Lumo Energia

Spot-hintainen sähkösopimus

1990-luvulta lähtien Skandinaviassa, Baltiassa ja Suomessa on ollut yhteinen sähkömarkkina, jossa hinnat asetetaan omassa kauppapaikassa Nord Pool -sähköpörssissä. Yhteisen sähkömarkkinan idea oli lisätä kilpailua ja vaikuttaa sähkön hintaan kuluttajan eduksi.

 

Miten Nord Pool -sähkopörssi toimii?

Nord Pool on pohjoismainen sähköpörssi, jonka avulla Pohjoismaat voivat ostaa ja myydä sähköä rajojen yli. Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa, että esimerkiksi ruotsalainen yljäämäsähkö voi auttaa kattamaan Norjan alijäämän. Seurauksena sähkömarkkinoilla pysyy tasapaino ja Ruotsin ylijäämäsähkö ei valu "hukkaan". 

 

Mikä ihmeen spot-hinta?

Sähköpörssissä sähkökauppias ostaa sähköä päivittäishintaan, tai pidempien sopimusten mukaisesti, ja myy sen sitten edelleen asiakkailleen. Sähköpörssin ostohinta vaihtelee tarjonnan ja kysynnän mukaan ja vaikuttaa hintaan, jonka sähkökauppias puolestaan laskuttaa loppukäyttäjältä. Jos tarjonta on heikkoa, spot-hinta nousee nopeasti. Loppukäyttäjä, eli kuluttaja, voi kuitenkin aina vapaasti valita sähkökauppiaan ja vaikuttaa siten itse jossain määrin oman sähkön hintaan.

Spot-hinta, myös nimeltään päivittäinen hinta ja markkinahinta, asetetaan tunti tunnilta tarjonnan ja kysynnän perusteella. Joka aamu klo 12.00 asti sähköntuottajat ja -kauppiaat tekevät tarjouksensa seuraavalle päivälle. Tarjous ilmaisee määrän (MWh/tunti), jonka kukin kauppias on halukas ostamaan tai myymään tietyllä hintatasolla (EUR/MWh) jokaisesta tunnista. Nord Pool julkaisee joka päivä klo 13.00 hinnat seuraavalle päivälle.

Spot-hinta siis asetetaan päivää aiemmin, mikä tarkoittaa, että Nord Poolissa tänään asetettu hinta on käytössä vasta huomenna. Spot-hinta on yksinkertaisesti sähkön hinta, joka säätelee Suomessa myytävän sähkön hintaa. Tämä hinta muuttuu päivittäin, ja vaikka se vaikuttaa sähkön hintaan, se ei suoraan ole sama kuin kuluttajien sähkön hinta. Sen sijaan spot-hintaa voidaan verrata tavoitehintaan. Huomaa myös, että Nord Poolin spot-hinta ei sisällä mm. veroja tai sähköverkkojen siirtohintoja.

 

Milloin sähkö on halvimmillaan?

Koska tarjonta ja kysyntä säätelee sähkön hintaa, spot-hinta on yleensä korkeampi päivällä, kun monet teollisuudenalat ovat täydessä vauhdissa, ja alhaisempi illalla ja yöllä, kun kysyntä on vähäisempää. Myös sääolosuhteet säätelevät spot-hintaa, mikä tarkoittaa, että yleensä leudolla ja sateisella kelillä meillä on alhaisempi hinta, kun taas kylmä ja kuiva sää johtaa korkeampaan hintaan. Tuuli voi myös vaikuttaa hintaan, koska se määrää kuinka paljon tuulivoimaa voidaan tuottaa.

 

Sähkönkuluttajan näkökulma

Kuluttajana voit ostaa sähköä per tunti spot-hintaan, mikä edellyttää, että sinulla on sähkömittari, joka mittaa ja rekisteröi sähkönkulutuksen tunneittain, sekä tuntiveloitteinen sähkösopimus kuten Tuntispot. Tuntihintaan lisätään mm. ostajan marginaalit, mahdolliset viranomaiskulut ja voimassa oleva arvonlisävero. 

 

Tuntihinnan etuja ja haittoja

Yksi eduista on, että voi itse vaikuttaa sähkökuluihinsa. Säästöjä tulee, kun esim. pyykkiä pestään tai lämminvesivaraaja on päällä (jos sinulla on sähkölämmitys) ne tunnit, jolloin tuntihinta on huokea. 

Jos ei jaksa aktiivisesti seurata sähkön hintaa, sähkölasku voi nousta nopeastikin. Joskus talvisin sähkön hinta voi nousta huimasti jo muutamassa tunnissa. Sellainen nousu näkyy heti laskussa ja nostaa kustannuksia sähkölle, jota on käytetty näinä tunteina. Sinun pitää siis itse olla aktiivinen ja seurata markkinahintaa ja olla tietoinen omasta sähkönkäytöstäsi.  

 

Miten sähkön hinta määrittyy Tuntispot-sopimuksessa?  

Sähkön hinta on kuukauden jokaisen yksittäisen tunnin ja kyseisen tunnin sähkönkulutuksen painotettu keskiarvo. Laskussa tunteja ja tuntihintoja ei erotella, vaikka jokaisella tunnilla on oma hinta. Lasku siis kertoo jokaisen kuukauden toteutuneen keskihinnan. 
 

Suosittele meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 €

Lumo Energian asiakkaana sinulla on mahdollisuus muistaa ystävää rahanarvoisella edulla – ja nauttia edusta myös itse! Kun suosittelet meitä kaverillesi, saatte molemmat 10 euron hyvityksen sähkölaskuistanne.

Asiakkaistamme 83,2 % suosittelisi meitä tuttavalleen todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti.

Lisätietoja kampanjasta saat asiakassuhteen solmittuasi Oma Lumo -palvelustamme.

Ihmisen kokoinen sähköyhtiö

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu Helsingin Vallilassa toimiva sähköyhtiö. Jo lähes 70 000 suomalaista on valinnut meidät sähköyhtiökseen. Asiakkaistamme 97,3 % piti sähköyhtiön vaihtamista helppona ja 76,1 % sai suoraa säästöä vaihtamalla Lumo Energiaan. Tee juuri sinulle paras sähkösopimus ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon. 

Kokemuksia-sivulle

Lisää artikkeleita

Usein kysytyt kysymykset

Mitä spot-hinta tarkoittaa?

Spot-hinta tarkoittaa sähkön hintaa, joka asetetaan tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan mukaan sähköpörssi Nord Poolissa. Mikäli kuluttaja ostaa sähkönsä spot-hintaan, maksaa hän sähköstä kunkin tunnin hintaa sen verran kuin sähköä on kyseisellä tunnilla käyttänyt.

Kannattaako spot-hintainen sähkösopimus?

Spot-hintaisella sähkösopimuksella saat sähköä aina ajankohtaiseen hintaan – et siis maksa sähköstäsi liikaa. Pörssisähköä ostaessasi voit ohjata kulutustasi ja vaikuttaa suoraan sähkölaskun suuruuteen. On hyvä varautua heittelyihin sähkön hinnassa, mutta pitkällä tähtäimellä pörssisähkösopimuksella säästää.

Paljonko spot-sähkö maksaa?

Spot-hinta asetetaan tunti tunnilta tarjonnan ja kysynnän perusteella. Spot-hinta on yleensä korkeampi päivällä ja alhaisempi illalla ja yöllä, kun kysyntää on vähemmän. Seuraavan päivän hinnat julkaistaan Nord Pool -sähköpörssissä päivittäin klo 13. Nord Poolissa ilmoitettujen hintojen yksikkönä käytetään €/MWh ja hintaan lisätään arvonlisävero sekä myyjän marginaali. Vuonna 2019 spot-keskihinta oli 5,46 snt/kWh (sis. alv.).