskun kokonaissummasta. Valitse siis kerrostaloasunnon kulutukseen sopimus ilman perusmaksua, vaikka hieman korkeammalla kilowattituntihinnalla.
Ympäristöystävällinen sähkö on edullista
Sähkön alkuperä ja ympäristösertifikaatit vaikuttavat sähkölaskun loppusummaan samaan tapaan kuin sähkön kulutuskin. Edellä mainitulla kulutuksella Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelema EKOenergia maksaa noin euron kuukaudessa. EKOenergian tuotannossa on huomioitu sähköntuotantolaitosten laajemmat ympäristövaikutukset, ja EKOenergian valitsemalla sijoitat myös Ilmastorahastoon.
Suosittelemme kaikille sähkön alkuperäksi uusiutuvia energialähteitä. Kysynnän ja suosion myötä myös tuetaan kestävämmän ja puhtaamman sähkön tuotantoa yhteiskunnallisella tasolla. Energiateollisuus on merkittävässä roolissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, ja yksi tärkeimmistä tavoitteista on luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä.
Valitse sopimuksen tilauslomakkeella itsellesi sopiva, omien arvojesi mukainen alkuperä.
Tee sähkösopimus hyvissä ajoin
Sähkösopimus uuteen asuntoon olisi hyvä tehdä pari viikkoa ennen muuttoa, mutta mikäli olet myöhemmin liikkeellä, ei hätää. Verkkosivuiltamme voit tehdä sopimuksen viiden vuorokauden päähän. Jos muuton aikataulu on pikaisempi, suosittelemme olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse. Näin voimme varmistaa, että sopimus saadaan käsiteltyä ajoissa, ja sähkösopimuksesi on voimassa muuttopäivänä.
Ehditkö jo muuttaa? Jäikö sähkösopimus tekemättä?