Lumo Energia

Sähkön hinta – Miten sähkön hinta muodostuu ja mitä sähkö maksaa?

Sähkön hinta ja sen vaihtelun ymmärtäminen voi tuntua hankalalta. On kuitenkin hyvä ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, paljonko sähkö maksaa.  Näin voit tehdä parhaasi sen eteen, että omassa sähkösopimuksessasi on paras mahdollinen hinta.

 

Mistä sähkön hinta koostuu?

Kokonaisuudessaan sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta ja sähköverosta. Karkeasti ottaen kukin näistä muodostaa kolmanneksen kaikista sähkönkäytön kuluista. Sähkövero sisältyy sähkönsiirtolaskuun, ja kuten siirrosta ja sähköenergiasta, siitä maksetaan kulutuksen mukaan.

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, ja sähkönsiirtoyhtiö määräytyy sen mukaan, minkä yhtiön alueella sähkönkäyttöpaikka, esimerkiksi kotisi tai mökkisi, sijaitsee. Sähköenergian myyjän sen sijaan voi kilpailuttaa.

 

Miten sähkön hinta muodostuu ja mikä siihen vaikuttaa?

Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa sähkön hinnoista. Pörssissä sähkön hinta vaihtelee joka tunti, ja kauppaa käydään aina seuraavan päivän tunneittain vaihtuvista hinnoista. Kun myyjän ja ostajan tarjoukset kohtaavat, muodostuu hinta sähkölle.

Merkittävin tuntihintoihin vaikuttava tekijä on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Kun kysyntää on paljon, mutta tarjontaa vähän, sähkön hinta nousee. Kun taas kysyntää on vähemmän kuin tarjontaa, sähkön hinta laskee. Siksi sähkön hinta on usein korkeampi päivällä ja alhaisempi illalla ja yöllä, kun esimerkiksi teollisuus ei kuluta sähköä.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hintaan. Kylmällä säällä kysyntä on suurempaa kuin lämpimällä säällä. Tuulinen sää taas voi lisätä sähkön tuotantoa, mikä vaikuttaa tarjontaan positiivisesti, ja sateen määrä puolestaan vaikuttaa vesivoiman tarjontaan.

 

Sähkön markkinahinta vaikuttaa kaikkien sähkösopimusten hintoihin

Koska sähkön hinta on siis altis nopeillekin muutoksille, ja ostohinta vaihtelee, vaihtelee myös hinta, jonka kuluttaja sähköstä maksaa. Lyhyellä aikavälillä tapahtuvat muutokset eivät kuitenkaan näy välittömästi kaikkien sähkösopimusten hinnoissa. Päiväkohtaisten hintojen lisäksi sähkönmyyjä voi ostaa sähköä pörssistä pidempien sopimusten mukaisesti.

Nopeimmin ja jopa reaaliaikaisesti sähkön hinnan muutokset näkyvät pörssisähkösopimuksissa. Kuluttaja voi ostaa sähköä sähkönmyyjältä pörssihintaan, jolloin vaihtoehtona on yleensä tunneittain vaihteleva hinta tai pörssihintojen kuukauden keskihinta. Sähkönmyyjä lisää pörssihintoihin oman marginaalinsa sekä mahdollisen perusmaksun.

Sähkön pörssihinta vaikuttaa myös muiden sähkösopimusten hintoihin. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hintaa voidaan sopimusehtojen mukaisesti päivittää esimerkiksi neljä kertaa vuodessa vastaamaan sähkön yleistä hintatasoa. Pörssihinta ja hintakehityksen ennusteet vaikuttavat myös siihen, mihin hintaan tarjotaan määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa hinta on sidottu pidemmälle aikavälille.

 

Miten sähkön hinta kehittyy? Sähkön hinta talvella ja kesällä

Sähkön hinta siis muodostuu sähköpörssissä, ja suurin hintaan vaikuttava tekijä on kysyntä ja tarjonta. Kysyntään ja tarjontaan vaikuttavat sääolosuhteet ja tarve sähkölle. Selvimmin tämä näkyy talven ja kesän välillä sähkön hinnoissa.

Kylminä talvina sähköä lämmitykseen, joten kysyntää on paljon – usein enemmän kuin tarjontaa. Kesällä tilanne on usein päinvastoin. Kysyntää sähkölle on vähemmän, ja toisaalta esimerkiksi vesivoiman tuotanto pitää tarjonnan tasaisena. Poikkeuksiakin toki on: jos kesä on erittäin kuuma ja kuiva, tarjontaa voi olla paljon kysyntää vähemmän.

 

Sähkön hinnan seuraaminen: Pörssisähkön hinta nyt, tunneittain, yöllä ja talvella

Sähkön hintaa voi seurata pohjoismaisen sähköpörssi Nord Poolin verkkosivuilla, jossa voi tarkkailla seuraavalle päivälle asetettuja sähkön hintoja. Verkkosivuilta näkee myös sähkön hinnan historiallista dataa. Nord Poolin hintoja tarkkaillessa on hyvä muistaa, että niihin lisätään arvonlisävero sekä myyjän marginaali.

Sähkön hinnan seuraaminen on hyödyllistä erityisesti silloin, jos ostat sähköä spot-hintaan, eli maksat sähköstä joka tunnilta eri hinnan. Nord Poolin verkkosivuilla julkaistaan joka päivä klo 13 seuraavan päivän hinnat. Selvittämällä seuraavan päivän halvimmat tunnit voit hyödyntää ne sähkön kulutuksessa.

Lumo Energian ajankohtaiset hinnat sähkösopimuksille tarkistat helposti verkkosivultamme.

 

Mitä sähkö maksaa siirtokuluineen?

Sähkön hintaa siirtokuluineen on vaikea arvioida yleisellä tasolla, koska se ei ole kaikille sama. Sähköenergian hinta riippuu siitä, millaisen sähkösopimuksen on itselleen valinnut. Sähkönsiirron hinta puolestaan määrittyy sen mukaan, minkä verkkoyhtiön alueella sähkönkäyttöpaikka sijaitsee.

Sähkönsiirto maksaa kaikille saman yhtiön asiakkaille saman verran, mutta yhtiöiden välillä on eroja siirtohinnoissa. Sähkönsiirron hinta muodostuu perusmaksusta ja talouteesi siirrettävän sähkön määrästä. Se, paljonko kulutat sähköä, vaikuttaa siis myös sähkönsiirtolaskuusi.

Sähkönsiirtoyhtiöt ylläpitävät ja kehittävät sähköverkkoja ja vastaavat mahdollisten myrskyjen jälkien siivoamisesta ja korjaamisesta aiheutuneista kuluista. Kaupunkialueiden ulkopuolella sähköverkko on alttiimpi luonnonilmiöille, mikä kasvattaa ylläpito- ja korjauskustannuksia. Nämä kulut vaikuttavat siirtohintoihin.

 

Mikä on sähkön hinta yksiössä? Entä omakotitalossa tai rivitalossa?

Koska sähkön hintaan vaikuttaa moni asia, ei ole suoraa vastausta siihen, paljonko sähkö maksaa esimerkiksi yksiössä, omakotitalossa tai rivitalossa. Asiaan vaikuttaa asunnon koko, lämmitysmuoto, asukkaiden määrä ja se, onko asunnossa monia erityisen paljon sähköä kuluttavia laitteita. Esimerkiksi sähkölämmitys, lattialämmitys ja erilaiset kodinkoneet voivat vaikuttaa merkittävästikin sähkönkulutukseen. Tästä artikkelista voit lukea tarkemmin, paljonko yleisimmät sähkölaitteet kuluttavat sähköä.

On kuitenkin joitain karkeita arvioita, joiden perusteella sähkönkulutusta ja sen myötä sähkönkäytön kuluja voi arvioida. Esimerkiksi kaukolämmitteisessä kerrostaloyksiössä sähköä kuluu noin 1 000 kWh vuodessa, kolmiossa puolestaan noin 3 000 kWh. Rivitalokolmiossa, jossa ei ole käytössä sähkölämmitystä, sähköä kuluu noin 4 000 kWh vuodessa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa noin 20 000 kWh vuodessa. Tarjolla on myös erilaisia laskureita, joiden avulla voi arvioida sähkönkulutusta.

 

Kuinka laskea sähkön hinta vuodessa, kuukaudessa ja vuorokaudessa?

Sähkön hinnan arvioiminen omassa asunnossa on helppoa vuosikulutusarvion avulla. Asuntosi vuosikulutusarvion näet sähkölaskustasi. Kun vuosikulutusarvio on selvillä, voit laskea vuosittaisen sähkönkulutuksen hinnan kertomalla kulutuksen sähkön hinnalla.

Jos siis asuntosi vuosikulutusarvio on esimerkiksi 2 000 kWh ja sähkön hinta 5 snt/kWh, on laskukaava seuraava: 2 000 * 0,05 € = 100 €. Sähkölaskusi olisi siis näin ollen 100 € vuodessa. Jos sähkösopimuksessa on perusmaksu, tulee myös se muistaa laskea mukaan. Lisäksi on otettava huomioon sähkön siirtohinta, jonka vuosittaiset kulut voi laskea samaan tapaan kuin edellä.

Kun olet laskenut vuosittaiset kulut, on sen perusteella helppo jakaa kulut myös kuukaudelle tai vuorokaudelle.

Jos olet muuttamassa uuteen asuntoon, eikä sinulla ole tiedossa sen vuosikulutusarviota, voit arvioida sähkön käyttöä karkeasti asunnon koon, asukkaiden määrän ja esimerkiksi lämmitystavan perusteella. Voit löytää verkkosivustoilta erilaisia laskureita arvioiden tekemiseen.

 

Lumo Energian sähkön hinnat

Me Lumo Energialla tarjoamme sopimukset aina reiluun hintaan. Halusitpa sitten ajantasaisen pörssihinnan tai määräaikaisen sopimuksen lyhyeksi tai pitkäksi aikaa, meiltä löydät ne kaikki.

Suosittele meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 €

Lumo Energian asiakkaana sinulla on mahdollisuus muistaa ystävää rahanarvoisella edulla – ja nauttia edusta myös itse! Kun suosittelet meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 euron hyvityksen sähkölaskuistanne.

Asiakkaistamme 83,2 % suosittelisi meitä tuttavalleen todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti.

Lisätietoja kampanjasta saat asiakassuhteen solmittuasi Oma Lumo -palvelustamme.

Ihmisen kokoinen sähköyhtiö

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu Helsingin Vallilassa toimiva sähköyhtiö. Jo lähes 70 000 suomalaista on valinnut meidät sähköyhtiökseen. Asiakkaistamme 97,3 % piti sähköyhtiön vaihtamista helppona ja 76,1 % sai suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan. Tee juuri sinulle paras sähkösopimus ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon. 

Kokemuksia-sivulle

Lisää artikkeleita

Usein kysytyt kysymykset

Mistä sähkön hinta koostuu?

Kokonaisuudessaan sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta ja sähköverosta. Karkeasti ottaen kukin näistä muodostaa kolmanneksen kaikista sähkönkäytön kuluista. Sähkövero sisältyy sähkönsiirtolaskuun, ja kuten siirrosta ja sähköenergiasta, siitä maksetaan kulutuksen mukaan.

Mikä sähkön hintaan vaikuttaa?

Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa sähkön hinnoista. Pörssissä sähkön hinta vaihtelee joka tunti, ja kauppaa käydään aina seuraavan päivän tunneittain vaihtuvista hinnoista. Merkittävin tuntihintoihin vaikuttava tekijä on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Kysyntään ja tarjontaan puolestaan vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteet.

Mitä maksaa kWh sähköä?

Sähkösopimusten hinnat vaihtelevat, ja ne ovat olleet viime vuosina n. 5–7 snt/kWh. Talvella 2021 hinta alkoi nousta, ja vuonna 2022 sähkön hinta on ollut aiempaa korkeammalla. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Vuonna 2019 sähkön spot-keskihinta pörssissä oli 5,46 snt/kWh, vuonna 2020 3,47 snt/kWh ja vuonna 2021 8,97 snt/kWh. Vuonna 2022 kWh-hinnat ovat nousseet, ja kesäkuussa 2022 keskimääräinen kWh-hinta sähköpörssissä oli 17,37 senttiä. Edellä mainitut hinnat sisältävät alv. 24 %, mutta eivät sähkön myyjän marginaalia.
 

Mitä sähkö maksaa vuodessa?

Sähköenergian hinnan arvioiminen omassa asunnossa on helppoa vuosikulutusarvion avulla. Asuntosi vuosikulutusarvion näet sähkölaskustasi. Kun vuosikulutusarvio on selvillä, voit laskea vuosittaisen sähkönkulutuksen hinnan kertomalla kulutuksen kilowattitunnin hinnalla. Lisää mahdollinen perusmaksu laskutoimitukseen vasta sen jälkeen. Lisäksi on otettava huomioon sähkön siirtohinta, jonka vuosittaiset kulut voi laskea samaan tapaan kuin edellä.

Onko pörssisähkö edullista?

Tilastojen mukaan pörssisähkösopimus on edullisempi vaihtoehto kuin määräaikaiset sähkösopimukset. Kuluttajan tulee varautua isoihinkin heittelyihin sähkön hinnassa, mutta pitkällä tähtäimellä pörssisähkösopimuksella säästää.

Miten voin seurata sähkön markkinahintaa?

Sähkön markkinahintaa voi seurata pohjoismaisen sähköpörssi Nord Poolin verkkosivuilla, jossa voi tarkkailla seuraavalle päivälle asetettuja sähkön hintoja. Verkkosivuilta näkee myös sähkön hinnan historiallista dataa. Nord Poolin hintoja tarkkaillessa on hyvä muistaa, että ne eivät sisällä arvonlisäveroa tai myyjän marginaalia.