Lumo Energia

Sähkösopimusten vertailu kannattaa: 75 % asiakkaistamme sai suoraa säästöä

Sähkönmyyjät tarjoavat asiakkailleen erityyppisiä sopimuksia erilaisin hinnoin, mikä voi hämmentää. Sähkösopimusten vertailu on kuitenkin melko yksinkertaista ja helppoa, kunhan muistaa muutaman perusasian.

Kokonaisuudessaan sähkön hinta muodostuu sähkönsiirron ja sähköenergian hinnasta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian myynnin sen sijaan voi – ja se kannattaakin tehdä. Sähkö hankitaan sähköpörssistä, jossa sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Siksi ennusteet sähkön hinnalle ja sen myötä tarjoukset muuttuvat toisinaan nopeallakin aikataululla.

Vaikka sähkön hinnoissa pelataankin senteillä ja niiden kymmenyksillä, sopimusten vertailu kannattaa: 75 % asiakkaistamme kertoi saaneensa suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan*. Pienistä puroista kasvaa iso virta, ja mitä korkeampi kulutus asunnossasi on, sitä enemmän sentit kasvattavat merkitystään.

Markkinoilta löytyy erityyppisiä ja -hintaisia sopimuksia, joiden vertailu voi aluksi tuntua hankalalta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä vertaillessa on hyvä ottaa huomioon.

 

Vuosikulutusarvio helpottaa vertailua

Yksinkertaisin tapa vertailla sähkösopimuksia on sopimusten hinta. Jos ei ole kilpailuttanut sähköä aikaisemmin tai ei tiedä, mikä sähkön sen hetkinen hintataso on, voi olla vaikea arvioida, mitä sähköstä tulisi maksaa. Tällöin kannattaa tutustua eri sähkönmyyjien hintoihin. Apuna voi käyttää erilaisia vertailusivustoja.

Mikäli haluat tarkistaa, mitä maksat sähköstä vuodessa nykyisellä sopimuksellasi ja mitä puolestaan maksaisit uudella hinnalla, käytä apunasi vuosikulutusarviota. Nykyisen vuosikulutusarviosi tulee löytyä aina sähkönmyyjän laskulta.

Jos taas olet muuttamassa uuteen asuntoon, voit karkeasti arvioida tulevan asunnon vuosikulutusta sen koon mukaan. Esimerkiksi kerrostaloyksiössä kuuluu keskimäärin noin 1 400 kWh/vuosi, kerrostalokolmiossa taas noin 3 000 kWh/vuosi. Rivitaloasunnossa sähköä kuluu hieman enemmän kuin vastaavan kokoisessa kerrostaloasunnossa, ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa kulutus voi olla noin 20 000 kWh/vuosi.

 

Vertaile sähkösopimusten perusmaksut

Suurin yksittäinen muuttuja sähkösopimusten hinnoissa on perusmaksu. Perusmaksut saattavat olla jopa viisi euroa, mikä tekee vuodessa useita kymmeniä euroja.

Etenkin silloin, kun kulutus on matalaa ja sähkölaskut ovat pieniä, kannattaa huomioida, että perusmaksun osuus voi olla jopa puolet koko sähkölaskusta. Vaikka perusmaksun prosentuaalinen osuus sähkölaskusta on pienempi silloin, kun kulutusta on enemmän, euroja säästyy, kun valitsee sähkösopimuksen, jossa perusmaksu on kohtuullinen.

 

Vertaile aina samantyyppisiä sopimuksia keskenään

Kun vertailet sähkösopimuksia, muista vertailla samantyyppisiä sopimuksia keskenään. Pelkkien hintojen vertaileminen ei ole järkevää, jos sopimuksien ehdot tai hinnanmuodostus poikkeavat paljon toisistaan. Kiinnitä huomiota myös siihen, ovatko ilmoitetut hinnat voimassa esimerkiksi tietyn ajan ja miten hinta muodostuu mahdollisen tarjousjakson jälkeen. Muista vertaillessa myös omat tarpeesi ja kulutustottumuksesi. Toivotko sähkölaskultasi ennustettavuutta vai aina ajantasaista hintaa?

Muista vertailla myös sähkön alkuperät. Sähkön hinta voi olla hieman korkeampi silloin kun valitset uusiutuvan energian, mutta jos koet sen vastaavan arvojasi, kannattaa miettiä, onko valmis maksamaan euron tai kaksi kuukaudessa lisää. Halvalta vaikuttava sähkösopimus voikin olla ympäristön kannalta kallis.

Mitkä sitten ovat erityyppisten sähkösopimusten keskeisimmät erot ja millainen sopimus sopii kenellekin?

 

Toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella sähköä aina ajankohtaiseen hintaan

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii sinulle silloin, kun kaipaat joustavaa ja jatkuvaa sopimusta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimuksemme on niin sanottu pörssisähkösopimus, joissa sähkön hinta vaihtelee.

Koska pörssisähkösopimusten hinta on periaatteessa sama kaikille, asiakkaalle muodostuva lopullinen hinta riippuu sähkönmyyjän marginaalista ja kuukausimaksusta. Vertaile siis näitä tekijöitä, jos olet kiinnostunut pörssisähkösopimuksesta.

Toistaiseksi voimassa olevat pörssisähkösopimukset sopivat erityisesti matalaan kulutukseen, esimerkiksi kerrostaloasuntoihin, tai silloin, jos haluat seurata sähkön hintatasoa ja ohjata omaa kulutustasi sen mukaan. Lumo Energian sopimuksista voit valita Tuntispotin, jossa hinta määräytyy tunneittain.

 

Määräaikainen sähkösopimus tasaa vaihtelua

Korkeammalla kulutuksella myös sähkön hinnan merkitys kasvaa. Määräaikaiset sopimukset on sidottu tiettyyn ajanjaksoon, ja yleensä myös hinta on sidottu tuohon ajanjaksoon. Kun kilowattitunnin hinta on kuukaudesta toiseen sama, sähkölaskujen summaa pystyy ennakoimaan.

Määräaikaisten sopimusten hinnat muodostetaan sen mukaan, miten sähkön hinnan ennustetaan kehittyvän sopimuskauden aikana. Siksi eripituiset määräaikaisuudet eroavat hinnoiltaan, ja usein lyhyempi määräaikaisuus on hieman edullisempi kuin pitkä. Oikeaan aikaan tehty määräaikainen sopimus suojaa asiakasta hinnan heittelyiltä.

Määräaikaiset sopimukset sopivat erityisesti korkean kulutukseen ja silloin, jos haluat tasaisuutta sähkölaskuihisi. Joissain tapauksissa voi olla aiheellista miettiä, valitseeko sopimuksen, jossa on hieman korkeampi kilowattituntihinta mutta ei perusmaksua vai sopimuksen, jossa on perusmaksu mutta hieman halvempi kilowattituntihinta. Tällaisessa tilanteessa järkevintä on selvittää oman kohteen vuosikulutusarvio ja laskea sen perusteella, kumpi sopimuksista tulee halvemmaksi.

Sähköt eivät koskaan katkea määräaikaisen sopimuksen päättyessä, mutta silloin on hyvä tilaisuus vertailla ja kilpailuttaa sopimus uudelleen. Me Lumo Energialla lähetämme uuden tarjouksen jatkosopimuksesta automaattisesti vähintään kuukausi ennen sopimuskauden päättymistä, jolloin asiakkaalla on vielä hyvin aikaa vertailla erilaisia sopimuksia.

 

Muista nämä, kun vertailet sähkösopimuksia

  • vertaile samantyyppisiä sopimuksia
  • tarkista, sisältyykö hintoihin tarjousjaksoja
  • vertaile sähkön alkuperiä
  • perusmaksuttomalla sopimuksella säästät kymmeniä euroja vuodessa

 

Määräaikainen sopimus

  • sähkön kWh-hinta ei muutu sopimuskauden aikana
  • sopimuskausi sitoo sekä myyjää että asiakasta
  • sopii erityisesti korkeaan kulutukseen

 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

  • sähkön hinta vaihtelee pörssihintojen mukaisesti
  • sopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla
  • sopii erityisesti matalaan kulutukseen ja silloin, jos haluaa seurata ja ohjata omaa kulutustaan

 

*Lumo Energian asiakaskysely

Suosittele meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 €

Lumo Energian asiakkaana sinulla on mahdollisuus muistaa ystävää rahanarvoisella edulla – ja nauttia edusta myös itse! Kun suosittelet meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 euron hyvityksen sähkölaskuistanne.

Asiakkaistamme 83,2 % suosittelisi meitä tuttavalleen todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti.

Lisätietoja kampanjasta saat asiakassuhteen solmittuasi Oma Lumo -palvelustamme.

Ihmisen kokoinen sähköyhtiö

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu Helsingin Vallilassa toimiva sähköyhtiö. Jo lähes 70 000 suomalaista on valinnut meidät sähköyhtiökseen. Asiakkaistamme 97,3 % piti sähköyhtiön vaihtamista helppona ja 76,1 % sai suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan. Tee juuri sinulle paras sähkösopimus ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon. 

Kokemuksia-sivulle

Lisää artikkeleita

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka vertailla sähkösopimuksia?

Kun vertailet sähkösopimuksia, vertaile aina samantyyppisiä sopimuksia keskenään. Ota huomioon hintojen mahdolliset tarjousjaksot ja se, miten sähkö on tuotettu. Vertaa sekä perusmaksut että kilowattitunnin hinta. Voit vertailla sähkösopimuksia sähköyhtiöiden sivuilla tai vertailupalveluissa. Esimerkiksi Energiavirasto tarjoaa vertailupalvelun osoitteessa sahkonhinta.fi.

Tarvitsenko vuosikulutusarvion, kun vertailen sähkösopimuksia?

Vuosikulutusarvio ei ole välttämätön, mutta siitä voi olla hyötyä, kun vertailet sopimuksia. Jos olet tekemässä sähkösopimusta esimerkiksi kerrostaloasuntoon, jossa ei kulu paljon sähköä, vuosikulutusarviolla ei ole vertailussa niin suurta merkitystä toisin kuin silloin, jos olet tekemässä sopimusta esimerkiksi sähkölämmitteiseen omakotitaloon, jossa sähköä kuluu paljon.

Mikä on sähkön vuosikulutusarvio kerrostaloasunnossa? Entä rivitaloasunnossa tai omakotitalossa?

Sähkön vuotuinen kulutus vaihtelee paljon asunnon koon, asukkaiden määrän, asunnon lämmitysmuodon ja varustelun sekä asukkaiden sähkönkulutustapojen mukaan. Kerrostaloasunnon vuotuinen sähkönkulutus voi olla n. 1 400–3 500 kWh, rivitaloasunnon n. 3 000–12 000 kWh ja omakotitalon n. 7 000–19 000 kWh.