Lumo Energia

Kilpailuta sähkösopimuksesi – saat säästöä helposti ja nopeasti

Sähkösopimuksen kilpailuttamalla voi säästää sievoisen summan, ja sähkösopimus kannattaakin kilpailuttaa tasaisin väliajoin. Moni jättää sähkön kilpailuttamisen kuitenkin edelleen tekemättä. Lue vinkkimme kilpailuttamiseen.

 

Sähköenergian myynnin voi kilpailuttaa, sähkönsiirtoa ei

Kuluttajalle sähköstä maksettava hinta muodostuu sähköenergian myynnistä ja sähkönsiirrosta. Sähköenergian myyjän kukin voi valita itse, mutta siirtoyhtiö määräytyy sen mukaan, missä sähkönkäyttöpaikka sijaitsee. Sähkönsiirtoa ei siis voi kilpailuttaa.

Sähköenergian kilpailuttaminen on ollut suomalaisille kuluttajille mahdollista vuodesta 1998. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on ilmaista, ja sen voi tehdä niin usein kuin haluaa. Silti moni jättää sen edelleen tekemättä.

 

Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on helppoa ja tuo säästöä

Sähkösopimuksen kilpailutus poikkeaa hieman esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien kilpailuttamisesta, joita kilpailuttaessa voi säästön lisäksi saada toimivammat yhteydet. Sähkön kilpailuttaminen ei kuitenkaan paranna itse sähkön laatua: se on tasaista ja toimii samalla tavalla myyjästä riippumatta.

Sähkön kilpailuttamisessa suurin porkkana onkin saatu säästö sähkölaskussa. Myös asiakaspalvelun laatu ja luotettavuus voivat olla merkittäviä syitä kilpailuttaa sopimus ja vaihtaa sähköyhtiötä. Sähköyhtiöt myös tarjoavat asiakkailleen erilaisia etuja ja lisäpalveluita, ja joillekin ne voivat olla merkittävä syy vaihtaa myyjää.

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa useammalla eri tavalla. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen netissä on helppoa. Voit vertailla hintoja sähköyhtiöiden verkkosivuilla tai Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi-sivustolla. Voit myös ottaa yhteyttä eri sähköyhtiöihin ja pyytää heiltä tarjousta. Hintojen vertailu useammasta eri paikasta voi olla järkevää, jotta saat hyvän kuvan sähkön sen hetkisestä hintatasosta, etkä haksahda tarjouksiin, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta.

Kun sitten olet löytänyt sinulle parhaan sähkösopimuksen, riittää, että teet sopimuksen uuden myyjän kanssa. Myyjä hoitaa tiedot sopimuksesta sekä vanhalle sähköyhtiöllesi että sähkönsiirtoverkolle. Sähkösopimuksen kilpailutus ei siis ole kovinkaan monimutkaista.

 

Mitä pitää ottaa huomioon, kun kilpailuttaa sähköä?

Sähkön kilpailuttamista varten on hyvä olla tiedossa oma vuosikulutusarvio. Näin on helpompi arvioida, mitä sähkö tulee todellisuudessa eri sopimuksilla kustantamaan. Pelkkä kilowattituntien sentteinä ilmoitettu hinta ei välttämättä auta muodostamaan käsitystä sähkölaskun suuruudesta tai sopimusten välisistä hintaeroista.

Kun kilpailutat sähkösopimusta, mieti omaa elämäntilannettasi ja miten sähköä käytät. Minkä kokoinen asuntosi on, miten asuntosi lämmitetään ja onko sinulla erityisen paljon sähköä kuluttavia laitteita, joita käytät usein. Pystytkö ohjailemaan sähkön kulutusta vuorokauden eri tunneille vai kuluuko sähköä tasaisesti päivän mittaan. Haluatko vakautta ja ennustettavuutta hintaan vai oletko valmis elämään sen mukaan, miten pörssissä hinnat muuttuvat – toisinaan eduksesi, toisinaan taas ei.

Jotta erilaisten sähkösopimusten kilpailuttaminen olisi mahdollisimman selkeää, suosittelemme vertailemaan samantyyppisiä sopimuksia keskenään. Hintojen vertaileminen ei ole järkevää, jos sopimusten ehdot tai hinnanmuodostus poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Päätä siis ensin, haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Suurin osa sähkösopimuksista on yleissähkösopimuksia, mutta mikäli haluat erillisen hinnan yö- ja päiväajoille tai kesälle ja talvelle, vertaile tällaisia sopimuksia keskenään.

Muista ottaa huomioon myös sähkön alkuperä. Sähkön hinta voi olla hieman korkeampi silloin, kun valitset uusiutuvan energian, mutta jos koet sen vastaavan arvojasi, mieti, oletko valmis maksamaan euron tai kaksi kuukaudessa lisää.

 

Milloin sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin, esimerkiksi kerran vuodessa. Sähkösopimus on helppo kilpailuttaa esimerkiksi silloin, kun määräaikainen sähkösopimuksesi päättyy. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, kilpailuta sopimuksesi, jos sinusta tuntuu siltä, että nykyinen sopimuksesi ei palvele sinua enää tai haluat tietää, voisitko karsia kulujasi vaihtamalla myyjää.

Muista kilpailuttaa sähkösopimus myös aina muuton yhteydessä, koska silloin sinun täytyy joka tapauksessa solmia uusi sopimus uuteen kotiin. Määräaikaisetkin sähkösopimukset katkeavat muuttotilanteessa, joten voit siis kilpailuttaa sopimuksen aina muuttotilanteessa.

Mikäli voit vaikuttaa siihen, mihin vuodenaikaan kilpailutat sähkösopimuksesi, suosittelemme kevättä ja kesää. Sähkön hinta on usein silloin alempana kuin talvella, koska kysyntää on vähemmän ja tarjontaa enemmän. Myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat tällöin matalampia hintakehityksen ennusteiden ollessa suotuisampia.

 

Paljonko sähkön kilpailuttamisella voi säästää?

Sähkösopimuksen kilpailuttamisen tuoma säästö riippuu paljon siitä, millaisessa asunnossa asuu ja paljonko sähköä kuluu. Vuosittaiset säästöt voivat olla kymmenistä euroista satoihin euroihin riippuen sopimusten välisistä hintaeroista ja siitä, miten paljon sähköä omassa taloudessa kuluu. Sentin muutos kilowattitunnin hinnassa tarkoittaa noin 20 % muutosta sähkölaskun summassa.

Jos siis esimerkiksi asut kerrostaloasunnossa, jossa sähköä kuluu noin 2 000 kWh/vuosi, se, maksaako kilowattitunti sinulle viisi vai kuusi senttiä tarkoittaa kuukaudessa keskimäärin noin kahden euron muutosta.

Jos taas asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa sähköä kuluu noin 20 000 kWh/vuosi, sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on viisi senttiä, tulee kuukaudessa keskimäärin lähes 17 euroa edullisemmaksi kuin sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on kuusi senttiä.

Sähkösopimukseen voi myös sisältyä perusmaksu, joka saattaa olla muutamasta eurosta jopa viiteen euroa. Etenkin silloin, kun kulutus on matalaa ja sähkölaskut ovat pieniä, kannattaa huomioida, että perusmaksun osuus voi olla jopa puolet koko sähkölaskusta. Vaikka perusmaksun prosentuaalinen osuus sähkölaskusta on pienempi silloin, kun kulutusta on enemmän, säästää perusmaksuttoman sopimuksen tehdessään joka tapauksessa kymmeniä euroja vuodessa.

Joskus voi olla aiheellista miettiä, valitseeko sopimuksen, jossa on hieman korkeampi kilowattituntihinta mutta ei perusmaksua vai sopimuksen, jossa on perusmaksu mutta hieman halvempi kilowattituntihinta. Tällaisessa tilanteessa järkevintä on selvittää oman kohteen vuosikulutusarvio ja laskea sen perusteella, kumpi sopimuksista tulee halvemmaksi.

Koska pörssisähkösopimusten hinta on periaatteessa sama kaikille, pörssisähkön kilpailuttamisessa kuluttajan tulee huomioida sähkönmyyjän marginaali ja kuukausimaksu, jotka vaikuttavat asiakkaalle muodostuvaan lopulliseen hintaan.

Lue myös, miten löydät edullisen sähkösopimuksen ja miten vertailla sähkösopimuksia.

 

Muista nämä, kun kilpailutat sähköyhtiöitä

 • vertaile samantyyppisiä sopimuksia
 • tarkista, sisältyykö hintoihin tarjousjaksoja
 • ota huomioon sähkön alkuperä

 

Määräaikainen sähkösopimus

 • sähkön kWh-hinta ei muutu sopimuskauden aikana
 • sopimuskausi sitoo sekä myyjää että asiakasta
 • sopii erityisesti korkeaan kulutukseen
 • kilpailutettaessa huomioi sekä senttihinta että perusmaksu

 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

 • sähkön hinta vaihtelee pörssihintojen mukaisesti
 • sopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla
 • sopii erityisesti matalaan kulutukseen ja silloin, jos haluaa seurata ja ohjata omaa kulutustaan
 • kilpailutettaessa huomioi myyjän marginaali ja perusmaksu

Suosittele meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 €

Lumo Energian asiakkaana sinulla on mahdollisuus muistaa ystävää rahanarvoisella edulla – ja nauttia edusta myös itse! Kun suosittelet meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 euron hyvityksen sähkölaskuistanne.

Asiakkaistamme 83,2 % suosittelisi meitä tuttavalleen todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti.

Lisätietoja kampanjasta saat asiakassuhteen solmittuasi Oma Lumo -palvelustamme.

Ihmisen kokoinen sähköyhtiö

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu Helsingin Vallilassa toimiva sähköyhtiö. Jo lähes 70 000 suomalaista on valinnut meidät sähköyhtiökseen. Asiakkaistamme 97,3 % piti sähköyhtiön vaihtamista helppona ja 76,1 % sai suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan. Tee juuri sinulle paras sähkösopimus ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon. 

Kokemuksia-sivulle

Lisää artikkeleita

Usein kysytyt kysymykset

Miten sähkösopimus kilpailutetaan?

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa useammalla eri tavalla. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen netissä on helppoa. Voit on vertailla hintoja sähköyhtiöiden verkkosivuilla tai Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi-vertailusivustolla. Voit myös ottaa yhteyttä eri sähköyhtiöihin ja pyytää heiltä tarjousta.

Milloin sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Kilpailuta sähkösopimuksesi, kun nykyinen sopimuksesi ei palvele sinua enää tai haluat tietää, voisitko karsia kulujasi vaihtamalla myyjää. Kilpailuta sähkösopimus myös silloin, kun määräaikainen sopimuksesi päättyy. Muista kilpailuttaa sähkösopimus aina muuton yhteydessä, koska silloin sinun täytyy joka tapauksessa solmia uusi sopimus.

Jos voit vaikuttaa siihen, mihin vuodenaikaan kilpailutat sähkösopimuksesi, suosittelemme kevättä ja kesää, koska sähkön hinta on usein silloin alempana kuin talvella.

Kannattaako sähkösopimuksen kilpailuttaminen?

Suosittelemme aina sähkösopimuksen kilpailuttamista. Se on ilmaista, eikä sido sinua mihinkään. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen tuo todennäköisesti säästöä: sentin muutos kilowattitunnin hinnassa tarkoittaa noin 20 % muutosta sähkölaskun summassa, ja perusmaksuttomalla sähkösopimuksella säästät kymmeniä euroja vuodessa.